WordPress şi Twenty Ten (II)


WordPress 3.0 nu e încă lansat şi mă îndoiesc că mulţi vor renunţa la tema ce o au pentru a o pune pe Twenty Ten, noua temă implicită. Şi totuşi, tema are potenţial. Cei care vor începe cu WP de la versiunea 3.0 s-ar putea să o îndrăgească, iar alţii pot învăţa din această temă pentru a scrie alte teme sau a prelua din facilităţile ei în tema pe care o folosesc deja. Să mai vorbim deci despre Twenty Ten. Dacă veţi merge la secţiunea widgeturi veţi observa că oferă… şase widgeturi! Două sunt în bara laterală, iar patru în zona de subsol (footer). Implicit doar primul widget din sidebar este populat cu ceva, dar desigur puteţi deschide orice alt widget (click pe săgetuţa din dreptul lui), apoi trage cu mouse-ul widgeturile dorite din lista Widget-uri disponibile.

imagine

Nu că ar fi de mare folos, dar aveţi mai jos cele şase zone în acţiune (cele 5 nefolosite iniţial le-am pus cu un widget text, cu textul “bla bla bla”). De remarcat că nu există o “fluiditate” a widgeturilor din subsol. Aceasta înseamnă că dacă folosiţi doar 3 din 4 widgeturi, ele vor ocupa primele 3 locuri, şi nu se vor “lăţi” pentru a acoperi toată zona. Într-un fel e bine, într-un fel e rău. Cu modificări CSS se poate însă rezolva.

imagine

Mai spectaculos este modulul pentru meniu. Dacă adăugaţi pagini (pages) în WordPress, ele vor alcătui automat meniul. Inclusiv pe niveluri. Dar nu acesta e factorul spectaculos. Problema, o ştiţi probabil, e că uneori ai nevoie în structura de meniu să apară ceva mai mult decât paginile… poate categoriile? poate alte linkuri? WordPress 3.0 cu noua temă implicită propune un “constructor” de meniuri, care sunt sigur că va deveni tot mai performant. Mai jos în stânga vedeţi meniul după ce am creat o pagină (deci creare automată), iar în dreapta un meniu dezvoltat cu “constructorul” amintit.

imagine

Aveţi şi o captură cu acest instrument de creare de meniu. După cum vedeţi se pot adăuga trei feluri de elemente în meniu: legături pur şi simplu; pagini; categorii. Dacă cumva doriţi în meniu să aveţi o legătură spre un articol (post), atunci modulul generic “legături” (Add Custom Link) vă rezolvă. După ce adăugaţi, ordonarea în meniu se face din mouse. Dacă doriţi ca un element să fie submeniu, îl trageţi peste elementul părinte. Am testat şi merge în adâncime cel puţin pe 4-5 niveluri (poate şi mai mult, nu ştiu). Sunt sigur că multe teme vor încorpora / ţine cont de acest editor de meniuri pentru că e deosebit de elegant (faţă de lucratul pe cod, efectiv). La CSS oricum poate veţi dori să interveniţi, pentru culoare de exemplu, dar instrumentul de meniuri, aşa cum e acum, e foarte bun.

imagine

PS: “Constructorul” de meniuri nu e încă gata, aşa că după lansarea WP 3.0 s-ar putea să arate puţin diferit faţă de capturile mele. Poate şi cu funcţionalităţi noi.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *