Da, Windows 7 merge 120 de zile (şi mai mult)


Dacă vă amintiţi, acum câteva luni (la început de decembrie… acum suntem aproape de începutul lui aprilie, deci în total 4 luni) scriam articolul Descărcaţi şi instalaţi Windows 7. Acolo găsiţi nu doar linkurile (sper că mai merg) pentru a descărca – legal – Windows 7, versiunea trial, valabilă timp de 30 de zile, ci şi trucul pentru a prelungi această perioadă de evaluare – legal – de încă trei ori, adică 30+30*3=120 de zile. Am instalat atunci Windows 7 pe calculatorul soţiei, şi am făcut de trei ori “rearm”-area cu succes. Nu întotdeauna în ultima zi, de aceea nu a durat exact 120 de zile. Acum am reinstalat Windows 7 şi totul merge de la capăt! Huh… să sperăm că tot aşa şi pe mai departe 🙂 .

imagine

Dacă scriu acum aceste rânduri este deci pentru a vă confirma că Windows 7 poate fi folosit legal timp de 120 de zile. De asemenea pentru a vă confirma că după o instalare curată arată din nou 30 de zile şi sunt 99% şanse (inclusiv după ce scriu alţii pe web) că va merge din nou de 3 ori prelungirea. Deci tot (încă) 120 de zile. Apoi reinstalare şi încă 120 de zile. Rezumat: într-un an de zile trebuie reinstalat Windows 7 de trei ori şi îl poţi avea legal, fără să plăteşti totuşi ceva pe el. Veţi spune: până se prinde Microsoft… Nu e chestiune de “prins”. Din câte văd pe forumurile dedicate Windows-ului, acest truc de prelungire merge şi astăzi la Windows Vista, iar Windows Vista e deja pe piaţă de mulţi ani!!! Microsoft pur şi simplu porneşte de la premisa ca nu la mulţi le convine să îşi reinstaleze Windows-ul după 30 de zile, nici chiar după 120 de zile dacă cunosc trucul. Şi în mod cert, pentru unii dintre Dvs, care folosiţi multe şi variate aplicaţii, nu o să vă convină reinstalare aşa deasă (cei mai mulţi îşi reinstalează Windows la 1-2 ani) şi veţi prefera să îl aveţi legal, contra unei sume nu tocmai mici. Sau să îl aveţi spart? Hmmm… Da, da, sunt pe net n variante sparte, dar de ce să nu mergeţi pe calea legală? În varianta trial Windows-ul se comportă ca 100% legal, ceea ce înseamnă că toate verificările de licenţă (inclusiv pentru a instala Microsoft Security Essentials sau alte programe ce fac astfel de verificări) vor trece fără probleme.

Recunosc că în ultimele 4 luni am stat cu oarecare emoţie legat de calculatorul Oanei. Dar Windows-ul te avertizează în ultima zi (chiar în ultimele zile) că e timpul să îl activezi. Dacă eşti atent poţi face activarea chiar în ultima zi. O simplă comandă (vezi articolul indicat la început). După ce au trecut cele 120 de zile mă gândeam că nu va mai merge trial pus din nou. Am răsfoit mai multe forumuri şi toţi spuneau că o poţi lua de la capăt. Am făcut o reinstalare curată, pentru că altfel ar fi păstrat vechiul director Windows în mod inutil. Totul a durat vreo două ore. Nu merită două ore de trei ori pe an ca să ai Windows 7? Eu spun că merită (pentru utilizatori gen Oana).

Reinstalarea

 • am salvat fişierele ce erau de salvat; nu au fost multe pentru că Oana
  • ţine documentele în Dropbox, care nu este pe unitatea cu Windows-ul, deci 0 documente
  • foloseşte Chrome, care sincronizează semnele de carte dacă îl foloseşti logat, deci 0 semne de carte
  • avea în GoogleTalk Received Files ceva fişiere importante – atât!
 • am reinstalat Windows 7 (repet, curat, adică cu formatarea unităţii unde am pus acest Windows) – 30 de minute
 • instalat driver video (singurul nerecunoscut automat) – 10 minute pentru că am păstrat kitul pentru driver de data trecută
 • instalat alte programe ce le foloseşte – vreo oră
  • Microsoft Security Essential ca antivirus
  • MS Office pentru texte
  • KMPlayer pentru audio şi video
  • Dropbox, evident
  • 7zip pentru arhivare (dar mamă urât e… cred că îl voi schimba)
  • Paint.net pentru editare de imagini
 • alte programe i-au mers direct, fără reinstalare (evident, fiind păstrate pe o altă unitate): IrfanView, ImgBurn, Foxit Reader, Picasa, KeePass ş.a.

Deci în maxim două ore, cu configurări şi reconfigurări, reporniri şi minimă transpiraţie i-am rezolvat Oanei calculatorul să aibă din nou 30 (plus 90, în total 120) de zile de folosire fără probleme. La sfârşitul lunii iulie o voi lua de la capăt. Şi la sfârşitul luni noiembrie va fi aproape un an de când foloseşte Windows 7 fără probleme. (În paranteză fie spus: are Windows Vista cu licenţă, dar îi merge încet… Ar fi trebuit să îi reinstalez Windows Vista, ca să meargă din nou rapid… dar de ce să mai aleg Windows Vista când Windows 7 e cert mai bun şi mai blând cu resursele?)

Merită, nu merită?

Să ne înţelegem bine:

 • procesul este perfect legal, la Windows Vista valabil şi astăzi, ceea ce înseamnă că poate să rămână valabil ani în şir şi pentru Windows 7… sau de mâine nu! tot licenţa îţi dă mai mare stabilitate…
 • Windows 7 reinstalat la 4 luni e un dezavantaj… sau un avantaj 🙂 de la caz la caz… dacă reinstalarea nu îţi dă mare bătăi de cap ai avantajul că sistemul e din nou aşa de rapid ca la început!
 • în mod categoric MERITĂ pentru cei care nu au foarte multe configurări speciale; Oana foloseşte calculatorul mai mult ca maşină de scris (MS Word), de navigat (Chrome) şi de jocuri (pentru recenziile de pe CNet.ro); reinstalarea, v-am spus, nu a luat mai mult de două ore… multe programe, dacă sunt instalate pe o altă unitate decât C, vor merge şi după reinstalare (chiar dacă nu sunt prezentate ca portabile); o parte vor cere însă să fie din nou instalate
 • aproape sigur NU MERITĂ pentru cei care au n-şpe aplicaţii sensibile; dacă te poţi baza pe portabile e bine, dar dacă ai local server Apache sau IIS, server MySQL, nu ştiu câte programe cu setări ce nu se pot exporta ci trebuie bibilite de fiecare dată… atunci nu merită… tot la 4 luni un astfel de proces nu merită…
 • din curiozitate mi-am repus şi eu Windows 7 (pentru că aveam RC ce a expirat); cu toate setările mele specifice mi-a luat vreo 4-6 ore… tot nu pot lucra exclusiv din Windows 7 pentru că în Vista mi-au rămas IIS+MySQL care mi-ar lua mai mult să le mut (ca setări şi date)… când voi avea licenţă poate o voi face, dar şi până atunci pot să lucrez mai mult şi mai des din Windows 7, ţinând cont că mi-am mutat 80% din ceea ce am nevoie curent

Dacă alegeţi calea cu Windows 7 pe gratis cu “rearm”-ări la 30 de zile şi reinstalări la 120 de zile luaţi în calcul costurile: cât economisiţi (de la 400 de lei la 1000 de lei, după versiune şi tip de licenţă) şi cât investiţi (timp pentru reinstalare). Priviţi buzunarul, priviţi ceasul, gândiţi-vă ce experienţă aveţi şi trageţi singur concluziile. Eu recomand astfel de situaţii (Windows 7 cu prelungiri) pentru:

 • cei care au în familie mai multe calculatoare dar nu suficiente licenţe, iar cel puţin un membru al familiei ştie să “meşterească” (adică să facă “rearm”-area şi reinstalarea, când trebuie)
 • cei care au un singur calculator, pricepuţi cât de cât: punând Windows 7 lângă ce foloseşti în mod curent ai doar de câştigat (eu de exemplu am avut Windows 7 pus lângă Vista încă de anul trecut şi de fiecare dată când trebuia să lansez calculatorul rapid, pentru ceva minor, navigare ori un fişier, intram în Windows 7, pentru că în Vista, evident, fiind plin de programe, intră mai greu)

Cumpărare

Dacă doriţi să cumpăraţi Windows 7, o puteţi face de la CEL.ro: Microsoft Windows Home Premium 7 32-bit Romanian (423 lei), Microsoft Windows Pro 7 32-bit Romanian (546 lei), Microsoft Windows Professional 7 Romanian VUP DVD (645 lei), Microsoft Windows Ultimate 7 32-bit Romanian (743 lei), Microsoft Windows Professional 7 Romanian DVD (960 lei), Microsoft Windows Vista Ultimate Romanian DVD Retail (1018 lei)… Studiaţi bine tipurile de licenţă ca să puteţi decide.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

14 comentarii

 1. george spune:

  Din ce am invatat eu bantuind de ceva ani pe net, nimic nu e gratis, chiar daca aparentele nu-mi dau dreptate. Microsoft-ul este perfect constient de aceasta „scapare”, iar stilul de marketing agresiv din zilele astea ma fac sa cred ca este intentionata. Discutam la un moment dat cu un programator, ce mi-a spus un lucru aparent ciudat – industria software ar fi fost falimentara fara piraterie. Realitatea insa ii da dreptate – cati dintre cei ce poseda o licenta legala, nu au folosit un Windows piratat la inceput? Cati dintre cei ce au cumparat un joc de la magazin, nu l-au „testat” inainte, descarcandu-l de pe torente? Cati din cei ce folosesc legal Photoshop-ul, Dreamwaver-ul sau Premiere-ul, nu le-au invatat acasa in varianta piratata? A dat cineva bani pe cursuri, si apoi a achizitionat softul? Si in final, forta de munca a tovarasului Gates – programatorii, pe ce au invatat… ca doar nu facea babacu credit cu ipoteca pt. un C++? Exista posibilitatea de a scoate un soft imposibil de piratat, insa niciun producator cu capul pe umeri n-o va face. In spatele ipocriziei insa, industria creste de la an la an.

 2. Marian spune:

  Daca doriti folosirea Windows-ului si dupa cele 120 de zile exista posibilitatea extinderii pana la 360 zile fara instalare.

  Deschideti regedit si mergeti la: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\SoftwareProtectionPlatform

  In panoul din partea dreapta, se schimba valoarea lui “SkipRearm” la “1″.

  Acum veti putea folosi comanda “slmgr -rearm” de inca 8 ori. Astfel veti avea un total de 360 de zile de utilizare a Windows 7 fara activare. 120 zile folosind “slmgr -rearm” de 3 ori, inainte de a edita registrii + 240 zile dupa editarea registrilor = 360 zile.

  Nota: Acest tweak este valabil si pentru Windows Vista.

  Eu sunt inca in cele 120 de zile deci inca nu am ajuns la editarea registrilor. Tweak-ul l-am gasit pe unul din forumurile in care se discuta despre Windows 7. Astept sa vad daca functioneaza cand voi ajunge la data limita.

 3. radu.capan spune:

  Nu merge. Am gasit si testat si eu acel tweak si nu merge. Si nu sunt singurul la care nu merge. 120 de zile da, 360 fara instalare… ba.

 4. gigi spune:

  Am un sfat pentru tine, Radu, scuze de off-topic, dar te-ai gandit sa pui un shoutbox sa poti discuta cu oamenii?

 5. radu.capan spune:

  Nu mi-as putea permite asa ceva ca timp. Caut sa reduc volumul meu de munca, nu sa il cresc. Cam asa stau lucrurile la mine.

 6. Andrei spune:

  Am făcut acum 2 săptămâni al doilea re-arm la a doua instalare Windows 7 fără nici o problemă.

  Instalarea propriu-zisă s-a făcut practic singură în timp ce eu îmi vedeam de ale mele. Programele, iarăși, sunt de-facto portabile. Însă am pierdut timp cu:
  – instalare antivirus, updatare antivirus, updatare Windows (am încercat să le combin)
  – re-educare Windows firewall
  – creare shortcut-uri; re-alocare extensii de fișier către programe.

  Una peste alta îmi merită. Dacă însă știe cineva o aplicație (sau un .bat) care să învețe Windows ce extensie se deschide cu ce fișier ar fi minunat :).

 7. Sorin spune:

  Putine subiecte au fost atit de aprig dezbatute, atit pro cit si contra. Iubesc Windozu, dar il si urasc in acelasi timp. Si cel mai potrivit titlu este cel al filmului „Adio, dar raman cu tine”, The Goodbye Girl (1977), cu cu Richard Dreyfuss. Iar cele „120 de zile” nu fac decit sa-l iubesc si mai tare, si la fel de mult sa-l urasc. Super articolul. Astaptam noi vesti cu generatia 8 de ferestre…

 8. Raimi spune:

  Eu sunt genul care tin de un Windows mult-mult (varianta care o am acum Vista-OEM pe laptop e de un an si trei luni). Am mai multe aplicatii si mi-am facut setari personalizate la aproape toate programele si… mi-e groaza cand aud de reinstalari. Cand apare o problema, fac tot ce pot si doar in cel mai rau caz cand nu mai am incotro aleg varianta reinstalarii. In cazul acesta (cum ai si specificat Radu) eu prefer o licenta OEM ca sa ma pot concentra pe alte treburi decat pe instalari si configurari de Windows.

 9. radu.capan spune:

  Chiar şi aşa, Raimi, merită să ai Windows 7 instalat în paralel cu Vista. Pentru teste şi pentru altele.

 10. Darius spune:

  Oare daca dupa ce pui toate programele faci un backup cu un tool gen Acronis True Image, dupa restore, dupa cele 90 de zile, nu o poti lua de la capat?

  Nu de alta, dar restore-ul dureaza 10 min, si ai totul instalat.

 11. radu.capan spune:

  Da, e drept, trebuie sa mearga. Mai trebuie atunci „rabdat” actualizarea definitiilor la antivirusi, la Windows, actualizare programe (la cele include in imagine)…

 12. Raimi spune:

  Am si un 7 in teste pe un alt portabil … pana acum numai de bine!

 13. cristy spune:

  Cum pot sa vad cate zile mai am licenta?
  Ce comanda trebuie sa dau?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *