Cum afişăm o hartă Google pe toată pagina?


Dacă recent am avut Cum afişăm o hartă Microsoft pe toată pagina?, acum e timpul să avem similar cu Google. Vă amintesc că problema era una destul de simplă: cum facem să avem afişată harta pe tot ecranul? Folosesc aceeaşi soluţie (jQuery), iar pentru redimensionare vedeţi soluţia din articolul anterior. Codul de mai jos îl vedeţi în „execuţie” aici.

Iar acum să trecem mai departe. Nu aş fi dat acest exemplu dacă în emailul de solicitare nu mai erau nişte întrebări. În primul rând am fost întrebat dacă am o preferinţă pentru hărţile Microsoft. Nu neapărat. Microsoft acum un an avea categoric detalii mai multe despre România decât Google. În ultima vreme Google a recuperat şi nu mă îndoiesc că într-un an va fi înaintea hărţilor Microsoft (dar există şi o marjă de eroare). Nu am ceva împotriva hărţilor Google, chiar dacă mai mult am scris despre hărţile Microsoft (dpdv al webmasterilor). Amintesc de exemplu Cum pun în situl meu o hartă Google şi Cum pun în situl meu o hartă Google (II). O comparaţie între cele două API-uri nu aş îndrăzni să fac (a doua întrebare din acelaşi email): dar din testele/nevoile mele pot spune că sunt destul de similare. API-ul Google are acum o versiune 3, de teste (pentru webaplicaţii în uz mai bine folosiţi încă 2-ul), în timp ce API-ul Microsoft a trecut de versiunea 6. Dacă vreţi un sfat: cred că merită pariat pe API-ul Google. Microsoft se mişcă mai lent decât Google, aşa că în timp şi hărţile şi API-ul mai puternic va fi, zic eu, cel al Google.

[HTML]<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html>
<head>
<title>Harta mare</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<script src="http://maps.google.com/maps?file=api&amp;v=2&amp;sensor=false&amp;key=…&hl=ro"></script>
<script type="text/javascript"
src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4.2/jquery.min.js"></script>
<script type="text/javascript">
function initialize() {
if (GBrowserIsCompatible()) {
var map = new GMap2(document.getElementById("map_canvas"));
map.setCenter(new GLatLng(46,25), 10);
map.setUIToDefault();
}
}
</script>
<style type="text/css">
<!–
body { margin:0; padding:0; background-color:white;}
–>
</style>
</head>
<body onload="initialize()" onunload="GUnload()">
<script>
document.write(‘<div id="map_canvas" style="position:relative;width:’+$(window).width()+’px;height:’+$(window).height()+’px;"></div>’);
</script>
</body>
</html>[/HTML]

Revenind la cod, cred că nu pune mari probleme (mai ales dacă aţi urmărit şi articolul anterior, pentru cazul Microsoft). Ţin să amintesc că pentru a folosi API-ul Google (spre deosebire de cel Microsoft) e nevoie de o cheie. O puteţi obţine gratuit de aici. Codul de mai sus nu va funcţiona pe un server (local sau nu) fără cheie. O altă observaţie: onunload-ul e justificat de unele probleme de consum de memorie când se folosesc hărţile Google. Se recomandă deci „descărcarea” memoriei după ce se părăseşte pagina cu harta.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *