Importă baze de date MySQL imense


Ca mai toate articolele pe care le scriu pe CNet.ro și acesta este rezultatul unei experiențe, de cele mai multe ori reușite, pe care doresc să o împărtașesc în speranța că va fi utilă și altora. Zilele trecute a trebuit să mut un blog bazat pe WordPress pe un alt cont de găzduire. Am modificat setările DNS, am încărcat prin contul FTP toate fișierele, mai rămâne să import baza de date.

În condițiile în care, după optimizare, baza de date avea 12 Mb, m-am lovit de limita de upload de 2Mb, limită oarecum general valabilă, impusă de găzduitor. Nu aveam acces SSH, iar să instalez phpMyAdmin și apoi să cresc limita de upload și durata de execuție a unui script prin .htaccess ar fi durat prea mult. Așa că am căutat o soluție mai simplă și mai rapidă.

BigDump este un script de nici 10Kb ce permite importul bazelor de date MySQL de dimensiuni mari. Simplu de configurat, rapid și destul de stabil a dat rezultate bune și cu fișiere sql de dimensiuni apreciabile – cel mai mare fișier importat cu succes a fost de 350 Mb, backup-ul fostului blogoree.ro.

O mențiune importantă!  Nu se descurcă cu inserări extinse, de aceea atunci când realizați backup-ul cu phpMyAdmin debifați această opțiune, activă în mod implicit.

dezactivare_inserari_extinse

Ai descărcat backup-ul format sql – știe să lucreaze și cu fișiere sql.gz, dar consumă resurse suplimentare pentru dezarhivare așa că nu recomand, ai și o copie a BigDump. Deschide fișierul bigdump.php, introdu datele de conectare la baza de date (liniile 42-45 din fișier) și, împreună cu fișierul sql, încarcă-le pe server în același director. În imaginea de mai jos le-am încărcat direct în httpdocs.

localizare_bigdumphp

Apelează bigdump.php într-un browser, alege fișierul sql pe care dorești să-l imporți și apasă start.

start_import

Din acest moment scriptul se va ocupa de import în mai multe etape. Nu îți mai rămâne decât să aștepți finalizarea procesului.

import_WIP

Importul fișierului meu de 12 Mb s-a realizat în mai puțin de 20 de secunde fără absolut nicio problemă.

Dacă importul s-a finalizat cu succes nu uita să ștergi ambele fișiere de pe server. Dacă ai întâmpinat probleme și dorești să reiei procesul de import va trebui să ștergi tabelele existente în baza de date, scriptul nu este capabil de așa ceva. Sunt curios dacă ați încercat BigDump și care a fost cel mai mare fișier sql importat.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. radu.capan spune:

    Bine de ştiu! Mersi de pont.

  2. Eugen spune:

    Cu plăcere! 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *