FusionCharts şi (multe) alte soluţii pentru grafice


Pentru că tot am reluat Buletinul IT, cu alte cuvinte “obligaţia” ca în cele 6 zile “lucrătoare” să avem minim un articol care să respecte tema zilei (joia e pentru webmasteri, vă mai amintiţi, nu?), atunci vă propun să vorbim puţin despre soluţii pentru grafice în paginile web. De-a lungul timpului am vorbit de mai multe ori despre graficele realizabile cu Google, dar evident soluţiile sunt mai multe. Răsfoiţi Interactive Flash Graphs and Charts For Your Website (Noupe.com, 30 martie) şi 22 Useful Online Chart & Graph Generators (Hongkiat.com, 23 martie) pentru a vă convinge. Consultaţi şi comentariile, unde veţi vedea şi alte sugestii, dar şi experienţe împărtăşite.

imagine

Eu am să vă spun doar că încă din 2002 (nu cred că greşesc anul) lucrez cu FusionCharts, varianta gratuită. Iniţial era doar o versiune comercială. Le-am scris autorilor cerând dreptul de a o folosi… fără să plătesc (mă deranja că varianta comercială, în timp ce nu “expira”, deci nu era un trial propriu-zis, purta mare logoul FusionCharts). Au acceptat, cerându-mi doar o opinie pe care să o posteze pe situl lor (gen: “ce spun clienţii”). Dar mai apoi FusionCharts şi-a schimbat în mod inteligent strategia: au o versiune comercială şi una gratuită, cu adevărat gratuită. Adică? Adică grafice curate, fără nimic ce să arate “făcute cu FusionCharts”. Aşa face, desigur, trial-ul versiunii comerciale, dar versiunea gratuită e 100% curată. Evident, cu ceva mai puţine facilităţi, dar curată. Vedeţi aici un tabel comparativ. Iniţial mă gândeam să scriu cum se folosesc, dar pachetul vine cu o documentaţie bine scrisă, cu exemple, aşa că nu cred că merită. Pachetul gratuit acoperă mai toate grafice comune (column şi pie atât 2D cât şi 3D2; bar, line şi doughnut doar 2D; alte tipuri mai rar utilizate). Desigur, totul ţine de nevoi, dar eu cred că pentru cei mai mulţi versiunea gratuită e suficientă. Dacă vrei să afişezi cu stil nişte stocuri, nişte vânzări, statistici despre vizitatori sau mai ştiu eu ce, FusionCharts îşi face bine treaba. Mai jos vedeţi un grafic generat într-una din aplicaţiile scrise de mine (un proiect eclezial).

imagine

FusionCharts nu e singura soluţie, spuneam la început. Astra Charts, Appfire FlashCharts Plugin sau Open Flash Chart sunt alte alternative. Doar că eu nu le cunosc. Dacă folosiţi o anumită soluţie pentru grafice (gratuită sau comercială) vă rog împărtăşiţi-ne experienţa la comentarii.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *