Buton Like a la Facebook în WordPress


Deşi Facebook atrage critici din cauza politicii sale de a da mai departe unele date personale ale utilizatorilor către terţe părţi (citiţi aici un exemplu), serviciul este totuşi în acest moment unul dintre cele mai accesate pe web. Acest fapt îl face interesant şi pentru webmasteri, mai ales că Facebook oferă acum şi un Open Graph API care permite acestora să preia pe site-urile lor butonul Like din Facebook. Avantajele acestuia sunt evidente: se primeşte un feedback din partea vizitatorilor (mai ales cei care nu doresc să scrie comentarii pot recurge la această posibilitate), este un mod simplu şi gratuit de răspândire a propriilor materiale publicate prin atragerea unor noi cititori (să presupunem că un singur vizitator are cca. 100 de prieteni pe Facebook şi accesează butonul Like de pe site-ul dvs., astfel toţi cei 100 prieteni vor putea citi materialul dvs.!).

imagine

Implementarea acestui buton se poate face pe două căi:

1) Prin inserarea unui cod în fişerele temei WP folosite

Chiar dacă Facebook pune la dispoziţie un generator pentru crearea butonului necesar, eu vă recomand un cod preluat de aici, autorul său explicând şi motivele pentru care nu recurs la codul Facebook (lipsa suportului pentru pagini dinamice). Deci inseraţi codul de mai jos în fişierul single.php al temei WP folosite, atenţie la poziţia dorită, de regulă butonul apare la sfârşitul textului din articol, înainte de comentarii, apoi încărcaţi fişierul modificat pe server. Codul oferit este varianta standard, sunt posibile modificări ale parametrilor layout, show_faces, width, action, colorscheme şi font.

[HTML]<iframe src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=<?php echo urlencode(get_permalink($post->ID)); ?>&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=500&amp;action=like&amp;colorscheme=light" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" style="border:none; overflow:hidden; width:500px; height:60px"></iframe>[/HTML]

2) Cu ajutorul unui plugin

În directorul oficial de pluginuri WP găsiţi o mulţime de pluginuri îndeplinind această funcţie; vedeţi aici rezultatul unei căutări. Totuşi amintesc câteva pluginuri pe care le-am testat personal: Like (suportă diferite opţiuni în meniul Setări şi este disponibil în mai multe limbi), Facebook Like Button (asemănător cu antecedentul, parcă mai intuitiv în utilizare), Facebook Social Plugins (mai complex, pune la dispoziţie o serie de widgeturi prezentând propria activitate pe Facebook), Smart Sharing Plugin (foarte plăcut la ochi, adaugă un buton floating suportând diverse servicii de socializare precum Twitter, Facebook, Digg şi Stumbleupon), Facebook Like Plugin for WordPress, Facebook Like Button Widget, Kouguu FB Like Button Plugin for WordPress.

Personal am optat pentru prima variantă dorind să îmi reduc puţin din numărul de pluginuri active şi implicit din consumul de memorie. Dar recunosc că unele pluginuri au exercitat o puternică tentaţie, mai ales cel cu butonul floating, wow …

La final aş mai aminti unele alternative pentru cei care nu doresc un buton Like a la Facebook. WP Likes oferă un buton Like care nu are nici o legătură cu Facebook, dar redă în mod asemănător şi la fel de simplu opinia vizitatorilor. LikeBot este pluginul WP oferit de serviciul Likebot.com; acesta este gratuit şi nu necesită înregistrare.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

10 comentarii

 1. m1ha1 spune:

  Are câteva probleme. Dacă autorul a postat pe FB un rezumat al articolului nu se contorizeaza si Like-urile date de acest widget.
  Apoi cine dă click pe o frază de genul: Lui x îi place articolul y.

 2. jürgen.toth spune:

  Poate precizaţi exact la care widget dintre cele enumerate vă referiţi?
  Serviciile de socializare tocmai acest scop au: x este curios să afle ce face y şi dacă ultimul evidenţiază ceva interesant cu mare aproximaţie şi x va accesa cutare pagină.

 3. jürgen.toth spune:

  Pentru cei care doresc un cod curat şi valid W3C este recomandabilă şi următoarea modalitate care necesită ceva cunoştiinţe avansate: http://www.jnorton.co.uk/blog/facebook-button-w3c-valid

 4. Alex spune:

  Am pus primul cod pe site si este ok, insa o singura nelamurire am, dupa ce utilizatorul da Like i se preia automat pe Wall aceasta informatie impreuna cu un „avatar” de pe site. Cum pot defini eu ce poza sa preia de pe site?!

 5. Alex spune:

  Si inca ceva, „butonul” imi apare numai in Mozzila, am incercat cu Chrome, IE si Opera si acolo nu apare. 🙁

 6. Alex spune:

  Am rezolvat problema cu browserele insa prima problema nu am rezolvat-o. 🙁

 7. jürgen.toth spune:

  Facebook pune la dispoziţie un nou buton „Send”. Mai multe indicaţii despre implementarea sa aflaţi aici: http://digwp.com/2011/04/admin-bar-tricks/

 8. jürgen.toth spune:

  Facebook pune la dispoziţie un nou buton „Send”. Mai multe indicaţii despre implementarea sa aflaţi aici: http://www.wpbeginner.com/wp-tutorials/how-to-add-facebook-send-button-in-wordpress/

 9. Daca am varianta GRATUITA a WordPressului, ce pot face? Culmea, pana acum cateva zile aveam butonul de Like, nu stiu cum, dar acum a disparut subit. M-a pus acum cateva zile sa ma reconectez si de atunci nu mai am. Ce pot face?

 10. radu.capan spune:

  Pe blogul indicat in comentariu exista butonul Like („Îmi place”, cum apare la mine).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *