Noi produse de laborator pentru GMail


Majoritatea ştiţi că Google are pentru diverse servicii (GMail, dar şi Google Calendar şi altele) nişte “produse de laborator”, adică nişte extensii într-o perioadă de teste nedefinită. Ele aduc noi funcţionalităţi, cele mai apreciate intrând în cele din urmă în serviciul oficial. Ieri seară Google a anunţat: New in Labs: Nested Labels and Message Sneak Peek. Haideţi să vedem despre ce noutăţi e vorba, iar apoi câteva observaţii mai generice. Am să încep cu a doua noutate: dacă vrei să vezi rapid despre ce este un email poţi să vezi fără să îl deschizi, cu un click dreapta pe el sau apăsând tasta h (de la preview? 😉 ). Vedeţi mai jos în captură.

imagine

Vă amintiţi Conversation Preview Bubbles despre care scriam în 2006? Uite că Google s-a prins că e util aşa ceva… în sfârşit. Această previzualizare e desigur parţială (nu poţi derula), dar e în multe cazuri suficientă. Adesea emailurile pe care le primesc au doar 1-2 rânduri, deci practic preview-ul îmi arată tot. Şi dacă e de mai multe rânduri, faptul că pot vedea mai mult decât văd implicit din GMail e foarte bine. Apropo de preview, GMail mai are un produs experimental util: Inbox preview. La încărcarea paginii cu GMail veţi vedea care sunt primele emailuri. Bun ca să nu staţi să contemplaţi pagina albă până se încarcă toate cele de cuviinţă.

imagine

A doua noutate a zilei o constituie posibilitatea de a avea etichete imbricate. Cum? Păi ăstea nu sunt folderele? Ba da. GMail, care a pornit atât de ferm pe calea etichetelor, ca (cică) o generalizare a tagurilor, dă acum tot mai mult înapoi, linia de demarcaţie între tag şi folder devenind tot mai neclară. Mie unuia îmi ajung etichetele pe un singur nivel, aşa că înainte să închei aş vrea să spun ce produse de laborator pentru GMail mi se par utile şi le am active. Pentru cine nu ştie, acestea se activează de la Settings, Labs (Setări, Labs) sau direct dând click pe iconiţa verde gen vas de laborator. Eu folosesc GMail în engleză şi aşa am să le prezint după această limbă (ca ordine).

 • Add any gadget by URL – Adăugaţi orice obiect gadget cu ajutorul unei adrese URL: îmi este util pentru gadgetul RememberTheMilk (evident poate fi util şi pentru alte scopuri)
 • Flickr previews in mail – Vizualizări Flickr în email: dacă am un link către o imagine de pe Flickr pot să o văd direct
 • Google Calendar gadget – Obiect gadget Google Calendar: văd astfel ce evenimente am notate în calendar
 • Inbox preview – Vizualizarea mesajelor primite: am spus deja
 • Inserting images – Inserarea imaginilor: uneori vrei să pui imagini în emailuri – de ce GMail nu oferă nativ aşa ceva?
 • Message Sneak Peek – Citirea mesajelor pe neobservate: am spus deja
 • Navbar drag and drop – Tragere şi plasare în bara de navigare: ca să îmi pun ce, unde vreau în fereastra GMail
 • Picasa previews in mail – Vizualizări Picasa în email: ca mai sus pentru Flickr
 • Quick Links – Linkuri rapide: am anumite filtre ce le folosesc des, foarte des
 • Send & Archive – Trimiteţi şi arhivaţi: când ştiu că emailul meu încheie o conversaţie, dau să o şi arhiveze
 • Undo Send – Anulaţi trimiterea: mda, mi s-a întâmplat de 2-3 ori să fiu recunoscător acestei facilităţi ce amână puţin trimiterea, dându-ţi timp să te răzgândeşti

Folosiţi alte produse de laborator de la GMail? Care şi de ce?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

 1. gxg spune:

  eu folosesc:
  – Custom date formats (ca sa am data in format RO)
  – Default Text Styling (pentru formatarea textului cand scrii un mesaj)
  – Filter import/export (mi-am migrat filtrele la un cont Google Apps)
  – Hide read labels (f. misto, ai la vedere doar etichetele unde sunt mesaje necitite)
  – Quick Links
  – Superstars
  – Title Tweaks


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *