Shortcoduri nefolosite în WordPress


Începând cu versiunea 2.5 a platformei WordPress (în prezent ne apropiem de versiunea 3.0 care va aduce la rândul ei unele schimbări majore) utilizatorii WP au posibilitatea de a folosi minunea numită shortcode în site-urile lor. Mulţi dezvoltatori de pluginuri au preluat această facilitate care simplifică cu mult inserarea unor bucăţi de cod utile ca de exemplu afişarea unor reclame, preluarea unor clipuri, prezentarea altor articole pe teme apropiate sau indicarea unor informaţii despre autori. Odată cu articolul lui Radu amintit mai sus am început şi eu să folosesc mai intens funcţia shortcode, chiar mi-am creat un plugin propriu cu cele necesare mie. Însă cum gusturile se mai schimbă, unele videoclipuri au fost îndepărtate de pe YouTube, plus că şi WP s-a dezvoltat continuu, am ajuns la stadiul că în unele articole shortcodurile nu mai indică ceea ce iniţial doream, ci acum au rămas vizibili doar termenii în paranteze drepte. Neplăcut pentru mine şi mai neplăcut pentru vizitatorii site-urilor mele. Din fericire comunitatea WP oferă rezolvarea prin intermediul unor pluginuri.

imagine

Old Shortcodes (pagina autorului) oferă posibilitatea de a ascunde shortcodurile nedorite, fără funcţie utilă. Odată pluginul instalat şi activat avem un submeniu Old Shortcodes în meniul Settings (= Unelte) în care putem introduce şi memora shortcodurile nefolosite. Interesantă este facilitatea Unhide, cu aceasta putem revizualiza, reactiva un shortcode. Important de reţinut este recomandarea de a introduce doar titlul shortcodului, fără parantezele drepte aferente, pluginul preluându-le în mod automat. Deşi neactualizat de ceva timp, pluginul a funcţionat în testele mele chiar şi cu versiunea 3.0 alpha. Pentru cei care doresc a-l utiliza regulat amintesc faptul că pluginul suportă localizarea, cei interesaţi pot prelua şi traduce fişierul .po.

imagine

Un alt plugin care permite ascunderea shortcodurilor din articole sau pagini este Hide Broken Shortcodes (aici pe site-ul autorului). Actualizat de curând el nu oferă un meniu cu setări proprii, însă permite unele opţiuni şi suportă unele modificări prin filtre care completează codul iniţial. Deci este mai degrabă recomandat utilizatorilor avansaţi. Un al treilea plugin pe care nu l-am testat personal dar după diferite recomandări se pare că permite între multe altele şi înlocuirea unor shortcoduri este Search and replace. Acesta acţionează asupra bazei de date oferind o mulţime de funcţii avansate de înlocuire (atenţie: nu ascunde, ci modifică), de exemplu se poate schimba titlul unui articol, un anumit cuvânt cu un alt termen mai adecvat în comentarii, se pot modifica taguri/etichete sau informaţii meta etc.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. jürgen.toth spune:

    O altă soluţie pentru a scapă de shortcoduri nefolosite este prezentaă aici: http://www.wprecipes.com/wordpress-tip-get-rid-of-unused-shortcodes

  2. jürgen.toth spune:

    O modalitate actuală de a găsi și de a elimina shortcoduri nefolosite este oferită pe blogul WPBeginner: http://www.wpbeginner.com/wp-tutorials/how-to-find-and-remove-unused-shortcodes-from-wordpress-posts/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *