Programmer’s Notepad 2


Luxian scria într-un comentariu la un articol recent că foloseşte Programmer’s Notepad 2. Mi-am zis să îl încerc şi deşi l-am folosit doar o zi doresc să vă împărtăşesc unele opinii (care ne-am dori să fie completate de opiniile Dvs prin comentarii). În primul rând am apreciat că e rapid. Se mişcă foarte bine şi, după cum vedeţi în captura de mai jos, în dreapta, detectează funcţiile dintr-o pagină, ceea ce e foarte util programatorilor (de la aceasta pornisem în articolul anterior, explicând cum se poate activa aşa ceva în Notepad++). Dincolo de viteză programul vine cu o serie de facilităţi care acoperă nevoile programatorilor nepretenţioşi.

 imagine

Astfel, programul suportă colorarea sintaxei pentru tot felul de limbaje. Poţi pune semne de carte, “împacheta” codul (pentru a te plimba mai rapid prin el), grupa fişierele în proiecte, face căutări şi înlocuiri inclusiv cu expresii regulare ş.a. Puteţi vedea pagina Features pentru o listă mai completă. Capturi găsiţi aici. În testele mele autocompletarea nu a mers (poate în PHP nu merge?). Nu mă refer la autoînchiderea tagurilor (care merge), ci la autocompletarea de exemplu a numelor funcţiilor. Aproape orice operaţiune din meniuri poate fi asociată unei combinaţii de taste, ceea ce e de apreciat. Şi totuşi, per ansamblu se simte sărăcia de facilităţi când îl comparăm cu Notepad++. E ideal pentru cei care doresc ceva mai puţin încărcat decât Notepad++. Eu mi-am păstrat versiunea portabilă pe calculator şi – cine ştie? – poate am să mai încerc să îl folosesc pe viitor.

imagine

Dar înainte să închei aş mai aminti un editor text puternic: EditPlus (captura de mai sus). Acesta e un program comercial, da, dar se pare că după expirarea perioadei de încercare el rămâne 100% funcţional, doar că aminteşte invitaţia la achiziţionare. Mi-a fost recomandat acest program când doream să editez fişiere TXT de zeci de MB. Cu Notepad++ a fost dificil, uneori chiar imposibil. EditPlus le-a deschis rapid şi am putut lucra fără “îngheţări” chiar şi pe un fişier de 60MB. Bravo EditPlus! Dar în timp ce vine cu multe instrumente utile, îi lipseşte flexibilitatea lui Notepad++.

Întrebarea rămâne deci deschisă şi în continuare: ce alternative puternice la Notepad++ sugeraţi? Nu mă refer la editoare complicate ca Aptana de exemplu, ci la programe de preferinţă gratuite care să fie bune pentru editarea – în special, sau ca exemplu, a – fişierelor PHP, HTML, CSS, JavaScript… deci legate de web.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. Ambra spune:

  Are cumva si optiune de ftp, precum EditPlus? Astfel incat sa poti edita un fisier direct pe server.

 2. radu.capan spune:

  Nu, nu are. (In Notepad++ exista.)

 3. Ambra spune:

  Da, stiu de Notepad++, vine cu plugin separat de FTP, insa eu n-am reusit sa-l instalez. Poate scrii un articol pe tema asta, despre editoarele cu suport ftp:)

 4. radu.capan spune:

  Ceva a fost scris aici:
  http://www.cnet.ro/2008/06/19/notepad-configurari-utile-ii/
  Ce inseamna ca nu a mers intalarea: o eroare anume?

 5. Ambra spune:

  Hai ca am reusit de data asta. 🙂
  Am citit articolul tau si am vazut ca dll-ul se pune in folderul Plugins.
  Multumesc frumos and keep up with the good work!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *