Pluginul WebEdit pentru Notepad++


Situaţia este cumva ironică pentru mine: când tocmai am descoperit un program care cred că va înlocui pentru mine Notepad++ (fiind cu multe, multe facilităţi în plus şi doar cu 1-2 în minus), dau totuşi şi de alte argumente pentru bătrânul meu prieten. Reamintind că Notepad++ este cu siguranţă printre cele mai bune editoare text gratuite, bun pentru webdeveloperi şi programatori deopotrivă, am să scriu acum despre un plugin. Într-o vreme calea spre pluginuri era: cauţi, descarci, pui în folderul Plugins, reporneşti programul. Acum avem un Plugin Manager (introdus acum câteva versiuni, nu aş şti spune când) ce automatizează procesul.

 imagine

În acest Plugin Manager veţi vedea în lista pluginurilor disponibile unul numit WebEdit. Dacă preferaţi calea veche mergeţi pe web aici, unde sunt publicate toate pluginurile, cu versiunile lor anterioare şi, mai important, cu toate fişierele. De ce spun aceasta? Pluginurile luate din sursa originală mai au şi câte un fişier TXT cu explicaţii. Instalate prin administratorul de pluginuri rămân doar cu DLL-urile şi fişierele strict necesare. Bun. Instalăm deci pluginul WebEdit. Se descarcă, se cere repornirea programului şi imediat vom avea pluginul instalat. Îl găsim în meniul Extensii -> WebEdit. Vedem acolo definite deja câteva taguri.

imagine

Dar să explicăm ideea pluginului. Pentru a face mai rapidă scrierea de cod HTML ni se pune la dispoziţie un instrument care se ocupă de ambalaj. Să zicem că dorim să scriem un link. Aceasta presupune ceva de genul <a href="…">…</a>. Apelând WebEdit pentru A (tagul link) vom avea aceasta scris imediat (fără puncte puncte). Acelaşi plugin rezolvă şi ceea ce eu am făcut mai complicat acum un an: Notepad++ şi AutoIt3 – pentru scriere îngroşată şi înclinată. Iar WebEdit acoperă de fapt mai multe cazuri (tagurile H, tabele, liste…) în total 30. Şi partea mai teribilă este că toate acestea pot fi editate (mergeţi pe calea descrisă mai sus, Extensii –> WebEdit –> Edit Config şi veţi avea un fişier text ce îl puteţi modifica (cu atenţie). De exemplu linia &A=<a href="#">|</a> poate să devină &A=<a href="#" target="_blank">|</a>, dacă aşa folosiţi mai frecvent.

Şi lucrurile bune nu se opresc aici. Putem defini scurtături din taste! Mergem la Setări -> Managerul de scurtături –> Plugin commands şi derulăm în jos până găsim de exemplu WebEdit – EM. Vom ataşa pentru italizare (înclinare) combinaţia CTRL-I cu care suntem obişnuiţi din MS Word. De acum încolo cu CTRL-I peste un text marcat va aplica înainte şi după tagul EM. Similar putem face pentru boldare (îngroşare), pentru divuri, tabele, liste şi orice dorim noi şi ne-am definit în fişierul de configurare.

imagine

Cu WebEdit scrierea de cod HTML în Notepad++ se uşurează semnificativ. Desigur, editoare HTML specializate au închidere automată a tagurilor (scrii <p> şi imediat pune şi </p>), dar varianta WebEdit e şi ea bună, scutind chiar mai mult scrierea manuală de cod. Trăiască Notepad++ şi WebEdit. Am mai descoperit şi alte pluginuri utile… dar poate şi de dragul schimbării am să încerc să rămân la noul editor text pe care l-am descoperit (marea lui hibă e că e comercial şi scump). Aceasta nu înseamnă că nu voi mai scrie despre Notepad++.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

7 comentarii

 1. Lucian spune:

  Ce folosesti acum in loc de Notepad++? Eu folosesc de multi ani NoteTab lite.

 2. radu.capan spune:

  Nu stiam de NoteTab lite (cred). Am luat varianta portabila si e interesant (dar cu un look foarte-foarte depasit). De vreo saptamana folosesc UEStudio si mi se pare fascinant. Mult mai aproape de nevoile mele pentru programare web.

 3. Oki spune:

  În Notepad++ este închidere automată a tagurilor din TextFX > TextFX Settings > Autoclose XHTML/XML . Și mai este disponibil și meniu de Autocomplete pentru cuvinte cheie html, css, java, javascript etc. Asta-i furnizat de fișierele din directorul APIs din plugins. Dar nu mai știu dacă acela vine implicit cu N++ sau e pus de un plugin disponibil în N++ de la instalare.

  Am aruncat și eu un ochi peste UE Studio. Drăguț, dar cam scump pentru cineva care nu trăiește din asta ci „practică” doar ca hobby.

 4. Oki spune:

  WebEdit mi-a amintit de un plugin care-l folosisem mai demult în N++. Spre deosebire de WebEdit (cu care seamănă întrucâtva), QuickText vine cu un „dicționar” consistent de structuri predefinite. Astfel, cand creezi un fișier html nou, poți insera cu un simplu TAB o întreagă structură predefinită: html+head+title+body. La fel, scrii „table” și apeși TAB și ai un tabel cu un rând și o celulă gata create. Dacă ai timp și răbdare, îți poți defini singur și alte structuri sau să le modifici pe cele existente. Oricum, mie mi se pare că lucrează excelent împreună cu opțiunea de autoclose tag din TextFX și cu Autocomplete-ul din N++. Dacă mai face cineva și un plugin pentru layout-uri de pagini web (eventual compatibile și cu IE6 😉 ) eu mă declar super mulțumit 🙂

 5. Pavel Mocan spune:

  Un editor fain pentru xhtml, xml, javascript, css, python, ruby, php, etc este Aptana Studio impreuna cu setul mare de pluginuri disponibile.

  Eu insa mi-am cumparat recent un netbook si am nevoie de programe care ocupa putine resurse, iar Aptana (fiind bazat pe Eclipse si deci pe Java) ocupa destul de multe resurse.

  Un feature pe care il consider extraordinar in Aptana este posibilitatea de creare de conexiuni FTP pentru fiecare proiect. Cand lucrezi la un fisier din orice proiect, apesi CTRL+SHIFT+U, iar fisierul se incarca direct pe serverul FTP definit in conexiune. Acest lucru ma ajuta foarte mult atunci cand lucrez la proiecte mari si vreau sa am copii exacte la fisierele online si local.

  N++ are un plugin asemanator, FTP_synchronize, dar nu l-am incercat inca, insa nu pare sa faca exact ce face Aptana.

 6. radu.capan spune:

  Cred ca de vreo doua ori mi-am pus Aptana de fiecare data regretand. Masiv, greoi, complex…

 7. bogdan spune:

  Eu va recomand Geany, atat pentru Windows cat si pentru Linux.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *