301 Redirect pentru pagini mutate


Din capitolul „să nu descoperiţi apa caldă, dacă tot am descoperit-o eu” doresc să vorbim puţin despre 301 Redirect. Pe Wikipedia puteţi citi la URL Redirection despre o plajă mai largă de cazuri. De exemplu 307 este codul pentru redirectare temporară, dar eu acum vreau să mă opresc strict la redirectarea permanentă. După cum cel puţin apropiaţii ştiu, am migrat recent Catholica.ro din ASP în PHP. Evident s-a produs o maaare „varză” la capitolul linkuri. În primul rând cele 20.000 de ştiri au ajuns aruncate în aer.

Într-o primă fază, am luat pagina 404 din WordPress, am interceptat că se încearcă încărcarea unei pagini de ştiri (formatul era: www.catholica.ro/stiri/show.asp?id=12345) şi detectam noul ID al ştirii şi respectiv unde să fac redirectarea. Nu era însă o soluţie 100% SEO. Dacă vrei să fi elegant cu motoarele de căutare trebuie să le spui când se încarcă o adresă veche: hei, aici e codul 301, adică pagina s-a mutat permanent… şi îi şi spui unde. Pe scurt codul e ceva de genul următor:

[PHP]Header( "HTTP/1.1 301 Moved Permanently" );
Header( "Location: http://www.situlmeu.ro/noua-adresa/" );[/PHP]

Un astfel de cod se pune de exemplu la www.situlmeu.ro/vechea-adresa/ . În cazul meu a trebuit să „calculez”, transformând URL-ul vechi din ASP în URL-ul nou din PHP. Adică URL-ul vechi cu un număr în adresă, cu cel nou cu fancy links. Nu a fost greu şi dovadă că am reuşit e captura de mai jos. În câmpul din formular e vechea adresă (încă prezentă în Google de exemplu), iar deasupra arată că s-a găsit redirectarea şi că este corectă.

Cu ce instrument am făcut verificarea? Cu acesta, iar pentru implementarea la 301 Redirect în alte limbaje de programare web găsiţi informaţii utile aici.

Dar nu închei pentru că unii, dacă aţi fost atenţi, aveţi poate o mirare: dacă vechiul sit era în ASP iar acum e în PHP, cum se poate găsi vechea adresă în noul sit? În .htaccess am adăugat o simplă dar valoroasă linie: ea îi spune serverului: tratează paginile ASP ca – de fapt – nişte pagini PHP. Astfel, în timp ce serverul actual nu ştie ASP (tehnologie Microsoft), va interpreta orice pagină ASP ca pagină PHP. Deci pagina mea „stiri.asp” este o pagină PHP „deghizată”. În PHP am făcut identificarea parametrului paginii, calcularea noii adrese şi redirectarea finală şi permanentă.

[PHP]AddType application/x-httpd-php5 .asp[/PHP]

Acum Google (şi alte motoare de căutare), în câteva zile sau săptămâni, va schimba vechile adrese ale ştirilor cu noile adrese, fără să tot încerce vechile adrese şi să aibă acelaşi conţinut de două ori (de la vechea şi de la noua adresă). Curat… simplu…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *