Opera 10.50 beta: minimalism şi super viteză


Când la navigatoare vine vorba de viteză, prima oară mă gândesc la Chrome (navigatorul meu implicit de când a fost lansat). Iată că Opera 10.50 beta este prezentat aici ca the fastest browser on Earth. Iar mai apoi vine invitaţia: Experience powerful features with a minimalistic design and speed like you’ve never seen. Am descărcat acest beta – vedeţi clasicele avertismente pentru orice beta – şi (sunt rău?) am constatat cât de mult seamănă cu Chrome 😉 . De la viteză la design. De fapt asemănarea e doar de suprafaţă. Ascunderea meniului nu e nouă, doar butonul roşu mai mare e nou. Oricum, minimalismul e plăcut, iar viteza e de apreciat.

imagine

După cum vedeţi în captură, Opera se aliniază navigatoarelor cu modul privat de navigare (click dreapta pe + şi alegeţi New Private Tab – restul e în română, probabil că până la versiunea finală şi acest text va fi tradus în română). Ce mai este nou? Aflaţi urmând primul link. Motorul JavaScript a fost îmbunătăţit astfel că merge de opt ori mai rapid; integrarea cu Vista şi Windows 7 e mai bună (Jump List, Aero Peek); HTML5 şi CSS3 sunt mai bine suportate; completarea la câmpul de adrese e mai “deşteaptă” ş.a.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 4,60 din 5)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. Alex spune:

  Am Opera 10.50 instalat de ceva timp si il mai folosesc sa vad cate un website ca si testare din cand in cand dar tot la Chrome raman momentan.

 2. gxg spune:

  Da, 10.50 e ceva mai rapid, dar nu mi se pare ca rivalizeaza Chrome inca, indiferent ce spun testele lor.
  Din păcate pe langa viteza si multe crash-uri 🙁
  Si un consum de memorie care se ia la întrecere cu Chrome, dar fara avantajul separarii intre procese.

 3. mihai spune:

  Arata bine… si e ceva mai rapid. Cade cam des, dar asta e. Sa vedem versiunea finala.

 4. mano spune:

  Interesant, mai ales la interfata nu vad mare schimbare, si tu spui ca seamana cu Chrome… poate invers… Cam tot ce era bun in ultimii 10 ani in browsere, toate au fost copiate din Opera: tabbed browsing, mause gestures, online bookmark management etc. Sa nu mai vorbim de torrent download, email (imap, pop3) chat, UNITE, rss… online notes cu sincronizare printre mai multe calculatoare…. Toate astea in 10 mega.

 5. gxg spune:

  @mano Nu sunt deloc de acord ca toti au copiat de la Opera, daca vrei sa sustii asa ceva arata-mi un build de Opera cu process separation si actualizare automata in background (Chrome) sau cu incognito mode, unde sunt ultimul browser important care introduce functia.
  „torrent download, email (imap, pop3) chat, UNITE” sunt toate functii care nu au ce cauta intr-un browser, dupa parerea mea, si intretinerea lor incetineste dezvoltarea Opera pe termen lung.
  Cat despre interfata, cred ca Radu se refera in primul rand la ascunderea barei de meniu, unde cred ca e clar ca Opera NU a fost primul program care a implementat asa ceva (a se vedea IE 7, MS Office 2007, Chrome).

 6. bad_orel spune:

  Am si eu Opera, e ok, dar am fost mai multumit de Chrome. Dar din pacate nu stiu ce se intimpla nu-mi mai deschide nici o pagina. L-am sters si l-am reinstalat de citeva ori dar degeaba… Stie cineva de ce se intimpla asa?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *