UptimeRobot: situl tău (nu) merge!


Vă amintiţi că acum vreo doi ani am scris Despre servere, picaje şi acces? Descoperisem atunci DownForEveryoneOrJustMe.com, sit pe care – în ciuda numelui incredibil de lung, dar uşor de memorat – l-am folosit până acum de sute de ori când m-am întrebat despre unul din siturile mele dacă merge sau nu. (Ca o paranteză: are sens să te întrebi când la tine un sit nu merge dacă el într-adevăr nu merge, pentru că poate fi o problemă cu conexiunea ta spre el, iar alţii să îl poată vizita fără probleme.) Bun. Aceasta a fost introducerea. Astăzi vă propun un serviciu gratuit şi incredibil de uşor de folosit. UptimeRobot poate monitoriza gratuit până la 50 de situri, tot la 5 secunde!

imagine

Şi am spus deja totul. Dacă cumva prin minune mai staţi încă să citiţi articolul, iată restul detaliilor. După ce vă deschideţi contul puteţi începe să adăugaţi situri. Partea frumoasă este că poţi defini să detecteze anumite cuvinte cheie în pagină, şi când acestea se regăsesc să primeşti alertă. De ce? Să luăm un exemplu banal: ai un sit care foloseşte MySQL. Se poate ca la un moment dat serverul web să fie funcţional (up), dar serverul MySQL să fie jos (down). Dacă tu monitorizezi cu UptimeRobot dacă serverul merge… ei bine, merge! Doar că vizitatorii văd o eroare MySQL. Aşa că, în funcţie de textul erorii puteţi seta o alarmă care să vă spună când serverul MySQL e jos, chiar dacă cel web merge. De exemplu la un sit WordPress se poate căuta textul “Error establishing a database connection” care apare când nu merge partea MySQL. Sau invers: poţi cere alarmă când un anumit cuvânt nu se găseşte. Scuzaţi paranteza cam lungă. Dacă nu m-am exprimat prea clar lăsaţi să vă semnaleze când situl (serverul) nu e accesibil, fără folosirea cuvintelor cheie.

Programul vă alertează prin email

imagine

sau, dacă preferaţi, prin RSS

imagine

Două sunt facilităţile prin care excelează acest serviciu: (că este gratuit, evident, că permite căutarea de cuvinte – opţional – pentru a semnala eroarea, dar apoi) simplitatea şi frecvenţa de verificare la 5 minute. Majoritatea serviciilor similare gratuite permit fie doar 1-5 situri (nu 50!!! ca UptimeMonitor) şi la 15-30 minute (nu la 5 minute ca UptimeMonitor). Desigur, servicii similare comerciale permit şi o sută de situri, verificate la un minut. Pentru un serviciu gratuit UptimeMonitor este excelent. Îmi permit să prevăd că, după ce va înregistra succes, numărul de situri şi frecvenţa se vor modifica – dar nu pentru clienţii vechi. Aşa că, webmasteri, profitaţi acum.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Birkoff spune:

    Exact ce cautam… tocmai am lansat o varianta noua la un site pe o baza de date noua si aveam picaje dese de la serverul MySQL dar nu si de la site si singura solutie era sa ma uit in logurile CMS-ului sa vad ce sa mai intamplat atunci cand imi aduceam aminte…
    Acum cu UptimeRobot.com imi fac mai putine griji pentru ca stiu ca ma anunta automat cand ceva nu merge…

    Ms de info, bun site, de cand am auzit de el numai lucruri interesante am gasit aici…

  2. mihai.floran spune:

    @Birkoff Care era cauza picării mysql? Am şi eu aceeaşi problemă şi încă nu am identificat-o.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *