Bookmarkletul SuperGenPass


Parolele ne dau mari bătăi de cap, nu? O parolă la toate siturile e cea mai neinspirată idee (şi totuşi câţi nu facem aşa?). Atâtea parole câte situri poate însemna prea mult de memorat pentru creierele noastre. De aceea s-au inventat hârtia 😉 , programele ce memorează parole (vezi excelentul KeePass) şi soluţii online (vezi SimplePassword). Problema cu soluţia din urmă ar fi: “dacă situl nu merge la un moment dat???” O soluţie mai deşteaptă e un bookmarklet pe care îl poţi pune în bara de instrumente din navigator şi să îl ai mereu (dacă reinstalezi navigatorul găseşti oricând aici bookmarkletul, sau dacă dispare situl acela vedeţi finalul articolului).

imagine

Care e ideea? Ca la SimplePassword şi atâtea altele: o parolă ce deschide accesul spre celelalte parole. De exemplu eu am pus la master password cuvântul paparorolala. Ea e combinată după un anume algoritm cu adresa sitului, în cazul SuperGenPass.com ieşindu-mi bBkOTF95Bl. Evident, pentru Yahoo, Facebook, Twitter sau ce sit mai folosiţi va fi un alt rezultat. Parola master + adresa sitului = parola pentru acel sit. Simplu şi funcţional. La final traduc şi adaptez puţin câteva fragmente din secţiunea FAQ. Mai multe citiţi aici.

De ce ar trebui să folosesc SuperGenPass?

Dacă sunteţi asemenea majorităţii oamenilor, folosiţi aceeaşi parolă pentru toate conturile Dvs online. Este desigur simplu dar şi riscant: dacă undeva parola vă este compromisă – de un hacker, de cineva care v-a ghicit-o sau de cineva cu acces la unul din conturile Dvs – atunci va putea să fie folosită şi pentru alte conturi online. Soluţia este, desigur, să folosiţi câte o parolă pentru fiecare sit. Dar cum? A le scrie pe hârtie nu este nici sigur, nici practic. A le păstra – pe harddisk sau online – vă lasă vulnerabili la spyware, diverse atacuri sau pierderi de date. Folosiţi atunci SuperGenPass. Merge direct din navigatorul Dvs. Trebuie să vă amintiţi doar o singură parolă (cea “master”), iar SuperGenPass o va folosi pentru a genera o parolă unică şi complexă pentru fiecare sit ce îl vizitaţi. Parolele generate nu sunt nici memorate şi nici transmise, deci puteţi folosi SuperGenPass pe oricâte calculatoare, fără să trebuiască să sincronizaţi ceva.

Cum funcţionează SuperGenPass?

SuperGenPass este un bookmarklet. Un bookmarklet este o secvenţă de cod JavaScript păstrată în navigator ca semn de carte sau “favorite”. Nu există program de instalat, astfel că puteţi folosi SuperGenPass pe orice platformă şi navigator web modern. Chiar pe mai multe calculatoare, inclusiv cele publice. SuperGenPass foloseşte parola master şi numele de domeniu al sitului pe care îl vizitaţi ca bază pentru algoritmul folosit (base-64 MD5). Rezultatul acestui algoritm este o parolă pe care să o folosiţi pe acel sit. Dacă parola master sau numele domeniului se schimbă, chiar şi cu un caracter, parola generată va fi dramatic diferită. De exemplu să spunem că parola Dvs master este “cornflakes”. Dacă doriţi să vă logaţi la Yahoo.com, SuperGenPass va folosi secvenţa “cornflakes:yahoo.com” pentru a genera parola “r9AQeOhBgU”. Pentru Amazon.com va folosi “cornflakes:amazon.com” şi astfel va genera “zcbEm1t32B”. Folosind un algoritm, SuperGenPass nu are nevoie să salveze parolele Dvs, ci pur şi simplu le generează de fiecare dată. Evident, aceeaşi pentru acelaşi sit cu aceeaşi parolă master. Iar dintr-o parolă generată şi adresa sitului nu se poate afla parola master.

Bookmarklet-ul (de tras cu mouse-ul în bara de semne de carte, în Firefox şi Chrome; sau adăugat ca Favorite în IE): SuperGenPass


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 4,33 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. d.c spune:

  „Sau dacă dispare situl acela vedeţi finalul articolului”… Aici nu m’am prins… am citit articolul da… tot nu imi dau seama ce fac daca dispare site’ul si mai am nevoie de bookmarklet… Ma poti ajuta?

 2. radu.capan spune:

  Mai corect era: „Sau dacă dispare situl acela vedeţi finalul articolului ACESTA„. La finalul articolului de mai sus am „salvat” bookmarklet-ul. Aşa că dacă dispare acel sit dar e CNet.ro online, bookmarklet-ul e salvat. Dacă dispare şi CNet.ro??? Atunci 1) e sfârşitul lumii şi 2) se poate preveni copiind tot codul JavaScript al bookmarklet-ului şi salva într-un email de exemplu, cu un subject sugestiv, sau într-un document ţinut undeva online (ex: Google Docs?).
  Ajută şi http://pastebin.com/KXqG68zX

 3. d.c spune:

  Am inteles… multumesc…

 4. jürgen.toth spune:

  Testaţi parola dvs. cu următoarea aplicaţie: http://howsecureismypassword.net/
  Aceasta vă indică timpul necesar spargerii parolei dvs. Cu cât acesta este mai ridicat cu atât mai sigură este parola şi posibilii interesenţi descurajaţi să o afle.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *