GTmetrix: cât de rapid e situl tău?


Acum câteva luni Google anunţa că viteza de încărcare a unui sit a devenit un factor în stabilirea poziţiei unui sit într-o listă de rezultate la o căutare. Cu alte cuvinte un sit care s-ar potrivi mai bine căutării ar putea să apară mai jos în listă datorită vitezei slabe de încărcare. E o altă aliniere la viteza pe care o căutăm în toate (online şi offline), uneori şi în detrimentul calităţii. Dar cine se poate pune cu Google? Există desigur argumente pro şi contra la o astfel de ierarhizare, iar la urma urmei cine poate nega faptul că ar vrea ca toate siturile să se încarce instant? Doar că viteza e legată şi de calitatea hostingului, care la rândul ei e legată de cât… plăteşti. Ce viteză poţi spera într-un mediu shared, şi nu numai?

imagine

Dar dincolo de limitele “fizice”, viteza unui sit poate fi “tweak”-uită umblând pe ici pe colo. Dacă am mai fi în epoca HTML-ului (100%), totul s-ar încărca rapid. Dar astăzi folosim PHP, MySQL, ba chiar şi bătrânul JavaScript poate să ducă la o încărcare mai lentă. Tehnologiile moderne îşi au şi ele preţul lor, la capitolul viteză. GTmetrix este un instrument online ce ne poate ajuta să descoperim pe unde mai avem de lucrat la optimizare. De fapt el se bazează pe instrumente precum Yahoo YSlow şi Google Page Speed, oferind datele într-un mod estetic şi mai uşor de “digerat”. Fila Timeline dă alte informaţii importante despre “părţile” sitului şi vitezele lor de încălcare. Dacă vă deschideţi un cont puteţi urmări un istoric al evaluărilor, lucru util dacă v-aţi propus să rezolvaţi problemele, să optimizaţi situl, şi vreţi să vedeţi dacă mergeţi în direcţia bună.

imagine

Poate vă întrebaţi: şi ce dacă aflu o listă de parametrii cu note pentru fiecare? Ei bine, cu un click pe oricare dintre ei se va deschide o mică secţiune care devine mai concretă, punând degetul pe rană. Click pe What does this mean? sau căutaţi pe Google pentru a înţelege mai bine care e de fapt problema, cât de gravă şi cum poate fi remediată.

imagine

A! Pentru cei pasionaţi de comparaţie, GTmetrix oferă şi posibilitatea de a vedea în paralel datele a două situri. Vreţi să vedeţi dacă un sit “duşman” stă mai bine sau mai prost decât Dvs la capitolul viteză? GTmetrix vă ajută să aflaţi.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. adistar spune:

    E bine de stiut! L-am incercat si este f bun… te ajuta mult de tot in cresterea vitezei dar mai ramane, sa invatam noi, sa operam in site, in mod corect… si atunci se vad rezultate… Trebuie sa stii cu ce se mananca, altfel te uiti ca vitelul la poarta noua… 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *