Preferinţe şi Biblioteci Windows 7


Articolul de faţă se adresează în mod clar începătorilor. Cum mai mulţi dintre prietenii mei au trecut pe Windows 7 (şi soţia mea, Oana), scriu următoarele rânduri cu gândul la ei, dar poate vor fi utile şi altora. În clipa în care lansaţi MS Explorer observaţi în stânga două secţiuni care ar trebui să vă ajute să navigaţi mai rapid pe calculator: Preferinţe  (sau Favorites) şi Biblioteci (sau Libraries). La Preferinţe sunt evident câteva locuri frecvent folosite. Desktop, Descărcări (sau Downloads) şi Locuri recente (sau Recent Places) se vor găsi aproape sigur la toţi. La mine în captură observaţi folderul Dropbox adăugat de programul Dropbox.

imagine

Dar puteţi acolo adăuga orice director doriţi! Evident, dacă adăugaţi 30 de directoare nu va fi foarte uşor să ajungeţi la unul anume pentru că va fi într-o listă în care trebuie să tot defilaţi. Dar dacă mai aveţi 2-3 directoare pe care le folosiţi foarte des, faceţi aşa: deschideţi în MS Explorer directorul cu pricina, apoi daţi click dreapta pe Preferinţe şi alegeţi Adăugare locaţie curentă la Preferinţe (sau Add current location to Favorites). Atât. Directorul va apărea în listă şi de acum puteţi ajunge mai rapid la el. Puteţi oricând şterge din directoarele ce apar implicit la Preferinţe, iar dacă vă apucă regretul la un moment dat tot cu click dreapta pe Preferinţe alegeţi Restaurare linkuri preferate (sau Restore favorite links).

imagine

Şi acum să vorbim puţin despre Biblioteci. Ele sunt o găselniţă inteligentă a Windows 7 şi poate să facă activitatea pe calculator mai eficientă. Trebuie să înţelegeţi însă un lucru important: bibliotecile par directoare (foldere) dar nu sunt!!! Aici stă geniul ideii: se comportă ca un folder dar de fapt este un acoperiş comun pentru un grup de foldere şi fişiere. De ce a “inventat” Microsoft aşa ceva? Simplu: ştim de mai multe generaţii de Windows de folderele My Documents, My Pictures, My Music… Dar oare existenţa lor a făcut pe cineva să îşi ţină documentele doar în My Documents? Probabil şi Dvs aveţi imagini şi în My Pictures şi în alte foldere de pe harddisk. La fel cu muzica. Microsoft nu ne poate dicta unde să ne ţinem anumite fişiere, dar ne poate ajuta să le regăsim. De exemplu eu pe G: am un folder PozeDigitale unde descarc din aparatul foto. E acolo şi nu doresc să îl mut. Îl pot însă include în biblioteca Imagini şi va apare ca şi cum ar fi subfolder la (inexistentul) folder Imagini. Pentru aceasta dăm click dreapta pe folderul care ne interesează, alegem Includere în bibliotecă şi alegem care bibliotecă: în cazul meu Imagini.

imagine

Acum dacă deschid biblioteca Imagini văd şi folderul PozeDigitale. Reţineţi: cum Imagini nu este un folder nu e vorba că am copiat cei 11GB (cât are la mine PozeDigitale) de pe G: pe C:. Nu! Doar logic apare acolo folderul, în timp ce fizic se află la vechea locaţie. Biblioteca e ca un folder special care poate conţine foldere din locaţii diferite, chiar de pe unităţi diferite. Operaţiile de ştergere, copiere, modificare din Bibliotecă > Imagini > PozeDigitale afectează însă desigur ceea ce am fizic la G:\PozeDigitale. Şi până nu schimbăm subiectul să mai spunem că un folder poate fi foarte uşor eliminat dintr-o bibliotecă (click dreapta pe el şi alegeţi Eliminare locaţie din bibliotecă), ceea ce nu va însemna ştergerea lui de la locaţia reală!

imagine

În fine, să mai spunem că puteţi crea şi Dvs biblioteci, după nevoi. Puteţi să vă creaţi o bibliotecă pentru cărţile digitale de exemplu (asta chiar ar fi bibliotecă 😉 ) sau pentru arhive sau pentru… ce mai ştiţi Dvs. Folosite cu cap, Preferinţele şi Bibliotecile pot fi foarte, foarte utile!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *