Testând WordPress cu WAMP


Am scris zilele trecute cu plăcută surprindere despre WampServer, soluţia care în nici cinci minute îţi permite să ai local instalat serverul Apache, cu PHP & MySQL gata configurat şi rulabil. Am încercat, în baza comentariilor la articol, şi soluţia WPI (Web Platform Installer) dar nu are MySQL şi XAMP, despre care mai mult accidental am scris aici acum un an. Am testat şi XAMP dar pachetul e muuult mai mare, instalarea ia evident mai mult, iar configurarea nu e tot atât de intuitivă. Aşa că, pentru teste, rămân la WAMP. Pentru cei care doresc să facă experimente cu WordPress, cel mai bine e să facă local. Mai ales dacă intră în modificări PHP (ex: la functions.php), care pot genera erori, vizibile tuturor. O vom lua pe paşi.

imagine

1. Descărcaţi “kitul” WordPress

Punctul de plecare îl reprezintă kitul oficial, pe care îl găsiţi în română aici. Eu pentru teste am luat însă, de aici, primul beta la WordPress 3.0, apărut acum câteva zile. Am despachetat deci beta-ul, iar din pachetul oficial am luat doar directorul wp-content/languages/, pe care l-am pus corespunzător în pachetul beta. Dacă nu doriţi teste cu beta atunci pur şi simplu despachetaţi ultima versiune stabilă în directorul wamp/www/cumvretivoi/ (la acest din urmă director eu i-am spus chiar wordpress).

2. Pregătire wp-config

Acum trebuie să pregătim wp-config. În rădăcina WordPress-ului vom găsi wp-config-sample.php. Faceţi-i o copie sau redenumiţi-l, cum doriţi, dar la final să aveţi wp-config.php. Deschideţi-l cu Notepad de exemplu (sau ce editor text folosiţi) şi puneţi la numele bazei de date wordpressdb (sau testedb, sau ce doriţi Dvs, dar să ţineţi minte); root la nume utilizator, gol la parolă şi localhost la DB_HOST (adică aşa cum scrie deja). În acelaşi fişier mai trebuie acolo unde scrie “put your unique phrase here” să scrieţi ce propoziţii doriţi Dvs (gen: Ana are mere rodunde.) care vor creşte nivelul de securitate (puneţi propoziţii diferite la fiecare linie care cere). În fine, $table_prefix poate rămână cum e dacă testaţi o singură instalare de WordPress (altfel puneţi ceva diferit de la instalare la instalare), iar la următoarea linie de definiţie adăugaţi ro_RO, ca să fie astfel: define (‘WPLANG’, ‘ro_RO’); . Salvaţi fişierul şi închideţi-l.

imagine

3. Pregătirea MySQL

Aveţi deci WAMP instalat, nu? Atunci la http://localhost/ ar trebui să vedeţi pagina de introducere WAMP. Acolo, la secţiunea Tools, daţi click pe phpmyadmin (sau mergeţi direct la http://localhost/phpmyadmin).

imagine

Vi s-a încărcat phpMyAdmin? Dacă da, scrieţi la Creează bază de date nouă ce aţi definit în wp-config.php. Eu am spus wordpressdb, voi scrie atunci wordpressdb. Apăsăm Creează şi această parte este gata! (Teoretic este deja UTF8 ales, acesta fiind encodingul corect.)

imagine

4. Instalare WordPress

Acum în navigator scriem http://localhost/wordpress/ şi vom avea o pagină ca mai jos. Pentru moment e salată de engleză şi română pentru că la WordPress 3.0 beta am pus traducerea de la WordPress 2.9.2. În curând sunt sigur va fi 100% în română. Ce avem aici de făcut? Dăm un nume blogului de teste, alegem un nume de utilizator (de fapt de administrator), o parolă pe care o scriem de două ori, mai dăm adresa de email şi debifăm indexarea (vorbim de un blog de teste – în special dacă e online, nu local, e important să debifăm opţiunea) după care click pe Instalează WordPress. (Observăm că spre deosebire de toate versiunile de până acum, de la WordPress 3.0 încolo nu mai suntem obligaţi să avem numele de utilizator admin pentru administrator.)

imagine

După câteva secunde vom vedea:

imagine

5. Şi acum testele!

Pentru a vedea WordPress-ul în acţiune vom scrie http://localhost/wordpress/ şi pentru WordPress 3.0 vom vedea ceva ca mai jos. Pentru a intra în back-end-ul WP, adică în interfaţa de administrare, scriem http://localhost/wordpress/wp-admin/ şi acolo desigur vom scrie numele de utilizator şi parola indicate la instalarea WP. După cum vedeţi, în WordPress 3.0 tema implicită se va schimba.

imagine

Atât! Din doar cinci paşi, în nici cinci minute, putem avea WordPress instalat local, gata de teste. Incredibil de rapid. Şi merge inclusiv cu permalinks, lucru care îmi lipsea atunci când foloseam PHP şi MySQL sub IIS (Internet Information Server – soluţia Microsoft). Doar că în WAMP modul apache rewrite nu e implicit activ: mergeţi din meniul WAMP la Apache, apoi la Apache Modules, şi derulaţi în jos până găsiţi rewrite_module, care nu e bifat: click, va fi bifat şi vor merge şi permalink-urile.

Ceea ce am descris mai sus ajută şi pe cei care sunt prima oară la instalarea unui sit WordPress pe un server, aflat la o firmă (deci remote nu local). Se schimbă unele lucruri: publicarea fişierelor WordPress se face prin FTP (similar extrageţi undeva pe harddisk, apoi le transferaţi prin FTP pe server); pentru MySQL va trebui să creaţi similar o bază de date, dar numele de utilizator şi parola vor fi altele (parola cu siguranţă nu va fi ‘’); apoi desigur căile se schimbă corespunzător. Dar în mare procesul e ca mai sus.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (7 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Catalin spune:

    Merge perfect. Va multumesc!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *