Glary Utilities 2.20 (III)


Continuăm să vedem ceva mai în detaliu decât de obicei un program foarte util: Glary Utilities. Eu scriu despre versiunea gratuită 2.0 şi de aici puteţi să descărcaţi varianta portabilă (da, există o versiune comercială, dar şi cea gratuită e mai mult decât OK). Programul e foarte complex, reunind o paletă laaargă de operaţiuni. Totul este… să ştii ce faci. Aşa că, avându-i în gând pe începători, vorbim astăzi despre secţiunea a treia din tabul Module. Numele ei: Securitate. Sunt oferite tot patru acţiuni. Haideţi să le studiem în continuare şi să înţelegem cât de mult ne pot ajuta ele când vine vorba de securitate.

imagine

La drum!

 • Ştergătorul de Urme
  De ce? Pe calculatorul nostru există suficiente “urme” astfel ca cineva să poată să reconstituie ce am făcut în ultimele zile. Cum aşa? De exemplu când ştergem fişiere, ele sunt doar mutate în coşul de gunoi (Recycle Bin), aşa că noi putem crede că am scăpat de ele, dar “probele” mai există (folosiţi Shift-Delete pentru ştergere… ceva mai sigură). Când navigăm pe internet, orice navigator păstrează un istoric. Când deschidem fişiere cu MS Word sau Photoshop, se memorează lista ultimelor astfel de operaţiuni. Şi uite aşa, cine ştie unde să se uite poate să afle pe unde ai fost pe net, ce fişiere ai descărcat, ce fişiere ai modificat, ce fişiere crezi că le-ai şters… dar nu le-ai şters… Aici intră în scenă Ştergătorul de Urme, care vă permite să alegeţi exact ce urme doriţi să acoperiţi (sau mai simplu bifaţi totul). E ceva de pierdut? Nu… Maxim că veţi reveni în MS Word, veţi dori să deschideţi fişierul în care tocmai aţi lucrat, şi în loc să fie în MRU (Most Recent Used), va trebui să refrunzăriţi harddiskul.
  [În paranteză fie spus… nu vă place traducerea surprinsă în captură Fusecuri Internet Explorer???]

imagine

 • Tocătorul de Fişiere
  De ce? Haideţi să înţelegem puţin cum merg lucrurile cu ştersul. Harddiskul e de regulă împărţit în mai multe unităţi. Fiecare unitate are o puzderie de directoare şi fişiere. Pentru aceasta fiecare unitate are un tabel în care sunt notate directoarele şi fişierele. Când se şterge un fişier, el nu e şters fizic de pe harddisk, ci pur şi simplu e eliminat din tabelul unităţii. (Desigur, simplific lucrurile de dragul explicaţiilor.) E ca şi cum primăria l-ar şterge pe Ion Popescu din tabelul locuitorilor şi spune: gata, nu mai există! Faptul că l-a şters din tabel nu înseamnă că Ion Popescu nu mai există! Similar: când se şterge un fişier el rămâne fizic, doar referinţa către el dispare. Tocmai de aceea programele de recuperare a unor date de pe HDD pot să reuşească. Şi atunci cum ştergi definitiv? Cel mai sigur este să rescrii ceva, chestii aiurea, peste locaţia “fizică” a vechiului fişier. Abia atunci fişierul e dus de tot. În fine, sunt mai multe metode de a te asigura că un fişier e cu adevărat şters, iar Glary Utilities vă pune la dispoziţie acest Tocător de fişiere dacă aveţi un fişier care e vital să nu poată fi recuperat. Indicaţi-l (puteţi adăuga de fapt oricâte fişiere şi directoare) şi apăsaţi Toacă.
 • Recuperatorul de Fişiere
  De ce? Păi dacă aţi citit cele scrise mai sus aţi înţeles. Un fişier poate să pară şters şi să nu fie şters. Dacă nu a fost “tocat” (adică şters cu adevărat), sunt şanse să îl recuperaţi. Să zicem că aţi şters ceva, ba aţi golit chiar şi coşul de gunoi (nu cel de lângă birou ci Recycle Bin). Sunt şanse cu acest recuperator să îl… recuperaţi. Daţi să caute pe unitatea unde a fost fişierul şi încercaţi să vă păstraţi speranţa: dacă fişierul apare în lista celor “pasibile” de recuperare mai rămâne să îl bifaţi şi să apăsaţi Recuperează. În funcţie de starea lui (observaţi coloana a doua în lista fişierelor găsite după căutare) va fi 100% ca înainte… sau nu.

imagine

 • Criptorul/Decriptorul de Fişiere
  De ce? Aveţi fişiere care trebuie bine protejate de priviri indiscrete? Înţelegem. Glary Utilities vă ajută în acest sens. Cu Criptorul de Fişiere îl indicaţi, alegeţi o parolă, un pont (dacă uitaţi parola) şi apăsaţi Criptează Acum! Implicit fişierul ales (dacă aveţi mai multe arhivaţi-le anterior, ca să fie un singur fişier) va fi criptat într-un fişier cu acelaşi nume dar cu o extensie GFE adăugată (fisier.doc devine fisier.doc.gfe). Pentru a-l decripta cineva, respectiva persoană are nevoie de Glary Utilities dar, evident, şi de parolă. Puteţi să bifaţi Creează un fişier EXE auto-decriptabil şi atunci fişierul secret devine unul executabil care la lansare afişează ceva ca mai jos: nu mai e nevoie pentru decriptare de Glary Utilities ci doar de parolă! Dacă aţi uitat-o vă poate ajuta hint-ul / pontul… dacă nu… ciao acces la fişier.

imagine

Cam atât pentru moment. Probabil în următorul articol încheiem subiectul.

Partea 1 * Partea a 2-a * Partea a 3-a * Partea a 4-a


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *