Din nou despre parole


Am scris pe CNet.ro de mai multe ori despre parole. În 2006 despre cum să ai parole tari… şi să nu le uiţi! În 2007 avertizam: mare atenţie la parolele memorate în calculator. Am văzut în 2008 un măsurător pentru parole, dar şi webaplicaţii (parole cu ajutor păsăresc) şi programe (KeePass: parolele în siguranţă). Eu unul, de când am descoperit KeePass, nu mă mai obosesc să memorez parole şi pun din acelea luuungi şi foarte grele, generate chiar de KeePass. Desigur, acolo unde am nevoie de o parolă şi când sunt pe drum (deci fără “depozitul de parole”) pun ceva mai uşor de memorat 🙂 . Aici e problema balanţei: a avea un bun echilibru bun între parolă memorabilă şi parolă dificilă.

imagine

După cum am mai povestit şi cu alte ocazii, o soluţie este înlocuirea caracterelor care seamănă cu altceva: de exemplu zero în loc de litera o; sau @ în loc de a; sau ! în loc de i sau de l; ş.a.m.d. Atenţie: e o metodă relativ sigură. Evident că parola după aplicarea acestor reguli arată mai special, mai dificil de spart, în plus e uşor de memorat, dar metoda este destul de… standard. Dovadă că am luat programul WinTinker Password Generator (vedeţi mai sus) şi webaplicaţia Windows For Us Easy Password Generator (vedeţi mai jos) şi ambele au transformat uncopaccuflori în unc0p@ccufl0r!.

imagine

Dacă expresia de start nu e ceva foarte simplu de intuit (gen: numele Dvs, numele câinelui sau altele), atunci totuşi metoda poate fi bună. De exemplu “îmi place pizza” devine imiplacepizza şi cu oricare din variantele de mai sus în !m!pl@c3p!ss@. Dar programul oferă mai mult. Aveţi încorporat un generator de parole aleatoare, precum şi un generator fix pe bază de combinaţie (un cuvânt cheie şi adresa unui sit). Aceste generatoare “fixe” oferă avantajul că dacă aţi uitat parola, o puteţi regenera şi va fi aceeaşi, în condiţiile în care oferiţi aceleaşi “intrări”.

Reflectaţi bine la parole. Nu e de joacă cu ele. Folosiţi KeePass, sau dacă sunteţi mai comod, una din opţiunile de mai sus.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Marin spune:

    Apropo de Windows For Us incercati sa sugerati parola scamatorie si website http://www.yahoo.com iar apoi s-o decriptati…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *