Belvedere: automatizarea lucrului cu fişiere


Revenim la Lifehacker dar de data aceasta am ajuns aici via SnapFiles, care şi-a adăugat în director un progrămel simpatic şi foarte util: Belvedere. Nu e genul de aplicaţie perfectă, dar autorul, Adam de la Lifehacker, o mai actualizează din când în când (ultima oară în februarie 2010). Şi prezentarea de acolo e cam expirată: aplicaţia e cu instalator. Dar să nu punem cele rele (minore) înainte. Ce face aplicaţia propriu-zis? Permite o automatizare a lucrului cu fişiere. Adică vă permite să definiţi reguli (gândiţi-vă la regulile pentru email din GMail sau din Outlook) pentru fişierele din Explorer. Ca să vă convingeţi aţi dori un scenariu, nu?

imagine

Probabil ca mine descărcaţi multe fişiere de pe internet. Aşa că în directorul Download se strâng zeci de fişiere, de diferite tipuri. Cu acest program puteţi pune directorul de descărcări sub "urmărire", şi fixa nişte reguli: "fişierele MP3 mută-le în directorul Muzică de pe E"; "arhivele ZIP şi RAR şi (…) mută-le în Diverse din I:\Descarcari\"; "fişierele DOC şterge-le"; ş.a. E doar un scenariu, dar de fapt aplicaţii se pot găsi mai multe, după nevoile fiecăruia. De test eu am adăugat un director (acesta e primul pas), respectiv "c:\temp". Apoi am adăugat o regulă la care i-am putat da un nume ("Muta JPG-urile") şi i-am asociat două condiţii: dacă extensia este JPG şi dacă fişierul e mai recent de 10 zile. Partea superbă este că puteţi crea filtre foarte complexe (ex: dacă fişierul are abc în nume, are extensia xyz, peste 10MB dimensiune şi creată acum două luni). Iar apoi vine desigur acţiunea: mutare, copiere, redenumire, deschidere, ştergere… În testul meu am spus tot ce prinde JPG în directorul "c:\temp" să mute în "d:\temp".

imagine

Nu uitaţi de opţiunile de bifat (colţul dreapta-sus). Enabled spune că o regulă e activă (altfel nu e băgată în seamă, dar e păstrată). Confirm Action e de siguranţă, cel puţin la primele utilizări – înainte să se facă ceva (orice acţiune aţi definit) veţi fi întrebat (vezi captura de mai jos). În fine, Recursive asigură că cercetarea condiţiilor se face şi în subdirectoarele directorului indicat. Dacă o regulă e activă şi programul e lansat (are o iconiţă în systray), ea va fi aplicată la intervalul de timp specificat în tabul Preferences (vezi prima captură). Astfel, acesta e genul de program pe care îl setezi odată şi apoi uiţi de el: îşi face treaba singur.

imagine

Acum rămâne să vă gândiţi: ce operaţii faceţi Dvs în mod curent şi s-ar putea automatiza cu acest program? Sper să se rezolve micile neajunsuri care există acum. De exemplu când ştergi un folder definit în Folders te întreabă: "eşti sigur că vrei să ştergi folderul X?" Unii ar putea face stop cardiac: nu se şterge folderul de pe harddisk ci doar referirea lui în Belvedere. Apoi la testarea unei reguli (mai ales dacă este peste o structură graaasă de fişiere şi directoare) ar prinde bine un indicator vizual de progres, ca să ştii că programul lucrează şi cam cât timp să mai aştepţi. Dar sunt lucruri minore. Pentru fanii automatizărilor programul e aur curat.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *