Alinierea e mai simplă în PowerPoint 2010


Întâmplarea a făcut să descopăr o facilitate interesantă în PowerPoint 2010: când tragi un obiect în preajma altui obiect îţi apar automat “sugestii” pentru aliniere sus, mijloc, jos (şi echivalentul pe verticală), aceste poziţii fiind avantajate prin “lipire” dacă laşi liber obiectul. Dacă nu e clar să o luăm pe paşi mai mici. Am două imagini şi doresc să fie aliniate pe orizontală, cu centrul fiecărei imagini pe aceeaşi linie imaginară. Până acum trebuia să pun imaginile pe orizontală după ochi, iar apoi, marcându-le, să aleg Align şi apoi Align Middle. În PowerPoint 2010, când trag maşinuţa verde în linie orizontală cu maşina gri, apar automat linii de ghidare. Observaţi linia punctată ce sugerează alinierea Align Middle? Deci e mai simplu: trag şi când apare linia punctată las. Mult mai rapid!

imagine

Evident nu am făcut o descoperire epocală şi ea nu va fi apreciată decât de cei care lucrează frecvent cu PowerPoint şi au nevoie de astfel de alinieri. Căutând pe net am găsit că blogul echipei din spatele la PowerPoint scria acum câteva luni despre Smart Guides in PowerPoint 2010. Veţi găsi acolo explicate aceleaşi lucruri, cu mai multe imagini şi poate mai bine (pentru cine înţelege engleza).

imagine

Câteva observaţii pentru cei care nu au prea folosit alinierile (valabile şi pentru versiuni anterioare):

 • când doriţi să aliniaţi mai multe obiecte marcaţi-le şi apoi alegeţi alinierea dorită; se va face o medie pentru a alege poziţionarea
 • foarte utilă este distribuirea elementelor: să presupunem că aveţi 5 boxe de text sau 5 imagini şi doriţi să fie distribuite astfel încât spaţiile dintre ele să fie egale – din nou le marcaţi pe toate şi apoi alegeţi Distribuite Horizontally (sau Vertically, după caz)

Am încercat o scurtă înregistrare pentru a demonstra cele descrise. Din fericire se văd şi liniile de aliniere introduse în PowerPoint 2010.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 3,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Peter spune:

  Facilitatea a fost „imprumutata” din programele mai avansate de desen vectorial (CorelDraw, Adobe Illustrator, Freehand), de procesare de imagine (pana si Photoshop-ul o are) si de layout (QuarkXPress, Adobe InDesign). Cei care lucreaza in aceste programe sunt deja familiarizati cu facilitatea. Asa ceva se poate intalni si in unele soft-uri open source, gen Inkscape si Scribus.

 2. radu.capan spune:

  Bine că au copiat-o şi în PowerPoint!

 3. gxg spune:

  Apare si in noul editor de grafice al Google Docs, Drawings.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *