Notepad++ şi lista funcţiilor


Acest articol se adresează exclusiv celor care folosesc Notepad++ (nu doar pentru editarea de texte ci şi) pentru programare. Eu unul, oricâte editoare PHP am încercat, tot la Notepad++ m-am întors. Evident că Notepad++ nu se poate “bate” cu un editor PHP profesionist, dar pentru mulţi poate fi arhisuficient. “Colorează” sintaxa PHP, are autocompletare, cu Alt+F1 afli de pe php.net despre ce funcţie vrei… ce mai: e tare! Dar un lucru poate fi deranjat pentru mulţi: nefuncţionarea pluginului pentru funcţiile dintr-un fişier. De fapt Notepad++ pare a ignora complet acest plugin de mai bine de un an şi jumătate… Poate nu pentru mult timp!

 imagine

Problema, în esenţă, este că Notepad++, kitul ce îl descărcăm, a trecut de la 5.0 (sau înainte, nu reţin) pe două “ramuri”: UNICODE şi ANSI. Ceea ce se descarcă împlicit e UNICODE (vedeţi în pagina About ce scrie, 99,99% că scrie UNICODE). Aceasta în timp ce pluginul pentru funcţii era în ANSI. De aici conflictul, de aici ciao plugin! Cineva a fost foarte amabil să recompileze pluginul şi pentru UNICODE (puteţi descărca de aici direct). Punând acel DLL în directorul plugins din Notepad++ se rezolvă imediat problema! Pluginul funcţionează!

Dar… am observat că la 18 ianuarie 2010 au fost ultimele “lucrări” la o nouă versiune a acestui plugin. Găsiţi aici (acum… nu ştiu când citiţi Dvs articolul) o versiune 2.0 în stadiul beta. Am încercat-o (vedeţi captura de mai sus) şi merge. Ba chiar pare destul de stabilă. Aceasta îmi dă speranţe (şi sunt sigur că nu doar mie) pentru un Notepad++ apropiat care să reincludă nativ pluginul pentru funcţii. Cei care nu îl folosesc – şi programează – nu ştiu ce pierd 🙂 . Cu el e atât de simplu să navighez prin propriul cod, mai ales când el ajunge de sute de linii cu zeci de funcţii.

PS: Şi totuşi, pe de altă parte Notepad++ mă frustrează. Creşte lent, foarte lent, rămânând în urma unor editoare (chiar şi comerciale) pe care într-o vreme le întrecea. Dacă sunt unii care au lăsat Notepad++ în spate, pentru un alt program, îi rog să ne scrie în comentarii: cu ce l-au schimbat?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 4,50 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Luxian spune:

    Personal folosesc Programmer’s Notepad 2. E ceva mai simplu decat Notepad++ din cate stiu eu, dar e suficient de “destept”. Se scot update-uri aproape lunar si cate o versiune noua la maxim 3 luni. Cel care se ocupa de el raspunde destul de prompt la bug-urile raportate.

    Daca vrei ceva mai profesionist, recomand Komodo Edit. Vine cu features care nu le au nici unele editoare comerciale. E relativ nou (1 an si ceva, din cate stiu eu), si singurul dezavantaj e ca porneste greu (e facut pe acelasi engine ca si Firefox-ul).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *