WordPress şi Twenty Ten (I)


WordPress 3.0 lasă în urmă Kubrick pentru Twenty Ten, noua temă implicită. Este o decizie foarte bună dat fiind că multe lucruri s-au schimbat în ultimii ani, iar tema implicită trebuia să ţină pasul. Chiar dacă nu este tema cea mai puternică la capitolul configurare (customizare), are fără îndoială atuuri. În timp ce pare simplă, are multe widgeturi şi opţiuni ce îi pot schimba radical faţa. Acum mă opresc doar la capitolul fundaluri pentru că ascunde câteva lecţii (pentru începători mă refer) care pot fi utile şi pentru alte teme, sau chiar dincolo de WordPress. Mai jos în stânga vedeţi tema cum arată implicit (imaginea cred că am schimbat-o), cu gri ca fundal.

imagine imagine

Apoi în captura de sus dreapta vedeţi cu fundal roşu. Schimbarea s-a realizat simplu indicând o culoare în secţiunea ilustrată mai jos. Cu un click pe Select a color putem alege uşor ce nuanţă dorim. Sau putem scrie direct codul RGB dacă îl cunoaştem. Dar schimbarea culorii e cea mai banală formă de configurare a fundalului.

imagine

Putem încărca o imagine (ea va fi mutată în wp-content/uploads, deci nu e nevoie să dăm drepturi speciale directorului temei) şi implicit ea va fi repetată (tile). Pe net există multe situri ce oferă fundaluri repetitive. Am luat unul portocaliu şi vedeţi ce a ieşit în captura de mai jos stânga. Cu setările implicite deci: Stânga, Tile, Fixed… Acest Fixed face ca fundalul să rămână fix, fapt vizibil doar când pagina este mai înaltă decât înălţimea navigatorului. Pentru exemplul de mai jos dreapta am folosit o imagine pe care am pus-o centrat (deci Centru) şi la Repeat am optat pentru Tile Vertically. Vedeţi mai jos gradientul folosit (desigur scalat). El trebuie să fie ceva mai lat decât designul, şi ca să se umple mai departe oricât de mare ar fi rezoluţia, putem seta la Color culoarea extremă (din exterior) a gradientului. Simplu!

imagine imagine

imagine

Desigur, putem folosi şi Tile Horizontaly, umplând din nou restul cu culoare. A! În plus am pus Scroll la Attachement. Vedeţi mai jos în dreapta imaginea folosită ca fundal, iar în stânga ce a ieşit. Din nou simplu, o schimbare radicală a fundalului cu efort minim.

imagine

Mai jos vedeţi alte modificări folosind aceeaşi puternică interfaţă pentru fundaluri din Twenty Ten. În exemplu din stânga am luat o imagine şi am ales la poziţie stânga, fără repetare. În exemplul din dreapta am luat o imagine (cu o floare, o parte din ea de fapt) şi am ales poziţia dreapta şi repetare verticală. Încărcare, clickuri pe butoane şi totul se face fără mari bătăi de cap. Cel puţin fără să trebuiască să ştiţi CSS.

imagine imagine

În fine, puteţi pur şi simplu pune o imagine ca fundal, seta să fie fără defilare (fixed), să fie centrată şi fără repetări şi veţi obţine ceva ca mai jos. Asiguraţi-vă însă că imaginea este suficient de mare (ca pixeli) şi suficient de mică (în KB). Dacă nu, nu va umple ecranul (la cei cu rezoluţi maaari) şi/sau vă va consuma lăţime de bandă într-o veselie.

imagine

Şi cu aceasta am încheiat. Cred că am acoperit cazurile majore de interfeţe ce pot fi obţinute prin “permutări” de setări. Ce spuneţi? Nu a fost o decizie deşteaptă alegerea temei Twenty Ten? Ba da! Şi ea mai ascunde şi alte facilităţi, dar într-un alt articol.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *