Instrumente Google pentru webmasteri


Google oferă numeroase servicii online şi evident depinde de internet. Nu miră pe nimeni că e interesat de un internet mai bun, şi înţelegem că nu e vorba de acte caritabile cu nici unul dintre instrumentele puse la dispoziţie pentru webmasteri. Oferind atâtea instrumente Google îşi asigură o “materie primă” mai bună. Ceea ce m-a surprins este că sunt atât de multe! Articolul The Top 15 Google Products for People Who Build Websites mi-a evidenţiat acest lucru. Evident că ştiu de API-uri şi de diverse instrumente online, dar acest top recent de pe Noupe.com mi s-a părut interesant şi vi-l semnalez mai departe.

imagine

De unele instrumente din cele 15 recunosc că fie nu am auzit deloc, fie nu le-am acordat niciodată prea multă importanţă. Browser Size, Google Website Optimizer, Speed Tracer – huh. Cândva trebuie să le studiez! Dacă e să o luăm cu începutul, primul instrument în top este Google Chrome Developer Tools. Majoritatea prietenilor mei care sunt fani Firefox nu ştiu că Chrome are aşa ceva încorporat. Articolul Noupe.com scrie că acest instrument ar fi comparable to – and some might even argue, better than – web development tools such as Firebug. Personal nu am nici o opinie pentru simplul fapt că nu le cunosc bine. Dacă Dvs aveţi, vă rugăm să ne scrieţi în comentarii. Cert e că instrumentul din Chrome oferă muuulte informaţii utile webmasterilor. Poţi rapid nu doar vedea sursa paginii (nu doar HTML ci şi JScript şi CSS), ci şi interacţiona cu ea. Există apoi indicatori privind viteza de încărcare a componentelor ceea ce e de mare folos când te întrebi de ce se încarcă aşa încet situl tău.

imagine

Pe locul doi e Google Webmasters Tools. Am tot spus că dacă ai un sit nu se poate să nu ţi-l înscrii via Google Webmasters Tools (atenţie: Microsoft şi Yahoo au servicii similare!!!). Nu ai decât de câştigat. De aici poţi vedea cum stă treaba cu situl tău, ce linkuri sunt mai vizitate, ce cuvinte cheie folosite mai des, precum şi (mai important) ce probleme sunt: erori la crawling sau chiar malware care zace pe situl tău fără să ştii (lucru ce ţi se poate întâmpla uşor dacă ai zeci de situri, iar de unele nu te-ai mai ocupat de luni de zile). Dacă lucrezi cu sitemap tot aici e locul unde să fructifici aşa ceva. Fără îndoială acest centru pentru webmasteri este excelent, mai ales că (e în română şi) are notificări prin email (vă doresc doar emailuri de bine dinspre Google).

imagine

De Google Code Search am auzit dar nu l-am folosit niciodată. Trebuie evident să ştii cum să cauţi (e pentru coduri, fragmente de cod). Google Ajax Libraries API e un alt lucru fantastic: poţi avea cele mai bune biblioteci JavaScript include direct de pe Google. Avantajul? Viteză mare de acces şi probabilitate mare să fie deja în cache-ul vizitatorilor de la vizitarea altor situri. Project Hosting e minunat pentru cei care dezvoltă aplicaţii (fie ele şi web) şi vor un loc unde să fie depozitate, inclusiv cu istoric de versiuni. Un fel de SourceForge, dar nu săriţi pe mine pentru comparaţie. În fine, aş mai aminti din topul Noupe două instrumente Google Chart Tools şi Google Analytics. Evident ele sunt mult mai multe. Sunt foarte multe! Google are propriul rai pentru webmasteri. Şi ca să pun ceva ce îmi place mie şi nu e în listă: Code Playground. Sunt zeci de coduri pe care le poţi modifica şi rula chiar acolo!

imagine

Şi acum un bonus. Tot de pe Noupe aş dori să vă recomand un articol de acum două zile: Top 10 VPS Providers for Web Developers. Asta desigur pentru cei interesaţi de VPS-uri…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *