Generator de parole păstrat pe hârtie


Am citit zilele trecute articolul Keep Your Passwords Safe on a Piece of Paper şi mi s-a părut prea interesant ca să nu scriu aici despre idee. Pe scurt e vorba de o metodă pentru a lua cu tine parolele, pe o hârtie tipărită. La bază este un tabel pe care îl puteţi “compune” singuri sau folosi un “generator” în Excel (vedeţi articolul următor). Avem 10 linii, presupunând că majoritatea siturilor unde dorim parole au maxim 10 litere. Apoi literele de la A la Z scrise pe grupuri de câte două. În celule secvenţe aleatoare de 1-3 caractere. Parola pentru Google (G-O-O-G-L-E) ar fi atunci: G e prima litera, deci la G1 avem Y; O e a doua literă, de la O2 avem pC4; O e a treia literă, O3 – M; G4 – n; L5 – 37; E6 – vHc. Deci pentru Google parola ar fi YpC4Mn37vHc.

imagine

Dacă în tabel punem nu doar litere şi cifre ci şi unele simboluri (_ $ # & * …) atunci parola poate deveni şi mai tare! Cu acelaşi sistem pentru Trilulilu parola ar fi WZb8gEWn92DliHrW. Pentru Facebook ar fi NElVRpdhcTHIiH. Desigur, dacă cineva pune mâna pe această foaie – şi ştie ideea – ar putea afla parola. De aceea puteţi să combinaţi cu un cuvânt important pentru Dvs, dar nescris pe foaie. De exemplu luăm literele din Cluj-Napoca şi le întrepunem cu parola stabilită mai sus pentru Google: vom obţine CYLpUCJ4NMAnP3O7CvAHc. Cine mai sparge această parolă???

Deja aud obiecţiile 🙂 – prea mult până scrii parola. Desigur. Pentru contul GMail, Twitter, Facebook şi orice folosiţi zilnic e mai bine să aveţi parole – sigure! – ce pot fi mai uşor amintite şi scrise. Dar de exemplu pentru contul bancar (dacă nu îl folosiţi zilnic) sau orice alt cont valoros utilizat mai rar, metoda e bună. Foarte bună. În plus ţine şi de stil. Unii îşi ţin parolele memorate în navigator în timp ce alţii nici în ruptul capului nu ar păstra o parolă salvată electronic. Pentru aceştia în special, varianta cu “generatorul” pe hârtie, păstrat în portofel, poate fi foarte bună. Mi-a plăcut ideea, am semnalat-o… mai departe alege fiecare după gusturi.

E nevoie doar să vă scrieţi acel tabel (de exemplu în Word sau direct pe foaia de hârtie). Vom vedea mai departe cum se poate genera mai uşor, mai rapid.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Catalin C. spune:

  Aceasta metoda este destul de usor de descifrat de catre un profesionist in materie de criptari/decriptari, dar chiar si de un pasionat de enigmistica. Un mit ce denota slabe cunostinte de matematica: alternanta caracterelor si insertia de caractere speciale in continutul parolei creste siguranta acesteia. Fals! Nu conteaza acest amalgam ci lungimea lui. Este vorba de numarul total de combinari ce se poate obtine din acel sir de caractere – degeaba ai o parola de 7 caractere bine impanata cu tot soiul de semne de punctuatie, litere, cifre etc. Numarul de combinatii posibile este acelasi ca si in cazul unei parole de genul aaaaaaa (de 7 litere) – tastatura keyboard-ului este aceeasi pentru toti. O parola de genul 12345678 este cu mult mai puternica decat 2!Zg65$ (de 7 caractere) – chestie de matematica elementara. Pentru cei neincrezatori le recomand re(studierea) celebrelor …
  Off-topic, imi place acest site (o grafica aerisita, ce indeamna la next, next, adica sa tot rasfoiesti pe-aici), sunt o gramada de chestii interesante si atent selectionate. Felicitari, si un week-end excelent!

 2. radu.capan spune:

  „Este destul de usor de descifrat” – fara sa puna mana pe foaie? Ma cam indoiesc. Oricum, o astfel de solutie e mai buna decat parolele pe care si le pun majoritatea (prenumele prieteniei/sotiei sau altele).

 3. Aurel Enache spune:

  Seamana cu o criptare Polybios, greu de crezut ca o decriptezi fara foaie. 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *