Noul Google Docs… tare!


Da, ştiu că noutatea are deja aproape 48 de ore, dar pe de altă parte ştiu că nu mulţi folosesc Google Docs… deşi merită. Eu unul îl folosesc în special când nu sunt la calculatorul meu şi am de tradus de exemplu (o ştire, un articol, pentru Catholica.ro de regulă). Am spelling, am facilităţile de bază pentru editare… (Şi mai folosesc Google Docs, foaie de calcul, pentru unele mici chestiuni contabile.) Practic când sunt la mine la calculator, cu MS Office instalat, nu prea am nevoie, dar “pe teren” îmi e foarte util. Iar nivelul de utilitate a crescut considerabil cu ultimul val de noutăţi. Anunţul oficial Google îl găsiţi aici.

imagine

În primul rând noutăţile se propagă, în stilul clasic Google. Eu am citit de noutăţi luni seara, dar le-am putut proba doar marţi dimineaţa. De siguranţă mergeţi la Setări, Setări Docs, secţiunea Editing şi acolo bifaţi la Versiunea nouă pentru documente Google. Nu e vorba de aceeaşi Mărie cu altă pălărie. De fapt “pălăria” e aproape aceeaşi, schimbările fiind în special la nivelul invizibil. Google ne spune că Google Docs a fost aproape rescris, ceea ce evident a fost un efort mare. Una dintre motivaţii este, dincolo de aducerea la zi a codului, pregătirea trecerii de la Google Gears la HTML 5. Vă amintiţi de Google Gears? Pentru sporirea vitezei şi pentru facilităţi de depozitare de informaţii, Google şi-a inventat un sistem propriu, numit Google Gears. În loc să se încăpăţâneze cu proiectul lor, Google alege încă abia pe alocuri existentul HTML 5. Aşa se face că suportul pentru offline e dezactivat şi va redeveni disponibil în curând, doar pentru navigatoarele ce suportă HTML 5 (Chrome, Firerox, ultimele versiuni cel puţin).

imagine

Bun. O altă motivaţie a fost dorinţa Google de a face mai colaborativ Google Docs. Dacă vă place în Google Wave cum discutaţi şi vedeţi ce scrie celălalt chiar când scrie, aşa ceva e portat acum şi în Google Docs. Captura de mai sus încearcă să ilustreze facilitatea: în primul rând observaţi în dreapta zona de chat; în al doilea rând în text observaţi că apare indicat locul unde se află cu cursorul cealaltă persoană care editează textul, modificările apărând aproape instant. În total până la 50 de persoane pot edita deodată un document, ceea ce e mai mult decât necesarul obişnuit. E util aşa ceva? Depinde de nevoile fiecăruia. De exemplu mi s-a întâmplat ca după o întâlnire să lucrăm câte 5-6 pe comunicat. Fie “serial”, pasând de la unii la alţii, fie în “paralel”, cu n perechi de ochi pe acelaşi monitor. Facilitatea de editare în comun schimbă procesul radical!

Mai sunt şi alte schimbări: la foile de calcul funcţie de autocompletare dar şi altele, unele foarte vizibile (formulele de calcul pe celule se văd acum); editorul de desene (Google Drawings) e de asemenea colaborativ; şi altele. Vă las cu clipul Google ce prezintă noul val Google Docs.

PS: Noua versiune aduce lucruri noi şi plăcute, dar la capitolul pierderi constat că s-a dus spelling-ul. Sunt sigur însă că va reveni în curând. Din fericire vechile fişiere, create cu “vechiul” Google Docs, merg ca înainte, inclusiv cu spelling.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *