Hărţi statice de la Google (II)


Despre hărţi statice de la Google am mai vorbit în 2008. Între timp s-au schimbat unele lucruri, poate cel mai salutar fiind renunţarea la cheia API. Pentru hărţile dinamice e nevoie mai departe de cheie (dacă le folosiţi via API), dar pentru cele statice nu. Aşa că e foarte uşor să le inserezi în propriul sit. De fapt e o chestie ce ţine de scrierea unei adrese. Să zicem că vrem o hartă a Sibiului cu zona Parcul Sub Arini. Dacă primul API cerea să dai efectiv coordonatele, latitudine şi longitudine, versiunea a doua (lansată în vara anului trecut) permite pur şi simplu să scrii locaţia ca text. Linkul de mai jos (daţi click pe el ca să vă convingeţi) l-am pus mai jos ca sursă la imagine şi… atât!

http://maps.google.com/maps/api/staticmap?center=Sibiu,Arini&zoom=15&size=640×640&sensor=false

Evident, un center=Iaşi,Ştefan cel Mare ne va duce în zona bulevardului Ştefan cel Mare din Iaşi. Observaţi că şi lăsând spaţii şi diacritice a mers! (Şi totuşi, mai bine puneţi plus în loc de spaţii, deci Ştefan+cel+Mare.) Ce mai e pe lângă descrierea locaţiei ca text? Factorul de mărire… dimensiunea (maxim 640×640 din păcate) şi setarea senzorului pe fals. Sincer API-ul putea presupune sensor ca fiind fals, dacă nu e definit. Cum nu face aşa (încă), trebuie să îl setăm manual. Merită pus pe adevărat doar dacă dorim să ţină cont de locaţia vizitatorului (dacă el permite navigatorului să o dezvăluie). Un alt exemplu, cu center=Bucuresti,Cismigiu. Schimbaţi oraşul, puneţi o stradă, parc, ceva obiectiv mai cunoscut şi aproape sigur va funcţiona. Adăugaţi maptype=hybrid (poate fi roadmap, satellite sau hybrid) şi ştiţi ce iese.

Acum schimbăm center cu markers. Opţional am mai specificat culoarea şi o „etichetă”.

http://maps.google.com/maps/api/staticmap?markers=color:blue|label:C|Cluj,Chios&zoom=16&size=600×300&sensor=false

Putem specifica mai multe puncte: markers=label:C|Cluj,Chios&markers=label:O|Cluj,Observatorului. Se pot pune iconiţe particularizate (adică proprii), trasa linii, descrie suprafeţe… Dar nu mai intru şi în aceste detalii. Studiaţi API-ul. Am dorit doar să arăt că, dincolo de variantele ce presupun cunoştinţe de JavaScript, Google Maps poate fi folosit şi pur şi simplu descriind sursa unei imagini ca o cale cu parametrii specifici.

Documentaţia, cu exemple, o găsiţi aici.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *