NConvert: prelucrări cu comenzi


Vă amintiţi că săptămâna trecută am vorbit despre XnView? El are o variantă care nu va interesa pe cei mai mulţi dintre Dvs… ştiu… Câţiva vor fi interesaţi, şi anume cei care nu se sperie de comenzi date din cursor/prompter. Descărcaţi NConvert şi veţi avea un executabil ce pare a nu face nimic. De fapt nu are interfaţă grafică. Lansaţi cmd.exe şi mergeţi pe calea până la el. Un nconvert -help şi veţi vedea toate comenzile suportate. Un nconvert -help > ajutor.txt şi în fişierul ajutor.txt veţi avea “documentaţia”, respectiv detalierea parametrilor suportaţi de nconvert.exe. Sunt mulţi, oferindu-se posibilitate de convertiri, redimensionări, decupări, chiar şi aplicarea unor filtre!

imagine

Văd două tipuri de persoane interesate de aşa ceva: cei care vor să automatizeze unele sarcini repetitive pe anumite directoare cu imagini; cei care vor să integreze puterea nconvert într-un alt program. Dacă vă este util doar Dvs puteţi decide. Eu am să vă ofer un exemplu mai banal: nconvert -out png -ratio -resize 300 0 -o %. Haideţi să îl “traducem”. Parametrul -out spune că urmează o schimbare de format, iar eu am ales să se facă la png. Apoi cu -ratio spun să se păstreze proporţiile la redimensionare. Cu -resize spun să se facă o redimensionare, respectiv la 300 pixeli lăţime, iar punând 0 pentru înălţime (cu, nu uitaţi, -ratio), se va face redimensionarea doar ţinând cont de lăţime. În fine, cu -o dau indicaţii despre fişierul în care să se salveze, respectiv cu % spun să fie acelaşi nume (dar extensia va fi alta, am cerut png). La final pe ce fişier să se aplice operaţiile cerute. Puteam pune 1.jpg şi se făcea pe acel fişier doar; dacă am pus *.jpg evident se aplică pe toate fişierele jpg din acel director. Atât! Simplu!

imagine

Imaginaţi-vă ce putere e pusă de acest program la îndemâna unui batch pentru a redimensiona în serie nişte fotografii… sau pentru a le scala şi aplica un logo (watermark) pe ele… şi alte aplicaţii (evident, acelaşi lucru se poate obţine şi cu programe cu interfaţă grafică, mai uşor… “rentabilitatea” apare în scenariile amintite deja). Operaţiile pot fi salvate în fişiere text de exemplu (dar indicarea surselor trebuie să fie explicită, nu mai merge cu *, mi se pare mie) şi atunci se dă direct nconvert cod.txt (dacă, aşa cum am făcut eu, îi spunem cod.txt la fişierul cu comenzile). Mai multe aici, dar şi pe forum.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *