10 antiviruşi gratuiţi buni… cei mai buni?


Nu este vorba de opinia mea. Astăzi MakeUseOf a publicat articolul The 10 Best Free Anti-Virus Programs. Fiind un blog credibil mă fac deci portavoce, sintetizând ceea ce scrie acolo. Şi fără prea lungi introduceri vă spun că pe primul loc se află Microsoft Security Essentials. Deja începem să ne obişnuim să vedem MSE pus pe locuri fruntaşe, deşi e nou… deşi e de la Microsoft. Nu vreau să spun că ce e de la Microsoft e rău, ci că ce e de la Microsoft e de regulă luat în balon. Cu MSE, cu Windows 7, cu Windows Live, Microsoft a tăiat luatul în balon. Nu poţi decât să admiţi că uneori fac o treabă extraordinară. Eu unul, cu BitDefender cu licenţă, de când cu Win 7 am trecut totuşi pe MSE şi sunt mulţumit.

imagine

MSE are însă un dezavantaj: e gratuit dacă ai în regulă licenţa de Windows. Aproape sigur există metode şi pentru cei care folosesc Windows piratat, dar dacă privim invers MSE face ca o licenţă de Windows să îţi pară mai ieftină: include un antivirus extraordinar de bun. În plus blând chiar şi cu calculatoare fără prea mulţi GB de RAM. Dar să mergem mai departe: AVG Free şi Avira Free sunt trecute pe locurile 2 şi 3. Primului autorul îi reproşează insistenţa prea mare pe “folosiţi versiunea gratuită! de ce nu cumpăraţi versiunea comercială?” De fapt astfel de mesaje vom regăsi la oricare antivirus gratuit ce are şi o versiune comercială. Doar că unele soluţii antivirus sunt mai pisăloage, altele mai puţin.

Pe locul 4 e Malwarebytes, iar pe locul 5 ComboFix. Nu am auzit de nici unul până astăzi! Ambele nu sunt soluţii de protecţie permanentă ci mai mult instrumente de intervenţie în situaţie de urgenţă. Despre ComboFix suntem avertizaţi că în mâinile unora cu spirite mai a-tehnice poate provoca dezastre. Acestora două li se adaugă şi Clamwin, mai cunoscut, util tot pentru urgenţe sau ca “opinie secundă”. Panda Cloud AntiVirus, de pe locul 7, e o altă soluţie de care am tot auzit (vezi articolul de pe CNet din decembrie trecut) dar nu am avut ocazia să o testez până acum. Pe locul nouă o echipă: Comodo Firewall + Antivirus (Comodo e un nume apreciat când e vorba de unele produse, precum firewall-ul, şi blamat când e vorba de altele, precum cel pentru regiştrii ş.a.). Cel mai tare antivirus e însă cel de pe locul 10: Common Sense 2011. Nu se poate descărca. Trebuie să îl ai în tine (nu în calculator). E vorba de un “simţ” (al şaselea? optulea?) care îţi spune: pe astfel de situri nu stau sau cu astfel de programe nu lucrez pentru că risc să sfârşesc infectat. Delicat… delicat antivirus…

PS: Acest top reprezintă opinia lui Justin Pot, autorul articolului de pe MakeUseOf. Nu e vorba de un top bazat pe statistici sau studii îndelungate, ci opinia lui, compilând experienţe personale cu informări de pe web. A se lua ca atare…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (11 evaluări, media: 4,82 din 5)
Se încarcă...

22 comentarii

 1. Oki spune:

  E clar: câți specialiști, atâtea păreri. În numărul din Aprilie 2010 al revistei CHIP, la pagina 42, se face un top al antivirușilor gratuiți. În acel top, Microsoft Security Essentials e pe penultimul loc. Ordinea e:
  1. avast!Free Antivirus,
  2. AVG Anti-Virus Free,
  3. Avira AntiVir Personal
  4. a-squared Free
  5. Comodo Antivirus Free
  6. BitDefender Free Edition
  7. Panda Cloud Antivirus
  8. Microsoft Security Essentials
  9. ClamWin Free Antivirus

 2. teo spune:

  Avira+Comodo mi se pare alegerea perfecta. Am renuntat la cei cu crack in favoarea lor.

 3. Vlad spune:

  Panda chiar e bun, cel putin mie imi place foarte mult si il folosesc de cand a aparut beta. Nu am avut probleme pana acum!

 4. Gabone spune:

  Ordinea in care apar e aleatorie, nu e un top in adevaratul sens al cuvantului. Sunt cei mai buni 10 antivirusi in opinia lui, dar nu in acea ordine. Citat din articol:

  „While I won’t attempt to rank the programs here (in many ways the programs can’t be compared), I will attempt to give you an idea of under what circumstances they will be useful.

  The order here for the 10 best antivirus programs is mostly random, so be sure to read every entry if you want an idea of what will work for you.”

 5. simi spune:

  Am avut Avira. Dupa ce Avira m-a stresat inutil cu false positive timp de cateva zile, m-am suparat pe soft si l-am schimbat cu Avast. Mai light, interfata mai bine gandita si cel mai important, fara false positive!
  MSE e gurmand si asta nu-mi place. Se poate si fara consum mare de resurse, chit ca e ieftin ram-ul. Avast cum poate?
  AVG da, e stresant cu marketingul respectiv. Si motiv subiectiv, nu-mi place logo-ul. 🙂
  Comodo antivirus… meh. Firewall-ul pe de alta parte este bun. Il folosesc in prezent.

 6. Ghiurco spune:

  Si eu am instalat MSE si sunt multumit. As vrea sa intreb specialistii daca acest Windows despre care am citit pe acest site
  http://portableturk.com/18923-windows-xp-sp3-corporate-student-edition-april-2010.html
  este intradevar gratuit. Daca da, se poate incerca MSE, poate accepta.

 7. radu.capan spune:

  Nu sunt specialist dar vă pot asigura că situl pe care îl referiţi, PortableTurk, nu conţine freeware. Sunt lucruri (programe şi nu numai) puse la dispoziţie gratuit, dar nu legal.

 8. Bogdan spune:

  „Pe locul 4 e Malwarebytes, iar pe locul 5 ComboFix. Nu am auzit de nici unul până astăzi!” Nu ati auzit de MalwareByte?!?!?!? Il folosesc in munca zilnica de devirusare si va pot asigura ca e si foarte cunoscut si foarte bun, fara false pozitive si foarte rapid. Si e si gratuit!!!

  In locul dv nu m-as lauda ca nu il cunosc…

 9. radu.capan spune:

  Oare unde m-am laudat? Mi-am exprimat o mirare. Iar apoi eu nu ma pretind specialist in antivirusi.

 10. kye spune:

  Immunet… L-am descoperit zilele trecute…
  Este ca Panda Cloud… Ce imi place insa sunt 2 lucruri:
  1- maninca fff putine resurse
  2- poate fi instalat impreuna cu un alt produs antivirus!!!

 11. sergiu spune:

  Buna ziua. Tot respectul pt munca depusa și multitudinea de articole extrem de interesante! Va apreciez foarte mult. In ceea ce privește n clasamente, pot afirma cu certitudine, ca fiecare în fond, folosește ce vrea și ce e bun pt el. Eu personal folosesc Avira de multi ani, nu am folosit alte produse, nu am avut nevoie. STIMA.

 12. Andi spune:

  Malwarebytes este foarte bun, daca ai vreodata banuieli ca ti s-a infiltrat vreun troian ii dai un scan si ti-l gaseste imediat. Eu il folosesc impreuna cu Avira.

 13. andrei spune:

  Vă salut. Am citit cu atenţie atât acest articol, cât şi materialul indicat, unde NU se precizează că ar fi vorba de un top. Citez: „The order here for the 10 best antivirus programs is mostly random”. Mai mult, unele soluţii prezentat (precum MBAM) sunt recomandate ca supliment, nu substituit al programului antivirus rezident (ceea ce este perfect logic).

 14. madalyn2010 spune:

  Am avut McAfee. Dupa 2 luni cand i-a expirat licenta mi-am luat Avast si il am in continuare pana in ziua de azi. Deci eu cred ca nu exista un antivirus „CEL MAI BUN”. Daca s-ar combina toti antivirusii de acum intr-unul, acela cred ca ar fi cel mai bun.

 15. michaela spune:

  As dori sa imi downloadez un antivirus si vreau sa stiu care sunt cei mai buni… Pe care mi-l recomandati sa il iau?…

 16. pedro spune:

  Am testat cam toate solutiile de securitate si m-am oprit la cateva…O combinatie foarte buna este urmatoarea: Avira Antivir Personal; Malwarebytes AntiMalware; SuperAntispyware. Foarte bun mi s-a parut si Norton Internet Security 2010.

 17. johnny spune:

  avira+comodo firewell+spywere terminator+iobit security 360+malwarebytes=protectie APROAPE totala

 18. Andreea spune:

  As mai aduga la ce a zis @johnny un Deep Freeze ca sa il blindam de tot .

 19. Vic spune:

  Am ascultat sfatul lui jhonny si andrea si chiar nici un vrus nu mai inf PC. Ms fratilor.

 20. Geo spune:

  Nu sunt un specialist, dar chiar titlul este gresit „10 antiviruşi gratuiţi buni… cei mai buni?”
  Cred ca in total pe piata sunt doar 10 antivirusi gratuiti atunci care sunt cei „prosti”?

 21. radu.capan spune:

  Chiar nu e gresit titlul. Pe piata nu sunt doar 10 antivirusi gratuiti.

 22. Ana spune:

  1. Kaspersky
  2. G Data
  Ambele sunt foarte bune si se gasesc la cel mai bun pret pe bestantivirus.ro la pachet cu suport tehnic prompt


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *