Fonturi cu diacritice?


Chiar dacă nu cu aceeaşi pasiune cu care urmăresc de exemplu noutăţile despre Google, WordPress sau jQuery, mă uit totuşi şi peste fonturi. Mai rar, dar uneori am nevoie de fonturi pentru un afiş, sau poate pentru un proiect web. Problema e că, noi românii, avem nevoie de fonturi cu diacritice. Şi evident 90% dintre fonturi merg doar pe caracterele de la A la Z şi nimic mai mult. Am văzut însă în ultimul timp parcă mai des în listele de fonturi şi unele care se laudă că sunt mai “largi”. Într-un articol ceva mai vechi, Top 20 Free Fonts for Distinctive Headlines and Titles, am găsit fontul Comfortaa, care se laudă cu nu mai puţin de… 466 de caractere şi simboluri, acoperind nevoile mai multor ţări europene.

imagine

Îl vedeţi mai sus în captură… De ce o fi ales stiluri diferite pentru sedila de la ş şi de la ţ? Mister! Dacă veţi arunca o privire pe Arial, Tahoma, Times New Roman şi altele din cele tradiţionale, veţi vedea că au acelaşi stil la diacritice. În schimb setul adus de Vista (Cambria, Candara, Calibri…) “păcătuiesc” în acelaşi fel ca şi Confortaa. (În paranteză fie spus, recunosc că folosesc diacriticele “incorecte”; cele “corecte” cu fonturile Vista sunt consecvente ca stil de diacritice… dar nu merg cu altele, aşa că ce folos?) Astăzi m-am uitat peste 10 Free Beautiful Calligraphic Fonts. Nu am avut însă timp să testez care merge şi cu diacritice (unele spun clar că se rezumă la setul latin de caractere). Ilustrez cu două, dar toate sunt superbe!

imagine

Dacă vă interesează strict fonturi cu diacritice, în loc să urmăriţi selecţii – interesante! – precum cele două pomenite aşa, de exemplu, mai bine mergeţi pe situri specializate. Unele situri au secţiuni speciale pentru fonturi bune nouă. De exemplu pe Fonts2U.com găsim la Foreign categoria Central Europe. Sunt câteva zeci de fonturi de exemplu, nu foarte variate între ele, produse de Nikola Kovanovic. Scrieţi un text cu diacritice în boxa pentru Custom text şi veţi putea afla rapid dacă un font suportă diacriticele sau nu.

imagine

Similar există şi alte situri. Aveţi unul favorit de unde luaţi fonturi cu diacritice? Dacă da, indicaţi-l în comentarii. Mi-ar place să găsesc undeva un index masiv cu fonturi care au ş, ţ, ă, î, â între caractere…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (15 evaluări, media: 4,80 din 5)
Se încarcă...

13 comentarii

 1. Horia spune:

  În plus, trebuie avut grijă ca fonturile respective să conţină şi diacriticele corecte: ș & ț (s & t cu virgulă dedesubt, pentru că cele cu sedilă nu sunt româneşti). Iar pentru asta nu trebuie să căutăm după Central Europe, ci după fonturile care au caracterele din setul Latin Extended B. Partea proastă e că acestea sunt şi mai puţine, dar există câteva de calitate, printre care şi Sonrisa Thin sau Gentium.

  Un alt site cu fonturi frumuşele localizate şi în română este http://www.josbuivenga.demon.nl/.

 2. lucian spune:

  Poate de aia or fi așa puține saituri care folosesc diacriticile-din cauză că nu sînt fonturi destule cu diacritice!??

 3. andrei spune:

  Dacă tin bine minte ţ exista doar in romana. De aceea cand au realizat ca diacriticele cu sedila sunt incorecta multi l-au corectat. In schimb ș il impartim cu altii deci… ghinion.

 4. poc spune:

  Cateva fonturi cu diacritice.Sunt foarte interesante, sunt fonturi caligrafice,sans serif si diverse.Le puteti descarca gratuit de pe http://www.dafont.com Sper sa va fie de folos

  tagetts2_U
  Channel
  Feathergraphy2
  JaneAust
  Scriptina Pro
  deftone stylus
  tagettP2_U
  Promocyja096
  QuidProQuo
  xirwena1
  Wolgast Script
  TychRc2U
  ArgPriht
  wenzel1
  coolvetica rg
  CaviarDreams
  kimberley bl
  Comfortaa-Bold
  Comfortaa-Light
  Existence
  eurof35
  Antipasto_extrabold
  steelfish
  still time
  Alisha
  TuschTouch1
  EspesorOlas3

 5. lion spune:

  Am dat pe download si imi downloadeaza sweetimsetup.exe. Ce-i asta? :-/

 6. radu.capan spune:

  Daca ai si spune unde ai dat click pe download… In care articol referit…

 7. Elga spune:

  Pe pagina de la dafont, alegeti o familie de fonturi prima data. Apoi dati click pe fontul dorit. Pe pagina fontului aveti undeva in dreapta main-content linkul de download (chiar sub bara rosie).

 8. Elga spune:

  Ubuntu are sedilele la fel pentru ş si ţ dar are o ciudatenie unghiulara la â si una rotunda la ă.

 9. Razvan D. spune:

  Cum sau de unde le downloadez?

 10. bogdan spune:

  @poc – cam 20% din fonturile date de tine nu exista pe dafont.com, iar 90% din cele ramase nu accepta toate diacriticele. Eu personal am gasit un singur font care sa suporte diacritice (dar ș si ț au senila nu virgula) si care sa nu fie caligrafic. Este vorba de fontul steelfish

  Poate ar fi bine sa se actualizeze articolul si comment-ul lui poc.

 11. Sorin spune:

  Salut.
  Va rog sa imi spuneti cum adaugi un font cu diacritice ș / ț in photoscape.
  Am descarcat vreo 3 fonturi le-am instalat. Apoi am incercat sa le copiez in c in Fonts si apoi sa instalez mesaj: font already installed. Dupa care am pornit photoscape, dar degeaba ca nu vad fonturile nou instalate in lista cu fonturi a programului.
  Nu stiu ce sa fac.

 12. Emilian spune:

  Eu aș dori să folosesc fonturile cu un program care modifică fotografiile și pe phtotoshop nu merg

 13. Andreea spune:

  Pe dafont.com sunt tone de fonturi cu diacritice. Scrieti un cuvant cu diacritice in preview si apoi… rabdare sa cautati.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *