Verificarea siturilor în GWT


Dacă nu ştiţi ce este GWT iată: Google Webmaster Tools. Aceste instrumente pentru webmasteri sunt disponibile în limba română încă din septembrie 2007, aşa că nici măcar piedica de limbă nu vă mai poate opri să nu le folosiţi. Dacă sunteţi webmaster serios 😉 trebuie să aveţi siturile reunite la GWT (şi în echivalenţele oferite de Yahoo! şi Microsoft). Este foarte-foarte-foarte util să folosiţi aceste instrumente. Siturile mari (ca să nu cadă în probleme cu roboţii) şi siturile mici sunt la fel de motivate. Iată un simplu exemplu: când detectează că situl a fost spart şi au fost inserate elemente nedorite (linkuri sau chiar scripturi), în GWT la sectorul Mesaje veţi găsi avertismente!

imagine

Dacă vreţi să verificaţi starea sitului Dvs, din perspectiva Google (cât de des e indexat, ce probleme de indexare sunt şi altele), tot din GWT vedeţi. În fine. Mă opresc cu reclama pentru că primul pas este să demonstrezi că tu eşti deţinătorul sitului. Cum se face aceasta? Foarte simplu. Din păcate nu magic, aşa că va fi nevoie de “intervenţie” FTP, dar oricum simplu. Sunt puse la dispoziţie două metode:

  • prima presupune în secţiunea head a paginii de start a sitului să apară un tag meta cu o anumită valoare
  • a doua cere descărcarea unui fişier HTML din GWT şi publicarea pe server, în rădăcină

Eu de regulă merg pe varianta a doua. După ce am pus fişierul am apăsat pe butonul Verificaţi (ups, mai sus am lăsat interfaţa în engleză) şi… am primit confirmarea că verificarea a fost cu succes. Vei fi condus la tabloul de bord, cu informaţii despre sit. Din meniul din dreapta veţi putea apoi naviga şi seta diversele opţiuni puse la dispoziţie de Google.

 imagine

Închei subliniind încă o dată centrul de mesaje. Google vă poate avertiza despre compromiterea sitului Dvs, dar şi despre folosirea unei webaplicaţii învechite (ex: WordPress sau Drupal expirate). Prin acest centru de mesaje puteţi comunica cu Google când aveţi probleme cu anumite situri (nu vă bazaţi pe prea multe răspunsuri umane… dar eu am avut un sit infectat, eliminat din Google drept urmare şi de aici am cerut reconsiderarea sitului după ce l-am “curăţat” – în câteva zile problema s-a rezolvat).

imagine

Închei cu o ultimă captură cu meniurile GWT cum arată astăzi. Ca să vă faceţi o idee despre ce vi se pune la dispoziţie.

imagine

PS: GWT tocmai şi-a adăugat o facilitate ce uşurează existenţa a mai mulţi proprietari la acelaşi sit!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *