WAMP: Apache, PHP şi MySQL la pachet


De când mi-am început eu aventura dezvoltării de situri pe web (după etapa HTML desigur) am fost fan IIS (şi implicit ASP). Prin anul 2000 mi-am instalat prima oară local IIS (sub Windows XP) şi am învăţat ASP, dând o dinamicitate paginilor web pe care evident HTML-ul nu o avea. De atunci am rămas tot cu IIS şi am încă situri mari dezvoltate în ASP (ex: ProFamilia.ro). Mai apoi m-am împrietenit cu PHP, cu WordPress, şi cu Apache dar doar pe serverul “de producţie”. Acum, că 1) în Vista am IIS cu siturile configurate iar 2) în Windows 7 nici un server, mi-am zis să pun rapid un Apache. Şi m-am orientat spre WampServer. Uau… ce surpriză plăcută!

imagine

Am descărcat un pachet parcă de 15 MB, am lansat executabilul şi după 2-3 minute deja aveam instalat 1) serverul Apache; cu 2) suport pentru PHP; şi cu 3) server MySQL. Incredibil. În nici 5 minute totul (descărcare şi instalare). Dacă sunt uimit este pentru că în procesul ce îl foloseam eu până acum erau toţi paşi independenţi (IIS, apoi PHP, apoi MySQL) şi nu de puţine ori cu conflicte şi minute bune până le faci să se împace una cu alta. În schimb cu WampServer totul a funcţionat imediat!

imagine

În systray am găsit o nouă iconiţă care la un click arată meniul ce îl vedeţi mai sus, stânga. Cu un click ajung la localhost (vedeţi captura de mai jos). Există o webaplicaţie instalată (phpMyAdmin, pentru administrarea bazelor de date). Meniul oferă acces rapid pentru configurarea serverului Apache, a PHP-ului, a serverului MySQL. Ce ţi-ai dori mai mult? Cu o simplă bifare poţi activa sau dezactiva o extensie în PHP.

imagine

La http://localhost/phpmyadmin/ am găsit webaplicaţia pentru administrarea bazei de date. De acolo am adăugat rapid o bază de date pentru WordPress – dar asta e o altă poveste. Partea foarte frumoasă este că via WampServer poţi avea în câteva minute un mediu de teste. Şi cu adevărat un mediu de teste! De ce? Pentru că poţi instala şi alte versiuni de PHP şi MySQL, ca să poţi testa o anumită webaplicaţie ce o dezvolţi pentru toate variantele (PHP4, PHP5…).

imagine

La final doar două observaţii: dacă aţi instalat serverul pe c:\wamp, atunci fişierele pentru web le puneţi în c:\wamp\www; iar a doua – parola implicită la MySQL este… nimic (string vid). Pentru teste chiar merge. Desigur, atenţie dacă faceţi vizibil serverul în reţea. Pentru teste locale WampServer e însă o soluţie extraordinară. Păcat că nu pot rula situri ASP 🙂 , ca să pot renunţa la IIS.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. Todi spune:

  Radu, te invit la unul dintre laboratoarele noastre de PHP/IIS, conform programului de pe http://www.microsoft.ro/nextlevel. Prima rundă din București le-am terminat dar vom reveni (dacă ești din București). Cu Web Platform Installer (www.microsoft.com/web) ar trebui să ai cel puțin aceeși productivitate ca și în cazul WAMP și sa rămâi pe un singur server pentru toate aplicațiile tale PHP, ASP, ASP.NET.

  Todi

 2. Ionut spune:

  Il folosesc de… nu imi aduc aminte exact… 5 sau 6 ani si a fost intotdeauna excelent; foarte usor de instalat si foarte usor de folosit.

  Mi-am uimit colegii de breasla atunci cand a trebuit sa fac formatari de hdd, deci reinstalari ale server-ului, nu a fost nevoie sa fac export la db dupa care sa fac import pentru a o recrea….(ar fi fost cam deranjant in momentul in care ai facut peste 150 de site-uri si aplicatii)… a fost suficient sa copiez fisierele care contin informatia din db (.frm, .pid, .opt) si gata, toate site-urile functionau…

  Practic (asta ca un ghid de instalare wamp dupa o formatare de hdd – daca imi este permis 😉 ) se alege instalarea in alta partitie decat cea a sistemului de operare, cand e nevoie se face formatarea, se instaleaza SO, se modifica numele directorului wamp in wamp-vechi de exemplu, se instaleaza din nou wamp dupa care se copiaza numai fisierele care contin informatia din db si gata… in 5 minute ai un server cu tot ce a fost pe el functional…. (in setarile Apache trebuie bifat rewrite_module, nu este de default).

  Nu am folosit XAMPP, iar EasyPHP doar foarte putin deci nu ma pot pronunta care e mai bun, dar cu siguranta Wamp e o alegere excelenta!

 3. Din experienţa proprie, WAMP mai are câteva scăpări când vine vorba de configurări mai avansate.
  XAMPP reprezintă o alternativă mai stabilă, pe care o prefer de câţiva ani.

 4. radu.capan spune:

  XAMPP e mult mai stufos, instalarea ia mai mult, configurarea parca mai greoaie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *