Malwarebytes: anti-malware


Malware, citit aproximativ ‘mal-ue-ă, este un cuvânt creat artificial din cuvintele "maliţios" (răuvoitor) şi software care se referă la un tip de software proiectat intenţionat pentru deteriorarea unui computer sau infiltrarea în el, sau şi deteriorarea/infiltrarea în reţele întregi de computere, fără consimţământul proprietarului respectiv. Termenul "malware" se utilizează generalizat de către profesioniştii computerelor pentru a desemna orice formă ostilă, intruzivă sau supărătoare de software / cod de program. Am citat de pe Wikipedia în română. Când am dat căutare pe Google pentru “malware” primul rezultat nu a fost însă de pe Wikipedia ci programul Malwarebytes (de fapt Anti-Malware de la Malwarebytes).

imagine

Aceasta spune ceva despre cât de popular este acest program în lupta contra programelor malware. Cu toate acestea, spuneam într-un articol recent, eu nu am auzit (decât poate accidental) de acest program (şi am fost luat în balon pentru aceasta). Pentru a corecta situaţia mi-am zis să îl instalez şi testez puţin. Rezultatul: zero. Da, zero ameninţări pe calculatorul meu, la o Scanare rapidă. Nu am încercat şi Scanare completă dar mă îndoiesc că va găsi ceva, pentru că sunt destul de grijuliu cu ce descarc şi instalez. Utilitatea lui apare atunci când aveţi dubii despre un anumit sistem. Păcat că nu oferă – oficial – o versiune portabilă. Oricum, e de purtat pe o memorie USB, în special de cei care sunt adesea chemaţi de prieteni “hai să vezi ce e cu calculatorul meu că merge groaznic şi am tot felul de probleme cu el”. Nu este însă exclusiv pentru administratori sau geeks. Având interfaţa chiar şi în română, Malwarebytes poate fi util oricui, în special ca second opinion, adică pe lângă antivirusul pe care îl folosiţi deja.

Să fie clar: nu este vorba de un antivirus. În primul rând acest program nu oferă o protecţie în timp reală (versiunea comercială oferă), iar în al doilea rând e orientat spre / specializat pe malware. Versiunea comercială face vreo 20 de euro (mai socotiţi şi TVA-ul) şi face scanare şi actualizare automată. Cu versiunea gratuită trebuie evident ca Dvs să faceţi actualizarea definiţiilor (tabul trei, Actualizare, click pe Verifica pentru actualizari) şi Dvs să îi cereţi explicit să facă scanarea (primul tab). Nu văd ca fiind ceva foarte dificil, atâta timp cât îl folosiţi accidental, pentru situaţiile în care aveţi un calculator clar infectat sau oricum suspect.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 4,50 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. Foarte bun programul. Mi-a salvat calculatorul de citeva ori.

 2. Deuteriu spune:

  Poate „[…] citit aproximativ ‘mal-ue-ăr`[…]” (mai depinde si de accent, british, aussie, irish etc.).
  Cat despre programul in sine, este extraordinar alaturi de SUPERAntiSpyware, a-squared Free si bineinteles HiJackThis (cu http://www.hijackthis.de/pentru deslusirea log-ului).
  Thumbs up pentru articol. 🙂

 3. criss spune:

  Un program excelent. Cu versiunea comerciala scaneaza si in flash memoria, etc. Te atentioneaza si chiar opreste intrarea pe siteuri malicioase. E simplu de rezolvat si versiunea comerciala „free”!

 4. sergiu spune:

  Excelent program. Eu il folosesc de foarte mult timp, isi face bine treaba. Nu am ce spune negativ la adresa lui. In fine, e util ca second opinion; nu e rau; il recomand tuturor!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *