XnView: un alt puternic viewer de imagini


Când vine vorba de deschis imagini pentru mine nimic nu bate IrfanView. În plus conţine funcţiile de care am cel mai adesea nevoie (redimensionare, decupare, niscaiva filtre). Foarte bun, dar deja mai complex şi de aceea puţin mai lent, e FastStone Image Viewer. Am scris despre el prima oară în 2004, aici, iar în 2008 alte unu, doi, trei articole.

imagine

Un alt program, vechi şi probabil multora foarte cunoscut, dar nepomenit pe CNet.ro, este XnView – pentru versiunea portabilă descărcaţi ZIP-ul. Este un viewer de imagini care reuneşte cam tot ce ţi-ai putea dori. Cel mai mult se laudă că deschide 400 de tipuri de fişiere de imagini, putând salva în 50 de formate. Dacă aţi asociat imaginile cu acest program atunci un dublu click pe o imagine o va deschide în XnView. Cu F11 măriţi pe tot ecranul. Eu din setări, aşa fiind obişnuit, mi-am pus ca “plimbarea” între imagini să se facă cu săgeţile stânga şi dreapta (implicit PageDown şi PageUp). Daţi click dreapta pe o imagine pentru a descoperi celelalte funcţii imediate (precum Quick Slide Show, sau setarea ca tapet). Dar XnView oferă şi facilităţi de management pentru imagini: le puteţi muta, copia rapid dintr-un director în altul. Le puteţi cataloga de asemenea. Desigur şi edita: de la decupare şi scalare, reglarea luminozităţii şi contrastului,  până la filtre Photoshop (de fapt sistemul de filtre e mai amplu, existând şi un filtru pentru… FTP). Mi-a plăcut apoi mult faptul că poţi aranja elementele aplicaţiei în diferite layout-uri (cel de mai sus nu e cel implicit). În fine, să mai subliniem că există o traducere în română pentru interfaţă, ceea ce îl face util inclusiv pentru începători (dar şi profesioniştii vor fi încântaţi de el).

Ce să mai amintesc oare? Permite crearea de slideshow-uri ca fişiere EXE(cutabile) şi SCR(eensaver). Are o facilitate şi pentru exportare în pagini web. Poţi modifica informaţiile EXIF; face transformări JPEG fără pierderi; trimite imaginile rapid prin email; căuta imagini similare. În fine, aş încheia subliniind complexul şi bine gânditul instrument de transformări. Fie că e vorba de o imagine sau mai multe (batch), XnView îţi permite să îţi defineşti un lanţ de acţiuni (mai jos vedeţi ca exemplu: redimensionează imaginea + clarifică + adaugă text) pe care să le salvezi ca script pe care să îl reapelezi ulterior atunci când ai nevoie.

imagine

Programul este gratuit doar pentru uz necomercial sau educaţional.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. gyges77 spune:

  Eu folosesc Picasa 3 si nu-mi doresc altceva mai bun.

 2. moroshan spune:

  :)) Aud si eu ca cineva nu-si doreste ceva „mai bun”… Tare! Chiar ca nu e de lepadat programul prezentat aici! Eu am vreo 6 programe pentru foto, se completeaza unele pe altele. Tin sa multumesc CNet.ro pentru toate aceste daruri, iar daca se iveste ceva… mai bun, cu drag.

 3. misu183 spune:

  Noi il folosim la servici si pt ce poate, la faptul ca este gratuit, suntem mai mult decit multumiti.
  Il folosim si la scanari.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *