Capturi de situri în WordPress


Moda actuală în dezvoltarea de site-uri web merge în direcţia prezentării a tot mai multor imagini, vizitatorii fiind atraşi nu doar de text cât şi cu ajutorul unor "impulsuri" vizuale, fie ele fotografii, iconiţe, capturi de imagini – chiar şi clipurile video se încadrează în această categorie. Inserarea acestor elemente se poate face prin preluarea unor coduri embed de pe site-uri specializate (dezavantaj: nesiguranţa serviciilor, chiar ele şi comerciale fiind), prin găzduirea lor pe servere proprii (dezavantaj: costurile relativ ridicate).

Prima opţiune are o variantă mai puţin intruzivă: atunci când mouse-ul se află deasupra unei legături să apară automat o mică fereastră cu imaginea sitului prezentat (cunoscută celor care au cont şi hosting gratuit pe WordPress.com). Această din urmă soluţie se poate aplica şi pe site-urile proprii găzduite pe alte servere cu ajutorul unui cont pe Snap.com şi a unor linii de cod (vezi aici). Pentru cei care folosesc platforma WordPress oferită pe wordpress.org este pus la dispoziţie un plugin, Snap-Shots. Personal am folosit alte două pluginuri, XSD-Snapr şi WP-Websnapr-Thumbs, doar pentru că nu se cerea înregistrarea (oferit în ambele cazuri prin serviciul Websnapr.com).

imagine

Deşi la început această posibilitate de previzualizare a unui link mi-a plăcut, am renunţat la ea devenind pentru mine prea obositoare şi enervantă prin apariţiile repetate ale unor capturi la o simplă "adiere" cu mouse-ul prin pagină. Totuşi nu neg avantajele acestei tehnici: fiind din fire o persoană cu o memorie predominant vizuală prefer să văd de la bun început şi capturile unui site recomandat, economisind şi timp fără clickuri suplimentare.

Iată că acum am dat de o alternativă care îmi permite să inserez în site-urile mele doar cu un scurt shortcode o captură a unui site sau a unei pagini web fără efecte sau costuri suplimentare. Cu ajutorul pluginului BM-Shots captura şi linkul sunt oferite în mod automat. Totul a pornit de la faptul că Ben Gillbanks, cel care stă în spatele site-ului WPVote (recomandat fanilor WP), a observat că în noul director WP pentru teme comerciale capturile sunt puse automat folosind API-ul WordPress. După un schimb de mail-uri cu Matt, creatorul WP, acesta din urmă şi-a dat acordul pentru o utilizare mai largă a acestei facilităţi. Astfel s-a născut acest nou plugin. Instalarea şi utilizarea sa este foarte simplă: descărcaţi pluginul de aici, dezarhivaţi, încărcaţi pe server, activaţi şi inseraţi un shortcode de genul [browsershot url="http://link-spre-site-preferat" width="lăţimea-dorită"] în pagina/articolul dvs. O a doua posibilitate de afişare este folosirea unei funcţii PHP într-un cod care poate arăta în felul următor:

[PHP]$url = ‘http://www.cnet.ro/’;
$width = 500;
echo bm_mshot ($url, $width);[/PHP]

Mai trebuie amintit faptul că la prima accesare a paginii captura are nevoie de mai mult timp pentru încărcare şi vizualizare. La următoarele vizite ea se încarcă instantaneu.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. radu.capan spune:

  Faina chestie. E bine ca Matt si-a dat acordul si sa speram ca il va pastra. Daca va prinde va fi functie documentata in urmatorul WP.

 2. jürgen.toth spune:

  O alternativă la fel de simplă şi utilă a fost prezentată astăzi pe WPRecipes: http://www.wprecipes.com/wordpress-shortcode-display-a-thumbnail-of-any-website
  Pe pagina autorului (Valentin Brandt) codul este oferit şi sub forma unui plugin.

 3. jürgen.toth spune:

  Varianta îmbunătăţită a pluginului BM-Shots se numeşte Browser Shots şi este disponibilă în directorul oficial de pluginuri WP: http://wordpress.org/extend/plugins/browser-shots/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *