Cum treci în WordPress un sit non-WordPress? (II)


În articolul anterior am văzut cum începem migrarea unui sit non-WordPress în WordPress. Stabilim ce e articol şi ce e pagină, care sunt categoriile, şi facem importurile acestora. Ca exemplu concret dădeam Lumea.Catholica.ro, care era până în toamna anului trecut scris în ASP & MySQL, acum fiind în PHP & MySQL. La această revistă aveam şi comentarii de migrat. Evident că WordPress pune la dispoziţie aşa ceva: wp_insert_comment. Exact aceeaşi idee ca la inserarea unui articol: îi furnizăm ca parametru un array în care indicăm diverse date precum comment_author, comment_author_email, comment_author_url, comment_content, comment_date, comment_approved… (Recunosc că eu am inserat direct în tabela MySQL, nefiind atent că există o funcţie pentru inserarea de comentarii).

Dacă am inserat conţinutul (paginile, articolele) şi comentariile, ce mai rămâne? Utilizatorii. Recent am migrat chiar Catholica.ro (un sit cu 20.000 de ştiri) în WordPress. Şi aveam acolo deja acolo o bază de date cu peste 2.000 de abonaţi. Nu puteam să îi pierd aşa că i-am migrat. Funcţia cheie este – aţi ghicit! – wp_insert_user (aceeaşi reţetă, adică un array cu parametrii). Eu – uitându-mă acum în codul meu – am folosit o altă funcţie: wp_create_user. O secvenţă de cod care să vă ajute ar fi (ţineţi cont că în cazul meu abonaţii aveau tot felul de date: la ce servicii sunt abonaţi, din ce oraş sunt, ce confesiune au, ş.a.):

[PHP]$id=wp_create_user("ion.popescu", "amparolameasimamadresccuea", "ion@popescu.ro");
$datelelui=array("ID"=>$id, "first_name"=>"Ion", "last_name"=>"Popescu", "oras"=>"Sibiu",
"varsta"=>"99");
wp_update_user($utilizator);[/PHP]

Mi-a scăpat ceva? Nu cred. Articole, pagini, comentarii, membri… Şi s-a făcut trecerea la PHP. Cineva m-a întrebat dacă nu pot face plugin de migrare. Nu se poate face pentru că depinde de „sursă”, adică de situl ce se doreşte transferat. Evident că pentru CMS-uri cunoscute, standardizate, se poate şi există module de „convertire”. Pentru situaţii particulare trebuie însă coduri particulare. Repet: dacă ai deja datele într-o bază de date te ajută enorm. Eu am migrat trei situri din ASP în WordPress, unul, repet, cu 20.000 de articole, cu mii de comentarii şi mii de membri. Se poate. Mai jos vedeţi în stânga vechiul sit (ASP, cod propriu), iar în dreapta noul sit (PHP, WordPress).

A meritat? Întrebarea e bună… Situl în ASP merge foarte rapid. Cel în WordPress… puţin mai lent. Şi atunci de ce migrarea? Pentru situl în ASP foloseam o copie locală, iar ASP nu merge decât cu IIS, care nu merge decât cu licenţe Professional de Windows (deci din start de ani mulţi am fost legat să am ba XP Professional, ba Vista Bussiness…). În al doilea rând WordPress vine din start cu multe mecanisme ce ar lua mult timp să le programez singur. Doar în timp voi şti dacă am luat decizia bună sau nu.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Extraordinar. Multumesc mult.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *