Taburi în MS Word


Zilele trecute am primit un document de la un prieten şi era plin de taburi. Nu mă refer la filele/taburile din MS Word, ci de la acele “semne” negre din “rigla” de deasupra documentului deschis. Aveam un fel de cuprins generat manual şi era enervat de faptul că nu putea alinia bine numerele de pagini. În primul rând pentru sumaruri se poate vedea acest articol mai vechi, dar dacă e să fie redactat manual trebuie folosite taburile. Am făcut un scurt screencast dar până atunci câteva cuvinte. Taburile se pot defini dând direct click în riglă sau dublu click în pagină, în rândul în care dorim. Mai bine click în riglă. Alegeţi apoi care tab vă interesează şi definiţi-i comportamentul.

imagine

Există câteva tipuri de taburi: aliniat stânga, dreapta, centrat, decimal şi bară. Primele trei sunt evidente: de exemplu tabul centrat e util când vrei să pui un nume şi funcţia mai jos, pentru semnătură la final de documente (câţi nu se chinuie cu spaţii sau taburi obişnuite să facă centrarea – pierdere de vreme!). Tabul decimal este pentru numere (veţi vedea în screencast), iar cel bară e pur şi simplu pentru a insera o bară verticală într-un loc din document.

imagine

E important ca orice configurări de taburi faceţi să fie pe zona dorită: din linia curentă, cu un enter, structura va fi moştenită în linia următoare, dar dacă aveţi deja anumite rânduri, marcaţi-le şi apoi faceţi configurarea. Când doriţi să scăpaţi de taburi, pur şi simplu le trageţi jos din riglă. Sau din fereastra Tabs cu Clear / Clear All. Apropo: la acea fereastră pentru taburi ajungeţi fie cu un click în riglă (dar atunci adaugă un tab, dacă aţi dat pe o zonă liberă), fie pe calea mai lungă: Page Layout, butonul din colţul dreapta-jos la secţiunea Paragraph, şi apoi butonul Tabs din stânga-jos. Merită să vă jucaţi cu acele taburi dacă folosiţi des MS Word. Poate să transforme mult un text. Veţi vedea mai jos cum ajută la cuprinsuri sau diverse liste/situaţii ce le faceţi în Word. Să vă fie de folos (cui nu ştia deja).

PS: La screencast comutaţi pe full screen (butonul din stânga la textul screenr).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Printre alte utilizări ale tabulatorilor… crearea unei structuri de tabel (sau chiar a unui tabel) în care „datele” din celule sunt afișate în funcție de tabulatorii folosiți, mai ales când știm că alinierea într-o celulă cu TAB nu se poate. Partea de aliniere a numerelor funcție de partea zecimală este excelentă…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *