Vă apar caracterele diacritice în Windows 7 cu pătrăţele?


Eram astăzi pe laptop-ul unei prietene care a trecut de ceva vreme la Windows 7. Eu recunosc că încă stau cu Windows-ul meu Vista pe care îl am cu licență și cred că mi-e puțin greu să mă adaptez la noutățile aduse de 7, poate stau și aștept cuminte 8-ul care sperăm va veni și la un preț mai apropiat de posibilitățile mele. Știu că visez, dar lăsați-mă măcar să visez.

Personal utilizez diacriticele în majoritatea cazurilor (singura excepție notabilă ar fi când scriu un e-mail unei persoane care utilizează Yahoo! pentru că nu recunoaște diacriticile) oarecum o „boală profesională” de pe vremea când încă contribuiam la Wikipedia, loc unde mi-a intrat în sânge că limba română conține diacritice și că nu există limba română fără diacritice.

Revenind după lunga mea paranteză la problema cu pătrățelele eram foarte contrariat de faptul că nu se văd textele sub acest Windows 7 (versiunea de evaluare, țin să menționez) nici în Internet Explorer, nici în GTalk sau Messenger şi nici măcar în Office decât în condiţiile în care schimbam fontul şi alegeam „Calibri”.

Rezolvarea? Pentru mine a fost foarte simplă: am instalat o actualizare specifică de fapt pentru Windows XP. Aceasta este „Actualizare de fonturi corespunzătoare extinderii Uniunii Europene” care este oferită de Microsoft pe site-ul oficial al său. Această actualizare o găsiţi aici. Prezentarea oficială ne spune că fişierul conţine „versiuni actualizate de fonturi Times New Roman, Arial şi Verdana care includ şase caractere suplimentare pentru limbile română şi bulgară ce nu sunt disponibile în versiunile din Windows XP ale acestor fonturi”.

În continuare este prezentat astfel: „Versiuni actualizate de Times New Roman (obişnuit, aldin, cursiv şi aldin cursiv), Arial (obişnuit, aldin, cursiv şi aldin cursiv) şi Verdana (obişnuit, aldin, cursiv şi aldin cursiv) care includ şase caractere suplimentare ce nu sunt disponibile în versiunile din Windows XP ale acestor fonturi. Noile caractere adăugate corespund următoarelor valori din codul Unicode: U+0218, U+0219, U+021A şi U+021B utilizate pentru limba română şi U+040D şi U+045D utilizate pentru limba bulgară.

Pentru Windows Vista, actualizarea va face upgrade numai pentru familia de fonturi Verdana. Celelalte familii de fonturi nu necesită actualizare.”

Ei bine, cu toate astea mie mi-a fost util spre a rezolva problema care mă ardea pe mine chiar şi pe Windows 7 şi … sper că am făcut fericit şi posesorul acestui laptop. Mult succes şi dumneavoastră!

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (13 evaluări, media: 4,54 din 5)
Se încarcă...

8 comentarii

 1. Barbu spune:

  Win7 user, de la primul beta public. N-am avut niciun moment vreo problemă cu diacriticele; rămâne în continuare o problemă pentru WinXP, dar asta s-a perpetuat pentru că (în sfârșit!) cu XP-ul a fost ultima oară când s-au folosit sedile (lipite de ș și ț) în loc de virgulă dedesubt. Win7 le arată în toate formele posibile, dar XP-ul are nevoie de update.

 2. mihai.floran spune:

  E adevărat, însă eu am prezentat doar o situaţie cu care m-am confruntat personal. Nu ştiu dacă este una generală sau doar una particulară.

 3. Radu spune:

  Foarte bună ideea articolului, dar îndrăznesc să-mi exprim speranța că pe wikipedia nu scriați cu diacritici, ci cu diacritice.

 4. mihai.floran spune:

  Da, aveţi dreptate. Am corectat. Cu toate că erau de multe ori şi critici şi când sunt acestea constructive sunt utile. Mulţumesc.

 5. Seb spune:

  Salutare!
  Am încercat şi eu această „schemă“, şi nu se schimbă nimic.
  Şi eu folosesc Windows 7 împreună cu Office 2003. În orice program diacriticele sunt ok. Chiar şi Word-ul funcţionează foarte bine. Sigura mea problemă este în Power Point. Aici, dacă vreau să scriu cu diacritice, selectez pun Times New Roman, sau orice altceva, diacriticele le transformă în Arial.
  Am încercat sa le copiez din Character Map, şi tot aşa apar, deşi tot Times New Roman funcţionează perfect în Word.
  Am încercat să caut pe net o rezolvare, dar nici nu ştiu exact cum să caut. Aveti vreo idee?
  Multumesc!

 6. Stelian Platon spune:

  Singurul Windows care mi-a creat probleme cu diacriticile a fost Windows 7. Rog respectuos daca vrea cineva sa ma indrume cum sa instalez diacritice pe Windows 7. Multumesc anticipat.

 7. nico spune:

  Spuneti-mi si mie va rog frumos cum sa fac sa scriu cu diacritice. Precizez ca lucrez cu Windows 7, pt ca in coltul de jos dreapta acolo unde imi aparea la XP la Windows 7 nu imi mai apare. Ce treb sa fac?????????? Pls…

 8. rodica spune:

  Foarte tare! Mersi mult, la mine a functionat actualizarea asta. 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *