MS Word: folosiţi Set As Default!


Dacă parţial am mai atins acest subiect în 2005 se pune că mă repet? Nu cred. Mai ales că atunci foloseam probabil MS Office 2003 sau MS Office XP, iar azi folosim versiunea 2007 sau 2010. Permiteţi-mi deci să reiau un sfat pentru că mă apucă plânsul când văd unii care utilizează zi de zi MS Word şi prima operaţiune când deschid un fişier nou, gol, este să îi aranjeze marginile şi fontul. Huh… Aş înnebuni să fac aşa ceva de n ori pe zi. Şi ştiţi ce?! Poate că Microsoft mai dă în bară cu una alta, dar aşa o gogomănie nu e posibilă: au avut ei grijă să nu trebuiască să facem astfel de operaţii de sute de ori într-un an. E o cale mai simplă şi îi spune… Set As Default. E un buton… Dar cum îl găsim?

imagine

V-am evidenţiat mai sus fila Home şi fila Page Layout. În prima există secţiunile Font şi Paragraph (care ne interesează, căci sunt mai multe), iar în a doua secţiunea Page Setup. Aceste secţiuni au în dreapta lor un pătrăţel cu o săgeată pe diagonală. L-am evidenţiat cu cercul roşu. Daţi click (pe rând!!!) şi să vedem cu ce ne ajută. Mai întâi clickul la secţiunea Font (captura de mai jos, stânga). De acolo puteţi alege fontul Dvs preferat şi dimensiunea lui. De exemplu mie îmi place să scriu cu Calibri 11. Dar poate Dvs preferaţi Arial 12 sau Times New Roman 12 sau Cambria 13. Ce doriţi Dvs alegeţi şi nu uitaţi să daţi click pe butonul Set As Default. Pe viitor, de fiecare dată când veţi deschide un document el va fi implicit pregătit să scrie cu ce font şi dimensiune aţi ales. Punct!

imagine

Mergem mai departe. Secţiunea Paragraph, click pe cerculeţul indicat mai sus, şi vom vedea o fereastră ca mai sus-dreapta. Dacă nu mă înşel, implicit MS Word vine cu template-ul default cu o aliniere de 1,5 între linii. Oricum ar fi, setaţi aici ce vă place Dvs, nu ce vrea MS Word. Eu de exemplu imediat pun totul pe 0 şi Single la spaţiul dintre linii. Apoi click pe Set As Default şi pe viitor orice document deschis va fi cu spaţierea între linii şi paragrafe pe care am ales-o eu. Punct!

Şi am ajuns la ultimul cerculeţ roşu, la secţiunea Page Setup. Un click pe pătrăţelul special şi vom vedea ceva ca în captura de mai jos-stânga. Din nou: alegeţi Dvs ce margini folosiţi cel mai des. Eu, ca să fac economie de foi, pun margini mici. Dar Dvs poate aveţi alte stasuri. Nu lăsaţi MS Word să aleagă pentru Dvs: puneţi la margini ce valori doriţi. Apoi treceţi pe tabul al doilea (captura de mai jos-dreapta) şi alegeţi dimensiunea paginii. Câţi nu se mirau de ce tipăreşte aiurea imprimanta, pe când problema era că au formatul Letter implicit, în loc de A4. Alegeţi tot ce doriţi după cum doriţi şi apăsaţi Set As Default. Totul va fi cum doriţi de acum încolo. Punct!

imagine

Ştiu că pentru unii am descoperit apa caldă, dar credeţi-mă că sunt mulţi care pierd minute bune pentru că nu ştiu astfel de trucuri elementare.

PS: Setările descrise mai sus se salvează în Normal.dot. Pe viitor ajunge să salvaţi acest fişier şi să îl reutilizaţi când reinstalaţi MS Office şi toate configurările iniţiale nu mai trebuie făcute. Asta pentru avansaţi.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (10 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Radu spune:

    Foarte bun articol, mie mi-a folosit. Știam demult setările astea, pe cînd foloseam Office 2003, dar, deși azi lucrez zilnic cu documente Word, mi-au zburat din minte. Mulțumesc!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *