Rock your Firefox


Odată cu apariţia Google Chrome se părea că celelalte navigatoare vor pierde relativ repede teren în favoarea acestuia, mai ales că Google s-a folosit de ataşamentul utilizatorilor motorului său de căutare. În Europa Google a primit un sprijin neaşteptat din partea UE care a acuzat în nenumărate rânduri Microsoft de concurenţă neloială prin setarea implicită a Internet Explorer pe fiecare calculator cu sistem de operare MS. Începând cu luna martie a acestui an Microsoft a fost obligată să prezinte într-o fereastră de instalare şi celelalte browsere. Astfel utilizatorii de rând află despre posibilele alternative şi îşi pot alege un favorit (vezi Browserchoice.eu). Dar când doi se ceartă, avantajele le poate duce un al treilea. Astfel tot la începutul lui martie, Mozilla Foundation, fundaţia care stă în spatele navigatorului Firefox, a lansat un site care să uşureze schimbarea, în acest caz trecerea de la Internet Explorer la Mozilla Firefox.

imagine

Rock your Firefox doreşte să prezinte într-o formă cât mai atrăgătoare şi cât mai simplă posibilităţile multiple de utilizare ale browser-ului Firefox în completare cu extensiile/suplimentele sale. În introducerea site-ului se apelează la următoarea comparaţie: folosirea Firefox fără nenumăratele sale extensii ar fi ca o vacanţă la Roma într-un hotel de cinci stele însă fără a fi vizitat nenumăratele minunăţii turistice. Deci pe scurt ni se propune un ghid prin “jungla” de extensii Firefox. În fiecare săptămână, în zilele de luni, miercuri şi vineri vor fi prezentate scurt şi convingător cu link direct spre descărcare (butonul Get it now) cele mai uzuale şi mai populare extensii Firefox. Acestea sunt categorisite cu ajutorul unor taguri/etichete însă site-ul fiind încă tânăr nu găsim prea multe la momentul actual.

imagine

Primele extensii prezentate urmează moda timpului, ele acoperind foarte bine sectorul util celor care folosesc intens serviciile de socializare. Amintesc ca exemplu extensia Yoono, numărul 1 între extensiile care permit accesarea şi folosirea Facebook, Twitter, LinkedIn etc. Cele 3,8 milioane de descărcări o recomandă de la sine. Nu am testat-o, căci nu sunt mare fan al siturilor amintite. În speranţa că poate cândva în viitorul apropiat ele se vor regăsi în acest nou director de extensii, îmi permit la final să amintesc şi să recomand trei extensii care personal mi-au fost foarte benefice în ultimele luni.

  • Stay-Open Menu permite după instalarea şi activarea sa accesarea mai multor bookmark-uri (link-uri favorite) din acelaşi director fără ca bara de navigare să se închidă între timp. Explicaţia pare complicată însă capturile de imagini de pe site-ul oficial vă pot lămuri mai bine. Avantajele decurg din faptul că se economisesc unele clickuri, mai ales dacă se lucrează des, repetat cu link-uri diferite din acelaşi subdirector. Extensia oferă şi un meniu pentru setarea unor opţiuni proprii.
  • Multifox este o extensie care (încă) nu poate fi descărcată din directorul oficial, dar este oferită de comunitatea din jurul Mozilla, deci este sigură. Şi foarte utilă. De ce? Să pornim de la premisa că nu folosiţi doar un cont GMail, ci mai multe, poate unul pentru servici, un al doilea pentru autentificarea pe diferite forumuri, un al treilea pentru mesaje private ş.a.m.d. Însă nu le puteţi accesa pe toate în acelaşi timp din acelaşi browser! Cu Multifox situaţia se schimbă, după instalarea ei sunt posibile mai multe autentificări în acelaşi serviciu, fie el GMail, Ebay sau Amazon. Acestea din urmă pot fi deschise cu click dreapta într-un nou tab şi sunt diferenţiate prin numerotaţie.
  • Memory Fox este o extensie în faza experimentală, pentru instalarea ei este necesară înregistrarea pe directorul oficial. Este o problemă binecunoscută faptul că Firefox consumă extrem de multă memorie (personal am prins momente cu 150-200 MB generate de 15 taburi deschise şi 20 de extensii active). Extensia amintită nu numai că indică concret acest consum ci la anumite intervale de timp sistează anumite activităţi în Firefox, eliberând astfel memorie. După cum am remarcat deja este vorba de o extensie în lucru, deci este recomandată citirea cu atenţie a indicaţiilor de utilizare şi folosirea în răspundere proprie. Personal sper ca această extensie să nu îşi găsească drumul în Rock your Firefox, ci mai degrabă dezvoltatorii Firefox să găsească alte căi pentru reducerea consumului de memorie.

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. sorin spune:

    Firefox consuma exagerat de multa memorie la deschiderea mai multor tab-uri, chiar daca ulterior acestea vor fi inchise. Ceea ce ma face sa cred ca Firefox nu are implementat nici un fel de gestionare de memorie. Am 3 tab-uri deschise in versiunea 3.6.2, cu Windows7 „maninca” 200 de mega… La fel se petrece si in XP. Am incercat si alte trucuri de memorie, dar in zadar. Sint curios sa vad cum se comporta add-on-ul Memory Fox 1.4.7. Pentru cautari masive folosesc Opera. Iar IE niciodata…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *