Cu sau fără centură de siguranţă?


(De la Jurgen pentru voi… Mai greu de clasat ca temă… aşa că îl punem la DePe.net. Clipul e impresionant.) Primul lucru pe care îl fac când mă urc în maşină pentru a pleca la servici este să îmi pun centura de siguranţă. Neapărat trebuie să fac aceasta înainte de a porni motorul maşinii, altfel aş avea de suportat un sunet destul de strident după pornirea motorului. Recunosc că dacă nu ar fi sunetul deseori aş uita de centură. Îmi amintesc cum în copilărie în timpul unor călătorii cu maşina stăteam în spate şi în unele Dacii (cred că acum aproape 20 de ani majoritatea) nu găseam o centură de siguranţă, sau dacă urcam în cabina unui camion (DAC sau ROMAN, mai există?) din nou nici urmă de ea.

Acum probabil s-a dovedit îndeajuns cât de folositoare poate fi o centură de siguranţă, câte vieţi pot fi salvate purtând-o. Totuşi sunt destui conducători auto care nu îşi pun centura sau mai mult nu îi îndeamnă nici pe ceilalţi călători. Pentru a sensibiliza publicul larg, mai ales că numărul călătoriilor auto a crescut simţitor în întreaga lume, multe state şi organizaţii au pornit campanii de prevenire a accidentelor cauzate de lipsa centurii de siguranţă. Unele dintre ele sunt foarte directe şi afişează violenţa impactului (am găsit aici doar rezultatul transmiterii unui SMS în timpul unei călătorii auto, însă şi lipsa centurii de siguranţa duce la aceleaşi efecte, pentru a viziona materialul trebuie să vă identificaţi ca având împliniţi 18 ani). Eu am dat zilele trecute de un clip video foarte frumos realizat, până şi copii mici îl pot privi şi înţelege. Iar mesajul este mai mult decât convingător: Embrace Life – always wear your seat belt (= Îmbrăţisează viaţa – puneţi întotdeauna centura de siguranţă).

Drum bun!

P. S.: În altă ordine de idei, ţinând de protecţia muncii, însă cu mesaje la fel de convingătoare sunt acţiunile prezentate pe acest site. Unele clipuri video sunt redate pe YouTube, unu, doi, trei şi patru.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. ady spune:

    Eu unul am ajuns dependent de centura. Dupa ce urc la volan, ceva imi lipseste. Dupa ce am pus centura, ma simt „implinit” in masina (si nu filosofez pe baza sigurantei, ci chiar asupra comfortului pe care l-am deprins purtand centura). Fara ea, ma balansez haotic in masina (bine, conduc mai sportiv asa :P). Deci, always set your seat belt.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *