VLC a ajuns la versiunea 1.1


Astăzi VLC a ajuns la versiunea 1.1. Dacă folosiţi Windows, de aici puteţi alege varianta cu instalator, sau două versiuni ce nu necesită instalare, sub forma de arhive 7z şi Zip. Cu versiunea portabilă am avut probleme la asocierea extensiilor (crash), dar poate să fi fost doar ceva local (nici lansarea cu drept de administrator nu a rezolvat problema). Cert e că în cele din urmă l-am instalat şi totul e OK. Am de gând să îl folosesc o vreme pentru a mă convinge de puterea lui. După cum unii ştiu, cam de doi ani de zile folosesc KMPlayer şi mai nou SPlayer, dar am avut mereu VLC (portabil), just in case.

imagine

Acum sunt curios dacă afirmaţia celor de la DownloadSquad, că folosirea acceleraţiei hardware ar fi sesizabilă, e adevărată sau nu. Tot ce pot spune este că la mine când lansez VLC 1.0 consumul de memorie creşte cu vreo 100 de MB, pe când la VLC 1.1 doar cu 40 de MB (şi asta fără să ruleze ceva). Am constatat însă încălzirea (deosebită) a calculatorului când rulam filme cu SPlayer aşa că acum îmi propun să îi dau o şansă acestui player faimos, cu siguranţă folosit de mulţi. Dar să revenim la informaţiile oficiale: urmaţi primul link din articol pentru a vedea ce e nou; varianta mai lungă şi plicticoasă o găsiţi aici. Suport mai bun pentru HD, pentru audio, merge mai rapid, consumă mai puţine resurse şi… e deschis extensiilor (sau pluginurilor). Rămâne să vedem această noutate cum se va concretiza. Nu cred că va lua mult timp. Programul are deja o comunitate puternică şi cred că primul pas va fi importarea spre VLC a pluginurilor “celebre” de la alte playere de pe piaţă.

imagine

Ca o mini-notă aş vrea să spun că dacă redarea subtitrărilor nu este perfectă (adică diacriticele nu apar bine), tot ce trebuie să faceţi este să mergeţi la Preferinţe (meniul Unelte), sau direct Ctrl-P. Alegeţi din lateral Subtitluri şi OSD (dacă nu apare, înseamnă că aveţi la Arată configurările ales Tot; mutaţi pe Simplu). Veţi vedea o listă în dreptul la Codare implicită, cu valoarea aleasă Auto. În mod normal e cea corectă (adică citeşte encodingul din fişierul de titrare). Dacă nu merge, comutaţi pe Eastern European (Latin-2) sau pe Universal (UTF-8), după cum este encodingul fişierului cu titrarea. Tot de acolo puteţi seta alte lucruri despre subtitrare: tip font, font mai mic sau mai mare, de ce culoare, cu contur sau cu fundal…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. Calin spune:

  L-am incercat si eu pe un film 1080 si nu merge aproape deloc… Nu se foloseste de placa video nVidia pe care o am… Parca inainte mergea mai bine un pic (versiunea precedenta)… Momentan raman la playerul meu preferat si anume SplashLite, care ruleaza acelasi film perfect cu procesorul in jur de 5% si se foloseste asa cum trebuie de placa video.

 2. Florin D. spune:

  Chiar nu inteleg de ce unii utilizatori de computer isi descarca tot felul de player-uri… Si asta pentru ca, vezi-Doamne, ar reda mai high-quality decat nu-stiu-ce alt player etc. Pai, da’ Windows Media Player (mai ales versiunea 11) ce are? Poate reda majoritatea formatelor audio si video de pe piata. Si asta la o calitate de exceptie! Impreuna cu pachetul de codec-uri K-Lite fac o echipa imbatabila! Stupizenia asta cu player-uri pentru muzica, player-uri pentru filme seamana perfect cu strategia (idioata, dealtminteri) vanzatorilor de CD / DVD care-si categorisesc marfa in CD-uri pentru date, CD-uri pentru muzica etc. Pe un CD ori DVD se pot arde absolut orice fel de formate, indiferent de formatul fisierelor, combinatia lor samd. Inutilitatea unor astfel de programe (player-uri, in speta) este absolut certa, de vreme ce Windows OS are inclus WMP. Chestia asta cu player-mania este la fel de (******) ca si „necesitatea” unor programe, auzi-Doamne, pentru capturi de ecran! Deh, nu trebuie sa ne mire faptul ca o gramada de pustani habar n-au de existenta tastei PrtSc (sau combinatia Alt+PrtSc), ce sa mai vorbim de lucruri mai „grele”… Cu alte cuvinte, de ce sa ai un computer aerisit, usor si performant, cand poti avea unul plin pana la refuz cu tot felul de chestii inutile si consumatoare de resurse?!…

 3. radu.capan spune:

  În parte justificată opinia, dar puţin cam extremist pusă. Opinia mea. Oricum, atâta timp cât suntem diferiţi vom avea fiecare gusturile proprii, acoperite de una sau de alta dintre aplicaţii. Dacă WinAmp şi AIMP şi KMPlayer şi VLC şi MediaPlayer ar fi totuna, nimeni nu ar apela la „clone”. Fiecare însă are ceva aparte, care place unuia dar poate nu place altuia.

 4. Mircea spune:

  Despre Media Player Classic nimeni nu a pomenit nimic… De ce? Ii foarte bun eu folosesc versiunea ce vine cu k-lite mega codec pack si nu am avut probleme in redarea fisierelor video, de orice fel… HD (mkv – 1080p, 720p), flv, quicktime, etc. Si la fel ca KMPlayer si SPlayer ii plin de optiuni!

 5. nicu spune:

  Părerea mea, mplayer (nu media player) este cel mai bun. Eu nu am întâlnit alt player mai rapid. Il folosesc de ani de zile si mi-a rulat orice. Fata de alte playere folosește mult mai bine resursele hardware.
  Pe lângă asta mplayer-ul nu necesita super-mega-extra-codec packuri. Ai doar programul si cam atât.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *