A copia nu înseamnă a fura?


Mda. Discuţiile despre copyright vor fi probabil infinite, existând mereu două tabere: a celor care vor să îşi apere creaţiile şi a celor care se simt cu mână largă… când e să dea din ce nu le aparţine. Mai jos puteţi urmări un foarte simpatic videoclip ce explică de ce copierea nu ar fi furt. Lucru pe care îl susţin, în măsura în care „exemplarul” care se copiază este… gratuit. Ce ne-ar place să se poată copia biciclete (sau alte obiecte) la preţ zero. Din păcate se poate doar în spaţiul virtual.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. sorin spune:

  Daca de exemplu eu „fur” (copiez de fapt!!!) ceva de la altii care la rindul lor se stie prea bine ca or furat (oficial, se cheama ca s-or „inspirat”…) de la altii, atunci se cheama ca si eu am furat?! Si cind spun asta, cred ca se intelege prea bine la ce ma refer…

 2. Chiar sincer ai dreptate. Sunt multi care „online” zic ca e al lor si de ce „se fura”, pai nu se fura doar preluam idea si o impartim, poate altu e cu o secunda mai rapid si o inbunatateste… deci copiatul nu e un furt – sustin acest lucru.

 3. Guliver spune:

  Imi voi face un blog in care voi pune numai articole copiate de pe situl CNet.ro, de pe blogurile lui Sorin, al Gabytzei si al altora care-si ofera gratuit informatiile sau opiniile pe paginile lor. E ceva rau sau imoral in asta? Vi se pare corect?

  P.S. Copiatul este intotdeauna un furt. Poti semnala aparitia unor articole, a unor programe, a unor filme s.a.m.d. realizate de altii dar nu este corect sa ti le insusesti. Chiar nu ati auzit de proprietate intelectuala?

 4. Ady spune:

  Nu e cazul sa ne abatem de la ceea ce vrea sa insemne si sa transimta acest clip. Nu stiu de unde a luat administratorul acest clip insa el a fost realizat cu alt scop si in alt context, daca l-ar fi luat din contextul original pentru care a fost realizat acest clip probabil ar fi inteles ce vrea sa transmita acest clip. Acest clip are legatura si se refera la open source, la faptul ca o idee trebuie nu furata ci impartita cu ceilalti atunci cand faci un soft ca ideea sa ajunga una mai mare, comunitatea sa poata contribui si se face oarecum referire ca in lumea open source ideea nu este a unuia singur ci a tuturor si ca impreuna, toata comunitatea va dezvolta ce si-au propus.

 5. Ady spune:

  Am uitat sa mentionez ca eu am vazut cu mult timp inainte acest clip de aceea nu tin minte unde exact, a trecut mult timp de atunci si cum spuneam era pe un mare site ce sustine open source-ul.

 6. radu.capan spune:

  Clipul are un mesaj in sine care, zic eu, merge dincolo de context. Dar daca tu l-ai vazut intr-un context si nu te poti dezlipi de acea impresie, atunci… ce sa spun eu? Nu am manipulat cu nimic clipul (care e nou, ca realizare, melodia e mai veche, din cate inteleg eu) dar las postura de destepti altora, care „inteleg” cu adevarat clipul.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *