Glary Utilities 2.20 (I)


Am mai scris despre Glary Utilities foarte pe scurt când a fost oferită versiunea pro via GiveAwayOfTheDay. Dar programul are şi o versiune gratuită (ba chiar şi una portabilă, aşa că ce pierdeţi să îl aveţi pe calculatorul Dvs?), foarte bună. Citind astăzi despre actualizarea lui (noutăţi nu extraordinare, dar oricum binevenite) m-am gândit să răspund cererii mai vechi a unui prieten care dorea o prezentare mai detaliată a unui program care să îl ajute să îşi menţină sistemul în regulă. Despre CCleaner am scris ceva mai detaliat acum vreo 3 ani, dar nu se compară cu bogata paletă oferită de Glary Utilities (care, apropo, merge şi sub Windows 7)…

imagine  imagine

Mai sus vedeţi versiunea 2.20 (şi-a schimbat puţin designul faţă de 2.10) iar primul pas pentru ca să meargă în română (folosesc versiunea portabilă… poate cea cu instalator se “pune” singură pe limba română) a fost să merg la meniul din dreapta-sus, Menu, Settings, Language. Acum să o luăm băbeşte: există trei taburi – Stare, Întreţinere cu 1 Clic şi Module. Primul tab nu vă este de mare interes decât pentru a actualiza, periodic, aplicaţia (apropo: firewall-ul Dvs va trebui să îi permită aplicaţiei să se conecteze la internet în acest sens). Partea cu Înregistrează nu vă interesează decât dacă doriţi să treceţi la versiunea comercială. Al doilea tab ar fi destinat pentru cei foarte leneşi: un click pentru scanarea problemelor şi apoi rezolvarea lor automată. Nu vă recomand aşa ceva. Cel puţin nu până când nu aţi folosit programul câteva luni. E mai bine să alegeţi Dvs ce şi cum să se facă, aşa că treceţi la tabul 3.

imagine

În acest tab al treilea veţi vedea cinci secţiuni, în partea stângă. (Repet: scriu pentru începători. Îi rog pe cei avansaţi să aleagă alte articole de pe CNet.ro.) Prima poartă numele Curăţare şi avem patru operaţiuni puse la dispoziţie:

 • Curăţătorul Hardiscului
  De ce? În timp se strâng tot felul de fişiere ce vă ocupă inutil spaţiu pe harddisk. E ca biroul care la un moment dat se umple de foi, multe inutile. Ele se pot afla în coşul de gunoi (Recycle Bin), dar şi în alte directoare (în speţă cele folosite de Windows doar temporar, cât se despachetează sau instalează ceva, de exemplu). Click pe această operaţiune şi în primul pas alegeţi pe care unitate să se facă curăţenie. Cum verificarea ia mult timp, luaţi eventual câte o unitate, pe rând (mai ales dacă aveţi HDD de, să zicem, 200GB). Click pe Înainte. Se va face verificarea, vi se vor prezenta concluziile şi mai rămâne să permiteţi să şteargă. Atenţie: programul detectează fişierele goale şi sugerează ştergerea lor (nu implicită, ceea ce e foarte bine). Sfatul meu este să lăsaţi nebifată opţiunea pentru fişiere goale dintr-un motiv simplu: pot fi programe care să depindă de existenţa (nu de conţinutul) unor astfel de fişiere, şi care să nu mai funcţioneze dacă le ştergeţi.
 • Curăţătorul Registrului
  De ce? Regiştrii sunt mici informaţii vitale sistemului de operare. În regiştrii se definesc căi, valori pentru anumite variabile, modul de acţiune (şi reacţiune) al calculatorului… Sub nici o formă nu intraţi în regiştrii (cu regedit.exe – uitaţi de acest executabil) dacă nu ştiţi ce faceţi. Dar la Curăţătorul Registrului puteţi apela în baza încrederii în acest program. Ce se întâmplă aici? Similar ca la HDD, există informaţii inutile, strânse în timp. Partea bună este că programul vă permite să reveniţi la starea dinainte de curăţire dacă ceva a mers prost. Evident, nu după o săptămână-două, ci dacă după curăţire şi (e recomandabil) repornirea calculatorului aveţi ceva probleme, apelaţi la Restaurează Reparaţiile Precedente. Cei cu experienţă vor umbla poate şi la Selectaţi secţiunile de scanat.

imagine

 • Reparatorul de Scurtături
  De ce? În timp instalaţi şi dezinstalaţi programe. Pe lângă fişiere rămase aiurea în spate, ori chiar şi informaţii în regiştrii, rămân şi scurtături (shortcuts). Ele indică… în aer. Le puteţi detecta cu această acţiune şi elimina. Cel mai adesea rămân în meniul Start şi pe Desktop, dar puteţi alege şi să se verifice toate unităţile HDD-ului. La capitolul scurtături nu prea aveţi ce să vă faceţi probleme: nu se şterg programe, ci doar “indicatori” spre ele. În cel mai rău caz o scurtătură se regenerează rapid (click dreapta pe un fişier şi alegeţi Send To, apoi Desktop).
 • Managerul de Dezinstalare
  De ce? Da, Windows-ul vine din start cu un “centru de dezinstalări”, dar e lent. Mai ales dacă aveţi multe programe instalate, până se afişează… ia timp. Nu doar că cu Glary Utilities lista se afişează mai rapid dar şi puteţi să dezinstalaţi mai multe programe dintr-o lovitură, căuta printre ele, să aflaţi detalii despre programe, precum şi să le ordonaţi în ordinea instalării (ca să vedeţi ce programe aveţi instalate de mult timp şi nu le-aţi folosit deloc, sau foarte rar).

În alte articole vom explora suplimentar opţiunile acestui program.

Partea 1 * Partea a 2-a * Partea a 3-a * Partea a 4-a


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (10 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

7 comentarii

 1. Nick spune:

  Este foarte bun programul. Il folosesc de multe luni.

 2. Ionut spune:

  Cum fac sa imi apara diacriticele romanesti in meniul programului? (win7). Multumesc.

 3. mihai spune:

  Multumim pt explicatii. Am programul de multa vreme dar mi-a fost frica sa-l folosesc. Explicatiile m-au ajutat foarte mult. Multumesc inca o data.

  Un program interesant e si Registry Mechanic dar nu-l inteleg. E bun oare la ceva?

 4. d.c spune:

  Da… pentru dezinstalare nu e mai bun Revo Uninstaller?

 5. radu.capan spune:

  Ca program specializat, da, e mai bun. Aveti dreptate. Dar nici ce se ofera aici la pachet nu e rau, mai ales pentru cei care vor sa aiba un instrument care sa faca zece chestii (in locul la zece programe pentru zece chestii).

 6. d.c spune:

  Multumesc pentru explicatie…
  Oricum le folosesc pe ambele.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *