Cum mi-am făcut backup


De curând, adică azi-dimineaţă am decis să cedez în faţa rugăminţilor insistente ale laptopului meu cu Windows 7 şi să îmi fac primul backup din viaţă. Deja încercasem fără succes unele soluţii aşa că am zis ca de data asta să procedez mai analitic. Aşa că mi-am împărţit datele în trei. Fişierele editabile (texte, PDF-uri, nişte baze de date statistice) nu ocupă mai mult de 130 de mega – ele ar avea nevoie de backup continuu. Programele portabile (în special Wikipedia, OpenOffice şi Google Earth) au cam 2 giga – ar fi frumos să le am la îndemână oriunde mă aflu, dar pot trăi fără asta. Fişierele media în schimb (muzică şi poze) ocupă 27 de giga – şi aici avem o problemă…

Pentru cei 130 de mega "esenţiali" am ales Dropbox. Nu dau detalii de instalare, deja a prezentat Radu aici. Am fost plăcut surprins de rapiditatea cu care s-a mişcat ca şi de faptul că îşi desfăşoară mai toată activitatea în background. Totuşi îmi displace să intru de fiecare dată în folderul "My Dropbox", aşa că am mapat directorul ca pe un drive cu un program foarte simplu (şi portabil) numit vsubst (poate vă amintiţi de el dintr-un articol de acum trei ani).

imagine

E drept că rulează de fiecare dată în background, dar în loc de folderul "My Dropbox" am acum drive-ul "Docs" … mult mai frumos, nu?

clip_image002

De altfel folderul al şaselea (cel cu iconiţa diferita) e un folder din alt dropbox, pe care îl împart cu nişte prieteni. Ca să ajung să îmi mut în Dropbox şi programele ar trebui să mai invit şi alţi clienţi şi să primesc bonus până 3 giga. Nu am neapărată nevoie dar, dacă doriţi să vă înregistraţi la Dropbox, puteţi folosi acest link (veţi câştiga şi dumneavoastră şi eu ¼ giga).

Mai greu e cu fişierele media. Din fericire nu vorbim aici de necesitatea unui update permanent. Este suficient să le încarc odată şi am rezolvat. Intră în scenă Skydrive şi legendara lor ofertă de 25 GB gratuit. Ca program de încărcare am încercat întâi Skydrive Explorer. Deşi extrem de mic şi rapid, programul s-a dovedit a avea încă unele lipsuri, cum ar fi imposibilitatea de a copia o structură de foldere. Aşa că am trecut la Gladinet. Dacă Dropbox nu permite unui utilizator de Windows decât un cont, pe Gladinet am putut încărca 2 conturi Skydrive, adică 50 de giga!

clip_image002[4]

Fiecare cont corespunde unui folder din imaginea de mai sus. Odată instalat programul am copiat pur şi simplu prima tranşă de directoare în pe unul din cele două conturi şi am aşteptat. Ok, încă mai aştept… după 17 ore încă mai copiază (cam 400 KB/sec) şi în seara astă o să îmi las laptopul în bucătărie, la răcoare să îşi termine treaba.

clip_image004

Merită în aceste condiţii să te apuci să faci backup online? Pentru cantităţi medii de documente via Dropbox cu siguranţă da. Pentru cantităţi mari de date se poate argumenta că e mai simplu să le scrii pe câteva DVD-uri. Eu unul îmi uit cheile destul de des dar nu uit o parolă aproape niciodată, aşa că Internetul mi se potriveşte mai bine 🙂 . După ce termin de încărcat totul o să dezinstalez Gladinet şi o să rămân cu Skydrive Explorer care consumă resurse puţine şi nu se loghează la Internet decât dacă îi cer eu şi totul va fi minunat…

PS: de când am scris acest post şi până acum am avut unele probleme cu încărcarea fotografilor, astfel încât nici azi nu sunt încărcate toate. Nu totul iese chiar aşa cum vrem.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (10 evaluări, media: 4,80 din 5)
Se încarcă...

8 comentarii

 1. Gabriel spune:

  E binevenita initiativa de a scrie un review al solutiilor de backup. Totusi atentie la cateva detalii :
  – „am acum driver-ul ‘Docs'” – Eventual drive-ul …
  – „Dealtfel folderul al şaselea” – De altfel …
  Asta asa, la o privire din avion …

 2. ady spune:

  Insa… nu mai bine se face backup cu programe gen Acronis, sau True Disk Image, sau Norton Ghost, astfel, facand backup la tot? E prea multa bataie de cap sa-ti faci structurat (pierzi mult timp). Mai bine ori folosesti un HDD extern, si salvezi tot acolo, ori cu un tool de genul amintit.

 3. Andrei spune:

  @Gabriel: multumesc de distinctia dintre drive si driver; mai scapa….
  @ady: e o chestiune de stil. Fara sa fiu mare fan „cloud computing” imi e mai comod asa decat sa folosesc solutiile propuse. Dar altora li se pot potrivi alte solutii.

 4. Geo spune:

  Ce parere aveti de upgradul platit pentru spatiul pe Google Docs si Picasa?
  Cred ca ar putea sa-mi „gazduiasca” cele 80 de Gb de poze.

 5. Cristi spune:

  Windows 7 suporta backup de tip imagine a intregului sistem, imagine care poate fi folosita la restaurare cu DVD-ul bootabil de Windows, fara utilitare tertze. Imaginea rezultata este un VHD, practic formatu de imagine folosita de Microsoft Virtual Machine (Hypervisor).

 6. Cristi spune:

  Am reusit sa fac backup la peste 1000 de fisiere folosind Total Commander si functia Synchronize Directories. Se pare ca le pune in cozi individuale sarind peste limita impusa (cel putin din cate imi dau eu seama). Uneori mai da rateuri (eroare cum ca un fisier nu poate fi accesat) insa dupa ceva timp merge „retry” din total commander si e totul ok.

  Iin cel mai rau caz, se poate sterge coada din Gladinet Task Manager si rerula sincronizarea din Total Comannder.

 7. Andrei spune:

  @Geo: Nu stiu, dat fiind ca nu fac publice decat o mica fractiune din pozele mele , nu m-a interesat o solutie platita. Cel mult as cumpara un bulk de DVD-uri…
  @Cristi: TC + Gladinet + SkyDrive ar putea fi o combinatie excelenta, deoarece Gladinet nu ofera sincronizarea decat ca serviciu platit. O sa incerca sa testez, daca merge bine, inseamna ca singura limita devine numarul de conturi SkyDrive!

 8. moroshan spune:

  Pentru Geo si nu numai…
  Referitor la poze: o aplicatie care gazduieste chiar mok un volum de 200 GB ( 🙂 n-am gresit nici un zero !!!) fisiere FOTO (lista de extensii este, de asemenea, generoasa) a fost prezentata aici de catre maestrul Capan, respectiv http://www.album2.com si merita toata atentia. Doar ca, in ultima vreme, s-au… jucat putin cei care o vor mai functionala si, din punctul meu de vedere, mai mult au stricat decat au facut bine ! Insa, una peste alta, este o aplicatie cool, generoasa ca oferta de spatiu si foarte… mok ! 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *