Windows 7: căutarea din meniul Start


Încă din Windows Vista ne-am obişnuit să putem lansa rapid un program scriindu-i numele în meniul Start: se face căutare şi rămân elementele potrivite, sperăm noi chiar fişierul vizat. E un mod foarte rapid de a lansa aplicaţii, fişiere… Acum nu am stat să compar Windows Vista cu Windows 7, dar cred că unele dintre facilităţile următoare se regăsesc doar în Windows 7. Dacă sunt şi în Vista atunci asta e (poate nu le ştiaţi oricum). Deci: în prima captură aveţi un exemplu mai complex de căutare – să fie de tip DOC, autorul lor să fie Oana, iar în titlu sau conţinut să apară “sacramente”. Într-o secundă am lista. În a doua captură un alt caz imaginar: să fie PPTX, cu data între 1 martie şi 30 aprilie a.c.

imagine imagine

Evident, cine nu este obişnuit cu astfel de sintaxe nu va fi entuziasmat de această facilitate. Eu unul găsesc că e foarte comod să găsesc ceva chiar din meniul Start. Apoi îmi place la nebunie cât de uşor navighez printre directoare. Scrieţi C: şi veţi vedea imediat structura de directoare din C. Săgeată sus sau jos pentru a selecta unul şi puteţi continua să mergeţi în adâncime. Îmi foloseşte foarte mult această facilitate pentru că am aplicaţii portabile, care ştiu unde sunt, dar meniul Start nu ştie ca la cele instalate. Pentru cele folosite frecvent apelez la FolderMenu, pentru celelalte la această “deplasare” rapidă chiar din meniul Start. În fine, ultima captură vă arată alte criterii de căutare: să fie fişier MP3, cu piano în titlu (sau descriere) şi fişiere de peste 15MB.

imagine imagine

Un click pe See more results şi vedeţi căutarea în MS Explorer. De fapt facilităţile de căutare sunt exact cele din MS Explorer. Dacă sunteţi în căutarea sintaxei de căutare vedeţi această pagină explicativă de pe Microsoft.com.

PS: Foarte multe se pot lansa rapid din meniul Start. Practic eu am renunţat la Launchy după ce am trecut pe Windows 7. Dacă vreţi de exemplu să schimbaţi tapetul scrieţi wallpaper şi veţi vedea prima opţiune: Change desktop background. Iar ca bonus, scrieţi keyboard şi alegeţi On-Screen Keyboard. Există de pe vremea la Windows XP, dar poate nu mulţi ştiu de ea. E utilă când ţi s-a blocat o tastă sau, mai rău, suspectezi că un program îţi urmăreşte apăsările de taste (vizând parole, informaţii bancare ş.a.). În fine, ceva strict din Windows 7: Win+P. Ca unul ce folosesc des proiectorul mi-e tare utilă această combinaţie de taste.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. gxg spune:

  Pentru aplicațiile portabile se pot crea manual scurtături în Start Menu, ca să apară și ele în căutare.

 2. Boris spune:

  Strict pentru căutarea după nume a fişierelor şi dosarelor se poate folosi softul gratuit Everything, care este foarte rapid.

  http://www.voidtools.com/

 3. radu.capan spune:

  Everything a fost prezentat inca din 2008 aici, pe CNet.ro.

 4. Emi spune:

  Salut! Spuneti-mi, va rog, pot gasi un document Word sau PDF in Windows 7 daca nu ii cunosc numele ci doar unele cuvinte din continut? In XP era posibil. In Windows 7 nu stiu… Multumesc!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *