Găzduirea unui domeniu pe computer-ul personal


Am văzut că de multe ori vizitatorii site-ului s-au întrebat sau ne-au întrebat mai bine spus cum se poate găzdui un domeniu pe computerul de acasă, o dată instalat un webserver gen Apache şi serviciile necesare de PHP şi MySQL spre exemplu.

Ei bine, acest lucru nu este dificil de loc, însă doresc să avertizez încă de la început că acest articol doreşte să explice paşii necesari găzduirii unui domeniu pe webserverul local pentru teste şi în niciun caz nu ar trebui să înlocuiască un serviciu de găzduire specializat. Argumentele pentru afirmaţia de mai sus sunt nenumărate şi nu consider necesar să le reiau (cred că am mai menţionat şi în alte articole). În plus astăzi găzduirea de dovedeşte a fi la preţuri foarte scăzute, deci nu merită bătaia de cap. Totodată unii provideri de internet interzic utilizarea conexiunii ca webserver.

Totuşi, pentru teste – aşa cum am avut şi eu astăzi nevoie – este posibilă punctarea unui domeniu spre calculatorul dumneavoastră.

Trebuie să plecăm de la nişte premise şi anume că orice computer are un IP real cu care iese pe internet, chiar dacă acesta poate să fie diferit de IP-ul de reţea pe care îl aveţi dumneavoastră desemnat pentru computer-ul pe care îl folosiţi şi că aţi instalat deja un webserver pe acesta din urmă. Vă recomand pentru acestea lectură suplimentară despre termeni precum IP, webserver, Apache, PHP, MySQL, DNS, nameserver, termeni pe care îi puteţi găsi pe site-ul nostru sau pe Google. 

Dacă nu aveţi încă un webserver vă recomand să citiţi articolul despre instalarea serverului Apache pe Windows pe care l-am scris mai de mult şi îl găsiţi aici.

Următorul pas este să verificaţi dacă firewall-ul Windows-ului pe care îl folosiţi permite accesul spre portul 80 al computer-ului dumneavoastră. Această facilitate apare de regulă începând cu Windows Vista, personal neavând de-a face cu el în standard în Windows XP. Pentru Vista mergeţi în Control Panel -> Security ->Allow a program through firewall ->alegeţi tab-ul Exceptions -> apăsaţi Add port -> alegeţi un nume gen Webserver, scrieţi port-ul 80 şi apăsaţi OK, apăsaţi OK şi pe fereastra Windows Firewall Settings şi totul e gata. Această setare este necesară doar în cazul în care portul 80 este blocat, însă menţionez că în standard el este blocat.

Pentru Windows 7 paşii sunt asemănători, în Control Panel alegeţi ->Windows Firewall ->Advanced settings -> Inbound Rules -> New Rule -> alegeţi Port şi apăsaţi Next -> specificaţi port-ul 80 şi apăsaţi Next -> Alegeţi Allow the connection şi apoi apăsaţi Next -> Alegeţi toate câmpurile unde această regulă să fie aplicată (Domain, Private, Public) şi apăsaţi Next -> Daţi regulii un nume şi apăsaţi Finish ->Port-ul ar trebui să fie disponibil.

Pentru simplificarea procedurii în Windows 7, prin Allow a program through firewall care se găseşte în System and Security din Control Panel am observat un program cu numele „BranchCache” care foloseşte HTTP, deci portul 80 care fiind activat se activează şi el. Acest BranchCache este folosit – se pare – pentru reducerea timpului de descărcare a fişerelor în reţea (cf. site-ului Microsoft).

O dată deschis portul 80 avem create premisele spre a avea acces din exterior spre compterul nostru. După ce ne-am asigurat că Apache rulează şi este activ, folosind www.showip.com sau orice alt site de acest gen (nu încerc să fac reclamă unuia în mod particular) aflăm adresa IP a computer-ului nostru care este vitală pentru următorii paşi. Veţi primi un rezultat de genul „Your IP address is ***.***.***.***”. Acum vom testa dacă port-ul 80 este cu adevărat deschis. Copiaţi această adresă în clipboard şi intraţi în browser-ul favorit. La adresă lipiţi din clipboard adresa IP primită. Dacă se deschide site-ul găzduit pe localhost, atunci totul funcţionează, dacă nu verificaţi dacă aţi urmat toţi paşii cu atenţie.

Această adresă IP trebuie să fie adresa cu care sunteţi vizibil(ă) pe internet şi nu adresa de reţea internă (în cazul în care sunteţi într-o reţea). Atenţie! Este posibil să fie necesar să deblocaţi portul 80 şi din router-ul reţelei interne sau dacă există o adresă IP comună pentru toată reţeaua să o punctaţi din router spre computer-ul dumneavoastră. De obicei aceste routere au documentaţie pe care ar fi bine să o lecturaţi.

Atenţie! Este posibil ca deşi Windows-ul să permită acces prin portul 80, provider-ul dumneavoastră de internet să nu permită acest lucru având portul 80 blocat din server. În acest caz nu puteţi decât cere mai multe informaţii de la acesta văzând dacă este dispus să înlăture limitarea.

Dacă reuşiţi să accesaţi deja localhost prin IP-ul dumneavoastră înseamnă că sunteţi la un singur pas distanţă de a avea şi domeniul punctat spre dumneavoastră. Avem două variante: cea în care avem un server conectat în permanenţă la internet, care are DNS (găzduire web normală cu alte cuvinte) şi îl putem redirecţiona spre IP-ul local, caz în care vom avea o înregistrare de genul în zona DNS:

domeniulmeu.tld. 14400 IN A [ad.re.sa.ip]
www.domeniulmeu.tld. 14400 IN A [ad.re.sa.ip]

Unde evident veţi înlocui domeniulmeu.tld cu domeniul pe care îl aveţi şi [ad.re.sa.ip] cu adresa dumneavoastră IP vizibilă de pe internet. Această setare va permite redirecţionarea doar a părţii http spre computer-ul dumneavoastră pentru că în principiu nu aveţi instalat decât un webserver pe local. Setările DNS pot să se propage instant în acest caz sau să dureze până la 72 de ore până la propagarea totală, timp în care domeniul nu va puncta spre IP-ul local din toate părţile lumii.

Pentru a înţelege raţiunea vom face o simplă schemă: utilizatorul care doreşte să viziteze site-ul cere domeniuldvs.tld -> acest domeniu are declarat la registrar un nameserver pe serverul dumneavoastră , deci cererea merge în serverul dumneavoastră de hosting -> în server primeşte IP-ul computer-ului dumneavoastră unde ajunge să deschidă pagina

Varianta a doua e cea în care nu avem un server şi atunci vom apela la serviciile de DNS hosting, care sunt atât gratuite, cât şi contra-cost. Pentru exemplificare voi prezenta doar unul gratuit FreeDNS.afraid.org, dar sunt şi altele.

Ce trebuie să faceţi? Vă creaţi un cont gratuit şi îl confirmaţi prin e-mail şi apoi mergeţi în meniul „domains” şi adăugaţi un domeniu. Vi se va cere numele acestui domeniu şi să selectaţi dacă doriţi să îl listaţi drept public, privat sau invizibil.  Există şi explicaţiile acolo: public – oricine poate să îşi creeze un subdomeniu pe domeniul dumneavoastră, privat – oricine poate să îşi creeze un subdomeniu pe domeniul dumneavoastră, dar dumneavoastră trebuie să îl aprobaţi ulterior (funcţionând până atunci) şi invizibil – pentru membri premium (de la 5 dolari pe lună) când doar dumneavoastră puteţi să creaţi subdomenii. [Sunt sigur că există şi alte servicii de acest gen, poate unele mai puţin „supărătoare” decât acesta, pentru documentarea acestui articol nu am căutat un altul pentru că am folosit un server propriu pentru redirecţionare.]

Următorul pas este să modificaţi nameserver-ele declarate la registrar-ul domeniului dumneavoastră în cele ale afraid.org (le veţi găsi pe site) şi să aşteptaţi până la 72 de ore până la propagarea totală, timp în care domeniul nu va puncta spre IP-ul local din toate părţile lumii.

Sfat! Dacă nu aveţi un domeniu propriu este posibil cu ajutorul aceluiaşi site să vă alegeţi un subdomeniu pe diversele domeniile afraid.org sau din domeniile utilizatorilor care şi-au înregistrat propriul domeniu, la alegere. Unele sunt chiar interesante!

Pentru raţiuni de test puteţi folosi aceleaşi setări pentru un subdomeniu în cazul în care aveţi acces la setările DNS pe server-ul unde găzduiţi domeniul.

Acest articol se referă la cazul în care aveţi un singur domeniu pe care doriţi să îl testaţi ca găzduit local pe computer-ul dumneavoastră. În cazul în care veţi folosi mai multe domenii, toate vor avea acelaşi conţinut, pentru a folosi mai multe domenii în acelaşi timp este nevoie de setări suplimentare pentru gazde virtuale care nu fac obiectul acestui articol, nefiind recomandat să găzduiţi domeniile în timp real pe computer-ul propriu.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (10 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *