VLC: feţe şi scurtături din taste


Marţi VLC a ajuns la versiunea 1.1. L-am folosit zilele acestea ca player implicit, pentru audio şi video, şi un lucru care m-a bucurat foarte mult a fost posibilitatea… Dar să încep cu altceva. Dacă interfaţa (skin-ul) cu care vine VLC nu vă place, există desigur alternative. De aici puteţi vedea ce interfeţe există şi să le descărcaţi individual sau toate la pachet (vedeţi linkul cu Download all the skins at once). După ce aţi descărcat o nouă interfaţă ar fi bine să o puneţi în subdirectorul Skins din directorul VLC, dar nu e obligatoriu. Mergeţi la Preferinţe, Interfaţă şi selectaţi Foloseşte un skin particularizat. Cu butonul Alege… navigaţi spre fişierul cu interfaţa tocmai descărcat (are extensia VLT).

imagine

Nu ştiu dacă veţi găsi o interfaţă pe gustul Dvs… sunt multe… şanse sunt. Eu însă am revenit la interfaţa implicită pentru că doar cu ea am văzut că se pot folosi scurtăturile din taste predefinite (iar eu sunt un mare fan al lor). Impedimentul nu e mare, dar la urma urmelor filmul îl urmăreşti pe tot ecranul (zero interfaţă), iar muzica o asculţi în timp ce lucrezi în alt program (din nou zero interfaţă). Şi aici vroiam să ajung: VLC are (şi) un sistem de scurtături din taste… global! M-am obişnuit în ultimele luni să ascult muzica cu Windows Media Player pentru că, fie că sunt în MS Word sau în Chrome, apăsând tastele media speciale de pe tastatură pot trece la altă piesă, pune pe pauză sau opri de tot. În timp ce majoritatea playerelor serioase permit configurarea combinaţiilor de taste, puţine recunosc tastele speciale media (pe care unii le au, alţii nu le au). Am testat cu VLC şi spre surprinderea mea când la acţiunea Următor (adică treci la următoarea piesă) am apăsat pentru Global tasta mea specială de “treci la următoarea” mi-a apărut recunoscută ca Media Next Track. Similar mi-a recunoscut Media Prev Track, Media Stop şi Media Play Pause.

imagine

Supercool! Acum pot pune în VLC o tonă de piese şi să uit de el. În orice program aş fi în Windows, ajunge să apăs tastele speciale media şi pot întrerupe redarea sau sări peste o piesă care nu îmi place. Combinaţiile de taste pentru modul Global rezolvă problema şi cu interfeţele care par a şterge scurtăturile originale. E un workaround. Dacă doriţi să setaţi o combinaţie de taste daţi dublu click pe poziţia respectivă (în coloana Tastă rapidă sau Global) şi apoi apăsaţi combinaţia de taste. Nu uitaţi imediat după să daţi click pe Aplică, altfel nu se va salva modificarea. Apăsaţi Goleşte pentru a lăsa fără scurtătură din taste o acţiune. Şi aproape sigur va trebui să reporniţi VLC. Dacă aveţi taste media pe tastatură cred că veţi aprecia “pontul” tocmai prezentat.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Csaba spune:

    Salut,

    Am vazut ca tu l-ai folosit ca player implicit… cum ai reusit pt ca eu cand ii dau sa inregistreze extensiile nu are niciun efect nici la audio nici la video. Raman implicite bsplayer respectiv winamp. Este vreo solutie? Folosesc Windows 7 ultimate.

  2. radu.capan spune:

    Nu am avut problema menţionată. Schimbarea asocierilor a mers fără problemă.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *