Sondaj despre diacritice


În prezent există două moduri de a reprezenta caracterele „ş” şi „ţ” în format electronic (de exemplu pe internet): o variantă este afişată corect pe aproape toate dispozitivele dar este oarecum inexactă, iar cealaltă este corectă din punct de vedere academic însă nu este afişată corect pe unele dispozitive. Moongate propune un sondaj ce are scopul de a determina în ce măsură Dvs, consumatorii de conţinut în format electronic, puteţi vedea caracterele respective în forma lor corectă.

Am aflat despre acest sondaj intrând pe Wikipedia în română. Există însă şi alte situri ce susţin acest sondaj şi nu văd ce am putea pierde luând parte la el. Pentru webmasteri poate fi de mare folos să ştie câţi dintre navigatori au probleme cu diacriticele „corecte” (în paranteză fie scris, articolele de pe CNet.ro, cu mici excepţii, sunt scrise cu diacritice „incorecte”, dar mai bine suportate indiferent de sistem de operare şi navigator). Puteţi să vedeţi rezultatele intermediare ale sondajului aici. Se pare că doar 40% nu au probleme cu diacriticele „corecte” (academic vorbind). Detalii despre sondaj aici.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Alex spune:

  Cu tastatura in limba română nu pot să mai folosesc caracterele paranteza dreapta, punct si virgula etc.

  Cum pot face sa le folosesc pe toate?

  Eventual sa stie si browser-ul sau notepad ca alt+a inseamna ă ?

  Mersi mult

 2. Radu spune:

  Ce sistem de operare folosești ? Ai încercat Alt dreapta + tasta pentru a obține caracterul inițial (Alt dr. + ș = 😉 ? Online poți găsi diverse layout-uri pentru tastatură, caută și vei afla.

 3. Radu spune:

  Mda, acolo era Alt dr. + ș = ;, dar a ajuns un ochios în schimb.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *