Taburile “fixate” în Chrome


De mult timp am dorit să scriu de acest subiect pentru că 1) cred că tot mai mulţi folosesc Chrome; şi 2) ceea ce voi prezenta nu e teribil de vizibil şi de discutat pe web. Despre ce este vorba? În aparenţă o facilitate banală: în Firefox foloseam o extensie, FaviconizeTab, care îmi permitea să setez ca anumite taburi să apară reduse la favicon, fără text. Ei bine, în Chome nu e nevoie de o extensie: un click dreapta pe un tab şi alegeţi Fixaţi fila. O filă fixată va apărea doar ca favicon, nu va avea buton de închidere, şi va sta lângă “surate” în stânga. La repornirea navigatorului se conservă filele “fixate”. La mine sunt mereu aşa taburile pentru GMail, pentru CNet.ro…

imagine

Veţi spune: şi ce mare lucru? Personal prefer să am file fixe pentru că ocupă şi mai puţin spaţiu, nu am nevoie de numele lor pentru că ştiu ce sunt, dar vreau să fie mereu prezente, faţă de altele pe care le deschid şi le închid după nevoie. Dar… aici vine un mare dar! Aceste file ascunse mai ascund un avantaj. Apăsaţi în Chrome Shift-Escape. Veţi vedea o fereastră ce dă indicaţii despre memoria şi procesorul folosit de fiecare tab. Vedeţi că taburile cu GMail ocupă considerabilă memorie. La fel şi fila Google Reader (după ceva utilizare urcă şi mai mult). A avea file fixe pare o idee proastă, pentru că ocupă memorie. Pe de altă parte, dacă verifici des emailul, nu vrei să tot refaci un tab. Şi atunci?

imagine

Filele fixate pot fi închise… fără să fie chiar închise. Observaţi mai jos: la filele închise am apăsat Ctrl-W, care în mod logic închide un tab. Filele fixe nu s-au închis de tot, ci au devenit… fantomatice! Cu un click ele se reactivează. De fapt ele chiar sunt închise, doar că rămân acolo vizual şi sunt imediat utilizabile.

imagine

Dovadă că sunt chiar închise e captura de mai jos: observaţi că nu mai apar acele file şi evident nici consumul aferent de memorie nu mai e ca înainte! Cu un click pe orice filă fantomatică ea redevină normală (normală-fixă adică). E un truc interesant (această simulată închidere, care e de fapt închidere adevărată cu păstrarea filei în mod fantomatic), util în special când consumul de RAM vă încetineşte calculatorul.

imagine

În fine, tot la acest capitol ar mai fi un lucru de spus. Dacă lansaţi Chrome-ul cu parametrul --purge-memory-button veţi vedea că Managerului de activităţi îi va mai “creşte” un buton: Purge memory. Aşa după cum probabil intuiţi, acesta mai eliberează din memoria RAM. Când Chrome-ul e deschis de mult timp, cu o activitate oarecare prin file, inerent apare un consum de memorie în creştere. Ce se poate elibera o dă înapoi RAM-ului acest buton.

imagine

Cam atât. Sper să fie de folos!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (7 evaluări, media: 4,43 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. mytools spune:

  Toate bune si frumoase numai ca, dupa ce fixez o fila si o inchid cu Ctrl-W, se duce cu totul (nu mai ramane „fantomatic” acolo pentru clicul de revenire). Pur si simplu nu mai e. Se poate redeschide cu clic dreapta pe oricare fila deschisa apoi clic pe „Redeschideti fila inchisa” dar nu e la fel de comod.

 2. radu.capan spune:

  Eu folosesc Chrome 5.0.360.4. Versiunea instabila. Dar facilitatea e de cateva luni si de aceea m-am gandit ca e si in versiunea stabila. Daca nu e… va apare in curand. „Fixati fila” e cu siguranta o chestie foarte veche in Chrome. Partea cu filele „fantomatice” se poate sa fie mai recenta, si nepropagata in Chrome-ul stabil. Vina mea ca nu am precizat (dar nu ma asteptam sa fie asa).

 3. gxg spune:

  Nici mie nu-mi apar „taburi fantomă”. Deși pare o idee interesantă.
  Auzisem la un moment dat că taburile fixate dispăruseră din canalul dev, e bine să aflu că au reapărut.
  Încă ceva: merge să fixezi taburi și trăgându-le spre stânga, între taburi deja fixate, sau să le desfaci la loc trăgându-le în dreapta.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *